Una vintena de tècnics de la Xarxa de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona especialitzats en l’atenció a joves en situació d’alta vulnerabilitat van visitar el 18 d’abril el Centre Solidari per l’Educació i l’Esport de Tànger.
El centre va ser creat per la Fundació Barça el 2009 i el gestiona l’associació AICEED, una de les 16 entitats locals amb les quals el Casal dels Infants col·labora per millorar les oportunitats d’infants, joves, dones i famílies al Marroc. Cada any acompanya uns 100 joves desescolaritzats perquè trobin un itinerari d’inserció sociolaboral. S’ubica al districte de Beni Makada, un dels punts de la perifèria de Tànger amb més exclusió social.
Els tècnics de l’Ajuntament de Barcelona, que han visitat Tetuan per participar en el II Col·loqui Internacional sobre Cooperació al Desenvolupament al Nord del Marroc, van poder intercanviar reflexions amb l’equip d’AICEED sobre les causes i el context de l’emigració dels joves marroquins.
També van xerrrar informalment amb un grup de participants del Centre Solidari per l’Educació i l’Esport. Aquests nois van expressar obertament la seva voluntat d’emigrar –en alguns casos ja ho han intentat–, davant la manca de drets i l’opressió que viuen al Marroc, segons van comentar. Els professionals els van explicar que el procés migratori comporta situacions de màxima vulnerabilitat en arribar a ciutats com Barcelona, intentant desdibuixar-los una imatge sovint idealitzada de la realitat a l’estranger.
L’associació AICEED forma part del Programa Incorpora al Marroc, impulsat per l’Obra Social “La Caixa” i coordinat pel Casal dels Infants, que l’any passat va promoure la inserció sociolaboral de 1.500 persones, 531 de les quals van trobar feina gràcies al compromís de 270 empreses col·laboradores.
L’entitat també participa en el projecte Educare, que promou la creació d’escoles bressol gestionades per dones emprenedores en situació d’atur, donant accés a l’educació preescolar a més de 390 infants en risc d’exclusió social.