La I Trobada d’empreses del sector del forn i la cafeteria degustació es va celebrar el 19 de gener a la seu del Casal dels Infants de Badalona, i va servir per reivindicar i reforçar el compromís social dels establiments del gremi que col·laboren amb el Programa de Formació i Inserció de l’associació.
Hi van participar Ana Belén Gómez (el Forn de les Arts), Daniel Jordà (Panes Creativo), Manel Batet (Cafès Novell), Maria Terrades (Forns Baluard), Bruno Sampere (Grup Pepa Tomate) i Tonatiuh Cortés (Cloudstreet Bakery).
Aquestes empreses, juntament amb Forns Enrich, L’Obrador sense gluten i Crustó col·laboren amb el Casal dels Infants a través del Programa de Reincorporació al Treball (PRT) en dependents i dependentes de forn pa i cafeteria, que promou la inserció sociolaboral de persones immigrades amb necessitat de regularitzar la seva situació.
Així mateix, darrerament han adquirit un nou compromís amb l’associació, en aquest cas a través del projecte dDones-Lleva’t, que forma i acompanya 45 dones joves en situació de vulnerabilitat del barri de La Mina de Sant Adrià de Besòs, amb l’objectiu que adquireixin les competències per treballar com a dependentes de forn o cafeteria. Algunes d’aquestes van encarregar-se del servei de l’esmorzar durant la trobada.
Enriquiment mutu
Els representants de les empreses que van participar en la trobada van compartir reflexions sobre la situació del sector i el valor que poden aportar les persones formades al Casal dels Infants. Van coincidir a destacar que la forta competència, amb una constant proliferació d’establiments, no s’ha d’abordar des d’una lògica que només contempli la reducció de costos. Un nou model de competitivitat, en canvi, ha de centrar-se en millorar la qualitat de l’atenció al client i en fer palès el compromís de l’empresa amb el seu entorn social.
En aquest sentit, es va remarcar que participar en la formació teòrica i pràctica dels joves i les joves del Programa de Formació i Inserció del Casal dels Infants implica apostar per persones amb competències transversals que sovint no tenen molts professionals del sector. Aquestes competències són la capacitat de treball en equip, l’autonomia, la capacitat de superació personal, l’orientació a les persones i la tolerància a l’estrès, entre altres.
Per part dels joves i les joves del Casal dels Infants, l’oportunitat d’aprendre un ofici amb l’acompanyament d’empreses referents els permet adquirir els coneixements que realment suposen un valor afegit per al sector. Així mateix, i per damunt de tot, entren en contacte amb professionals que confien en la seva capacitat de superar amb èxit els reptes, aparcant la càrrega d’estigmes i d’altres relacions de desigualtat que sovint han afrontat en les seves vides.