Un mes fent costat als i les joves durant el confinament

14/04/2020

Després d’un mes de confinament, hem mantingut el nostre acompanyament a joves establint-hi un contacte directe, estant al corrent de la seva situació i tractant que passin aquestes setmanes a casa de la millor manera possible. Aquests són els àmbits principals en els quals actuem des de la distància.

Necessitats bàsiques

Com hem fet en tots els serveis de l’associació, la prioritat ha estat detectar aquells casos en què a les llars s’han agreujat els problemes per tirar endavant. Els pares i mares de molts i moltes joves han perdut la feina i tenen problemes econòmics. Molts nois i noies no comptaven amb ajudes i ara necessiten vies de suport, que mirem de garantir coordinant-nos amb els serveis socials i altres xarxes de solidaritat.

Espais de trobada virtuals

L’estona de trobada al Casal Jove no s’ha perdut. Encara que no sigui el mateix que veure’s en persona, les xarxes permeten als i les joves reunir-se a les tardes, mantenir viu el sentiment de pertinença al grup i no perdre la referència dels educadors i les educadores. Al Casal Jove Atles Raval s’han empescat el berenar virtual, que comparteixen entre les 17.30 h i les 19 h. A Santa Coloma de Gramenet i a Badalona també es veuen per videoconferència i l’equip educatiu els envia vídeos amb reptes cada setmana.

Estudis, formació i orientació acadèmica

Els espais d’estudi dels Casals Joves també s’han digitalitzat. Eines com Google Drive permeten compartir amb els i les joves documents i materials de suport. Fins i tot han fet alguna classe de reforç per videoconferència. S’han fet arribar algunes de les 65 tauletes donades per Amazon al Casal a aquells que no compten amb dispositius tecnològics adequats per seguir l’aprenentatge.

Un altre punt clau és l’orientació acadèmica de cara al curs vinent, que els equips estan oferint per videoconferència. Donen suport i acompanyament en les inscripcions telemàtiques, i en alguns casos els i les joves han comptat amb assessorament com el del Punt d’Informació Juvenil (PIJ) de Ciutat Vella.

Pel que fa al Programa de Formació i Inserció Laboral, l’equip suma esforços per superar l’embat enviant càpsules formatives digitals. També potencia els perfils que encaixen en les demandes de feina que sorgeixen amb la crisi del Covid-19. S’ha aconseguit inserir joves en hotels que allotgen personal sanitari durant aquests dies, per exemple.

Gestió emocional

Seguir el confinament és una responsabilitat de tothom però no és fàcil, sobretot si s’arrosseguen situacions de vulnerabilitat. Hi ha joves que tenen relacions difícils en l’entorn familiar amb les quals han de conviure les 24 hores. Els habitatges, sovint en condicions inadequades, també els compliquen el nou dia a dia. Hi ha qui es sent deprimit o angoixat. El vincle amb els educadors i educadores i el contacte amb el grup és un suport important per tirar endavant.

Servei de Transició a l’Autonomia

El nostre Servei de Transició a l’Autonomia (STA) acompanya durant tot l’any joves majors d’edat en situació d’habitatge inestable, que passen a viure en un dels cinc pisos compartits del servei, es vinculen a un procés de formació i inserció laboral i tracen un itinerari per poder acabar sent autònoms en un futur.

Durant aquests dies de confinament, l’equip de l’STA ha reforçat el contacte directe amb els i les joves, amb qui comparteixen assemblees per teleconferència periòdicament, tallers per a la gestió emocional i tutories. El resultat de tot plegat està sent el manteniment d’una convivència positiva i fins i tot haver millorat la cohesió entre els i les joves.

Molts d’aquests nois i noies han viscut processos migratoris i estan pendents de tràmits d’estrangeria, com ara sol·licitar o renovar autoritzacions de residència o treball, pagar taxes, aportar documentació o demanar cita prèvia. Són tràmits que en els últims mesos ja s’havien alentit molt, i que si s’aturen els impedeixen exercir drets bàsics. És per això que des del Servei Sociojurídic Comunitari els estem assessorant perquè els agilitzin per via telemàtica a través del sistema Cl@ave.

Ens preocupa també que l’escenari posterior a la crisi pel Covid-19 comporti menys oportunitats d’inserció laboral per a aquests joves. Treballem perquè puguin seguir trobant itineraris d’ocupació i incidirem en les administracions perquè així ho garanteixin.

Necessitem més que mai poder mantenir l’acompanyament quotidià del nostre equip educatiu a infants, joves i famílies, i respondre a les situacions de risc amb kits d’emergència. Fes-nos costat fent un donatiu aquí.

NotíciaUn mes fent costat als i les joves durant el confinament