Infants i adolescents
Acompanyament diari per als nens i nenes
que pateixen la desigualtat.
Infants i adolescents
Tots els nens i nenes, tinguin la dificultat que tinguin, han de tenir al seu abast suport i atencions educatives específiques que els permetin seguir el ritme. L’aprenentatge no depèn únicament del què passa dins de les aules, sinó de la relació entre el què passa a dins i el què passa a fora dels centre educatius.
A les tardes, els caps de setmana i durant les vacances, construïm espais de seguretat i confiança perquè trobin referents positius i puguin continuar aprenent i desenvolupant-se, fomentant la implicació de les famílies en el procés educatiu dels seus fills i filles. Els obrim portes perquè descobreixin els seus interessos i potenciem el seu desenvolupament com a persones.
CENTRE OBERT INFANTIL
Al Centre Obert Infantil acompanyem integralment infants de 3 a 12 anys, en grups d’edat diferenciats, i les seves famílies, segons les necessitats que detectem a cada barri, per a prevenir i intervenir en situacions de risc.
Ho fem a partir de plans educatius individualitzats, amb els que abordem les situacions de fragilitat familiar a través de l’acompanyament i el reforç escolar, el joc, els hàbits de salut, treballant especialment amb les mares i pares, amb una especial atenció a la coordinació amb les escoles i els serveis públics i recursos dels barris.
“Cada any 360 infants i les seves famílies reben un acompanyament integral orientat a reforçar el seu desenvolupament escolar i emocional.”
CENTRE OBERT ADOLESCENT
L’adolescència és una etapa vital complexa, de molts canvis i de relacions molt intenses. Els nois i les noies necessiten un entorn familiar i social estable, que els permeti afrontar els canvis amb autonomia, independència i seguretat.
Al Centre Obert Adolescent oferim a les noies i nois, d’entre 12 i 16 anys, una atenció socioeducativa individualitzada, integral i intensiva, amb l’objectiu de prevenir i intervenir en les situacions de risc. Les noies i els nois reforcen les seves habilitats personals, relacionals i d’aprenentatge, a partir de la participació en activitats lúdiques i formatives. Fomentant també les capacitats dels pares i mares per donar suport al creixement dels seus fills i filles, dotant-los de recursos i eines educatives.
“375 adolescents i les seves famílies reben atenció des d’un enfocament integral i preventiu sobre les situacions de risc.”
CENTRE SOCIOEDUCATIU
Acompanyem integralment infants i adolescents de 3 a 16 anys, en grups d’edat diferenciats, i les seves famílies, segons les necessitats que detectem a cada barri, per a prevenir i intervenir en situacions de risc.
Es funciona, com en els centres oberts, a partir de plans educatius individualitzats, amb els que abordem les situacions de fragilitat familiar a través de l’acompanyament i el reforç escolar, el joc, els hàbits de salut, treballant especialment amb les mares i pares, amb una especial atenció a la coordinació amb les escoles i els serveis públics i recursos dels barris.
“Els Centres Socioeducatius no estan dotats dels mateixos recursos que els centres oberts però atenen de manera similar infants i adolescents amb alt nivell de vulnerabilitat. Lluitem perquè puguin esdevenir Centres Oberts.”
ESPAI SOCIOEDUCATIU: REFORÇ ESCOLAR DESPRÉS DE L’ESCOLA
La tasca de les escoles i dels instituts és essencial per a l’educació dels infants i joves, però sovint necessita d’un reforç en els casos d’aquells alumnes que, per la seva situació personal i familiar, tenen dificultats per seguir amb normalitat el ritme del curs. Moltes escoles dels barris on actuem estan obertes a la comunitat i col·laboren implicant l’entorn, oferint un espai obert al barri, també fora de l’horari escolar, esdevenint així, us espai educatiu privilegiat.
De la mà d’aquestes escoles, aconseguim un espai per a l’èxit escolar dels seus alumnes amb qui treballem cada dia, quan acaba l’escola. El projecte Entorn Escolar està dirigit a infants i adolescents de 6 a 16 anys. En el cas dels més petits es treballa sobretot a través d’accions de reforç en els aprenentatges i altres activitats de suport a l’escolarització, involucrant les famílies. En el cas dels alumnes de secundària, es tracta de prevenir el fracàs escolar, potenciant les seves expectatives, i incrementant les habilitats i competències socials per millorar la convivència i les xarxes de suport del seu entorn.
“547 alumnes de primària i secundària i les seves famílies compten amb suport i reforç escolar per a seguir el ritme a l’escola.”
UNITAT D’ESCOLARITZACIÓ COMPARTIDA: L’ESO AL CASAL DELS INFANTS
La feina del Casal dels Infants al costat de les escoles és clau perquè moltes noies i nois amb dificultats d’adaptació a l’entorn escolar puguin arribar a tenir oportunitats per superar les seves dificultats, i assolir l’autonomia i maduresa, que els calen per afrontar la vida educativa i laboral amb garanties.
L’Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) treballa per millorar les seves competències acadèmiques, personals i socials, a partir d’una intervenció integral i personalitzada que combat l’absentisme i el rebuig escolar i incrementa en els joves les expectatives d’èxit, que els motiven en el seu projecte formatiu.
“15 alumnes de diferents instituts de Barcelona han cursat l’ESO a la Unitat d’Escolarització Compartida del Casal dels Infants.”
RAI-ESO: ESPAI DE REFORÇ ESCOLAR I MENJADOR PER ALUMNES D’ESO
En iniciar l’ESO desapareixen les beques menjador als infants i joves degut a l’horari intensiu dels instituts i del conseqüent tancament de les cantines escolars. Aquesta falta d’ajudes perjudica greument aquells alumnes més vulnerables, que fins al moment havien estat rebent l’ajuda, i que continuen en la mateixa situació familiar i social.
Desenvolupem el programa de la Fundació Probitas: Reforç d’Alimentació Infantil a l’ESO (RAI-ESO), amb la finalitat de tornar a oferir un àpat nutritiu al dia als infants i joves de secundària que ho necessiten, i assegurar-los-hi un espai de protecció cada migdia on realitzin activitats sòcio-educatives, d’esport i reforç escolar.
“80 alumnes dels instituts de Salt i Santa Coloma de Gramenet compten amb un espai cada migdia de menjador i activitats de reforç educatiu.”
Entrades relacionades
Cures i creativitat amb noies adolescents
En una sala arraconada del Casal dels Infants del Raval, cinc noies treballen en silenci i ben concentrades per acabar de perfeccionar els dibuixos que tenen davant. Amb paper i llapis, i...
Buidem les motxilles del pes de les desigualtats
Comencem el curs fent front a un dels grans reptes per lluitar contra el risc de pobresa o exclusió social: buidar moltes motxilles del pes de les desigualtats educatives. Des del Casal dels...
Aprenentatges digitals a l’estiu amb Tic Tac
Aquest Casal d’estiu, a part de les activitats, sortides i colònies, també hem tingut espais per enfocar-nos en el desenvolupament de competències i aprenentatges digitals, que treballem...