Tornar de colònies amb les piles carregades!

4/09/2016

Les colònies són un bon moment per trencar la rutina del curs escolar però també, i sobre tot, per desconnectar del dia a dia. Signifiquen també aprendre a compartir, divertir-se amb els amics i gaudir de la natura. Gràcies a la suma d’esforços de molts ciutadans i del programa Caixa Proinfància, els nens i nenes s’ho han pogut passar d’allò més bé!Així ens ho expliquen.

 

“Porta’t bé! Cuida’t molt!
Tens la llanterna a la motxilla petita!”

A la Plaça Folch i Torres del Raval de Barcelona es senten de fons les últimes instruccions que donen pares i mares abans de marxar. Al mig de la plaça, infants amb cares endormiscades que transmeten sentiments de nervis però sobretot d’il·lusió. Després de les abraçades de comiat i alguna llàgrima, l’autocar finalment es posa en marxa per deixar la ciutat durant uns dies.

La darrera setmana i repartits pel territori català, alguns grups d’infants i joves del Casal estaven encara de colònies: del Montseny fins al Pla de l’Estany, passant pel Gironès i el Ripollès, instal·lats en cases de colònies o albergs, envoltats de natura i ocupats tot el dia fent activitats de lleure. “Durant les colònies, els nens i nenes aprenen a passar els dies sense els estímuls habituals: televisió, videojocs, ordinadors, mòbils… Aprenen a jugar, a conversar amb els seus companys i amics i així es creen relacions més enllà de lo material.” Ens explica la Cristina Artacho, educadora del Casal de Santa Coloma de Gramenet, que posa èmfasi en el fet de que durant les colònies, educadores i educadors són, per sobre de tot, acompanyants d’emocions: “Allunyats de casa seva, els infants són ells mateixos, es retroben amb qui són. És veu molt clar l’últim dia, quan alguns desitgen tornar a casa i d’altres, en canvi, preferirien quedar-se allà, lluny de la seva realitat.” Cal saber com gestionar les emocions durant el curs escolar, però sobretot durant les colònies; són dies molt intensos tant pels infants i joves com per l’equip educatiu.

I també és moment per a la reflexió

“Per què a la ciutat vivim tots enganxats els uns als altres?
Per què no hi ha animals?”

Aquestes són algunes de les preguntes que es feien alguns infants des de dalt del Montseny, observant Sant Celoni de fons. “També vam reflexionar sobre per què a la muntanya ens sentim més tranquils que a la ciutat. Hi ha nens que inclús deien que demanarien als seus pares d’anar a viure a un poble!” ens explica també la Cristina. Afegeix que les colònies són un moment idoni per educar d’una manera integral: “Ja de bon matí, l’equip d’educadors i educadores estem ballant a les habitacions per donar el bon dia als infants tal i com es mereixen. Després de vestir-se i rentar-se la cara, cal carregar piles: “Els sorprèn que hi hagi tant de menjar per esmorzar. I a nosaltres ens ha sorprès que no hagin demanat menjar industrial cap dia, han acollit molt bé el menjar saludable que els hem proposat.” La tarda es combina amb tota mena d’activitats, que van de les gimcanes i jocs tradicionals, a les manualitats i les excursions per la muntanya. Però les activitats estrella són refrescar-se a la piscina i el moment de la nit on tothom s’estira i es contemplen les estrelles. Per alguns, és la primera vegada que veuen un cel tan estrellat, i per la majoria, és l’única vegada en tot l’any que estan tan lluny de la ciutat.

I a banda de diversió, les colònies també generen moments d’aprenentatge. L’equip d’educadores i educadors destaca el treball que es fa al voltant de la responsabilitat, tant individual com dins del grup, com també la capacitat de compartir, decidir i de treballar en equip; les colònies no només són rauxa i xerinola, que també, sinó sobretot aprendre a conviure i gestionar conflictes. Tal com afirma Juanma Martín, el lleure educatiu és una part imprescindible de l’educació dels infants.

Una experiència d’aprenentatge tant per petits com grans

“L’equip de voluntaris i de pràctiques que ens acompanya en aquesta aventura que són les colònies reconeix que és una experiència molt gratificant: et fa reviure la infantesa i et fa compartir moments molt bonics amb els nens i nenes, i on no només es potencia els vincles entre ells sinó també entre nosaltres.” explica la Marta Sebastià, educadora del grup de Petits del Raval. La Noelia Corbalán, educadora del Centre Obert Adolescent del Raval, afegeix que les colònies “han estat un aprenentatge tant per ells i elles com per nosaltres. Cada moment ens ha permès apropar-nos a la realitat de cada noi i noia; dialogant i escoltant les seves veus hem pogut entendre millor els seus interessos i necessitats”. I això, fa créixer com a educadora i com a persona.

I amb tantes activitats i emocions, el temps passa molt ràpid i tothom sap, uns més conscients que d’altres, que tard o d’hora arriba el moment de tornar. I tal i com diu la Marta Sebastià: “Les abraçades, petons i llàgrimes són símbols indiscutibles de l’agraïment i la satisfacció d’uns i altres, i inevitablement, marquen el final de l’estiu.”

A continuació, us deixem amb tres divertits moments d’algunes de les ultimes colònies d’aquest estiu 2016:

NotíciaTornar de colònies amb les piles carregades!