Petita infància i famílies
Treballem amb les famílies per generar entorns de confiança i seguretat per als més petits
Petita infància i famílies
La pobresa que viuen moltes famílies les debilita i no els permet oferir el benestar material ni emocional que necessiten els seus fills i filles. L’angoixa per poder tirar endavant deixa poc marge per tenir moments tranquils per centrar-se en l’educació i el creixement dels nens i nenes. Això genera dinàmiques familiars i socials amb conseqüències que van en detriment del desenvolupament dels infants, com l’empitjorament de les relacions personals, tensió, desmotivació i aïllament.
La família és el nucli central de l’estabilitat i les oportunitats dels infants. El grau d’implicació, interès i acompanyament de les mares i dels pares en l’educació dels seus fills i filles té efectes decisius en les seves trajectòries educatives. Apropar la família i que participi activament dels processos d’aprenentatge que fan els infants és clau.
ESPAI FAMILIAR 0-3
L’espai Familar 0-3 és un servei diürn de proximitat que realitza una tasca socioeducativa per prevenir i intervenir en les situacions de risc social posant especial atenció a infants de 0-3 anys i a les seves famílies de manera intensiva per reduir aquelles desigualtats educatives que s’originen en els primers anys de vida i per fomentar la promoció social dels infants i les famílies.
Besòs-La Mina
“Els primers anys de vida són els més determinants en el desenvolupament cognitiu i emocional dels infants. Garantir-los oportunitats d’aprenentatge i un entorn segur és una gran eina per corregir les desigualtats socials.”
FEM FAMÍLIA
El Servei comunitari d’Orientació i Acompanyament a Famílies “Fem Família” és un servei de suport i promoció adreçat a les famílies amb infants de 0 a 6 anys del barri de la Mina i del seu entorn més proper. El Servei té per objectiu enfortir les capacitats personals, de criança i relacionals de les famílies a partir d’oferir-los un espai de referència i d’acompanyament personalitzat, amb propostes formatives i de participació en la comunitat.
El projecte pilot Espais Familiars 0-3 és una iniciativa del Programa CaixaProinfancia.
“Garantim suport a la criança i treballem les habilitats parentals de 203 famílies.”
VINCLES: ESPAIS MATERNO-INFANTILS DE CRIANÇA I SUPORT
Els espais materno-infantils busquen enfortir els vincles de les mares amb els seus fills i filles. I els de la família amb la comunitat del barri per iniciar, amb seguretat i confiança, aquesta etapa de la vida que, en el cas de les mares i petits que hi participen, pot ser de gran vulnerabilitat.
Els oferim suport enfocat principalment a la criança saludable física i emocional dels infants entre 0 i 3 anys, en el coneixement dels recursos públics, socials, sanitaris i educatius que tenen el seu abast i per reforçar la solidaritat i la companyonia entre les mares, que viuen situacions similars, un dels aspectes fonamentals d’aquest projecte. La xarxa de relació que poden teixir entre elles la tindran per ajudar-se durant molt temps.
“Més de 490 nadons i les seves mares enforteixen, cada any, els seus vincles dins un espai de suport i
aprenentatge.”
PROGRAMA PROINFÀNCIA DE L’OBRA SOCIAL DE LA CAIXA
El programa CaixaProinfància impulsa el desenvolupament dels més petits, facilitant-los l’accés a entorns educatius que els aportin referents sòlids per al futur. Les seves xarxes de suport fan possible el reforç educatiu i l’equipament escolar; les places en centres oberts i campaments i activitats d’estiu així com serveis maternoinfantils i tallers de parentalitat positiva.
A més, donen suport a les famílies perquè puguin garantir un nivell de benestar físic i psíquic òptim als seus fills i filles amb suport en l’alimentació i higiene infantil; ulleres i audiòfons i suport psicològic. A més a més, coordinem les ajudes per a una xarxa d’entitats beneficiàries del programa formada per 20 entitats i serveis socials de 12 municipis.
“Durant el 2019, hem gestionat ajudes per 1.340 famílies. Gran part de les quals es concentren en places d’acompanyament diari en centres oberts, de reforç escolar, casal d’estiu i colònies.”
CASAL FAMILIAR
Al Casal Familiar moltes famílies troben l’orientació i el suport que necessiten en moments de crisi o fragilitat. Som al costat de les mares i els pares perquè s’enforteixin i puguin ser referents en l’educació dels seus fills i filles.
Al Casal Familiar troben acompanyament i orientació en tots aquells temes que els puguin facilitar millorar la seva situació: en la recerca de feina; en la comprensió del sistema educatiu; en tràmits diversos i en l’assessorament legal sobre els seus drets i deures com a ciutadans i ciutadanes (família, habitatge, regularització…). I troben, sobretot, un espai de reconeixement i suport, on fan relació amb altres famílies i participen de la vida comunitària del seu barri.
“Més de 665 mares i pares i els seus infants reben,
cada any, acompanyament per enfortir la família als
Casals Familiars.”
PROJECTE +INFÀNCIA
El projecte +Infància, ubicat a Sant Adrià del Besòs, té l’objectiu d’afavorir la integració social d’infants i famílies en risc d’exclusió social. Es fa amb la col·laboració de l’Associació Invia.
Les diferents intervencions socioeducatives poden incloure accions de logopèdia, suport terapèutic, suport psicomotriu, centre obert amb infants, reforç educatiu, espai familiars, entre d’altres.
“El projecte dura 6 anys i s’espera atendre aquest primer any 2024, entre 32 i 36 persones, i entre 96 i 105 persones a l’any, a partir del 2025, fins al 2029. El suport econòmic de la Unió Europea i la Fundació La Caixa és de 46.486€ aquest 2024, i de 136.833,8€ a l’any, des del 2025 fins al 2029.”
WHANAU
Whanau és un projecte pilot preventiu, reparador i promotor de les capacitats personals, socials i parentals de famílies en situació d’alta vulnerabilitat, bé per risc de retirada de fill/s, bé per procés de retorn de fill/s al domicili familiar.
Té com a objectius prevenir la institucionalització dels menors d’edat, empoderar a les famílies amb menors d’edat a càrrec, enfortir els vincles familiars i desenvolupar una xarxa de suport per a les famílies.
“El projecte compta amb un equip multidisciplinari del Casal dels Infants format per una tècnica de projecte, una educadora social, una psicòloga i equip de voluntariat. I la col·laboració d’una psicòloga clínica de la Fundació Hospital de Sant Pere Claver.”
Entrades relacionades
19 municipis de Catalunya tenen districtes amb la meitat d’infants en risc de pobresa
El Casal dels Infants ha alertat aquest dilluns que 23 districtes de 19 municipis de Catalunya tenen una taxa de risc de pobresa entre els infants igual o superior al 50%. L’associació ha...
Començar de zero al Casal dels Infants
La Génesis va entrar per primera vegada al Casal dels Infants de Badalona amb set mesos, ben aferrada al cos de la Raquel Membreño, la seva mare. En tot moment necessitava veure-la i...
Com enfortim l’educació d’infants en risc?
Comencem un nou curs, i un dels principals reptes torna a ser evitar que les desigualtats socials marquin l'aprenentatge dels infants i adolescents, i de retruc, el seu benestar en el futur. A...