Aquest divendres tanquem la Setmana Anual del Casal dels Infants, que enguany hem celebrat de forma telemàtica sota el títol “Perspectiva de gènere: de la idea a l’acció”. En aquests cinc dies hem compartit 15 espais de reflexió i intercanvi que han contribuït a identificar què estem fem i què podem fer com a associació per combatre les desigualtats de gènere, tant en les relacions en l’equip com en la intervenció amb infants, joves i famílies en els nostres serveis socioeducatius. Perquè no podem eradicar les desigualtats socials sense acabar amb les de gènere, que són transversals en tots els àmbits de les nostres vides.
Durant la Trobada hem pogut escoltar xerrades de persones expertes en perspectiva de gènere externes a l’entitat. Vam començar amb la Sira Vilardell, directora de la Fundació Surt, que va situar un marc de context en relació a les desigualtats i el gènere.
La Marta Mariñas, psicòloga terapeuta especialitzada en gènere i violències de gènere, així com militant feminista i exeducadora del Casal, va compartir la xerrada “Claus bàsiques per a la identificació i abordatge de situacions de violència masclista en l’atenció directa”. En aquest mateix espai, l’Agnès Pàmies, directora tècnica del Casal, va presentar una guia d’acompanyament en situacions de violència masclista, que ha de servir com una eina de suport per a l’equip que orienti a l’hora de prendre decisions sobre com acompanyar dones i infants en aquesta situació.
La xerrada “Reflexions sobre les noves masculinitats en temps de canvi” va anar a càrrec de la Bakea Alonso, coordinadora de projectes des d’un enfocament de gènere a la Fundació CEPAIM, i en Ritxar Bacete, CEO de Promundo Spain Consulting i coordinador per Espanya de Promundo Global Alliance.
L’última xerrada inspiracional ens l’han ofert la Laura Climent i l’Emma Ràfols, expertes en mercat laboral, polítiques de gènere i ocupació de la consultoria Brots, per abordar la perspectiva de gènere en els processos de formació i inserció laboral.
Bones experiències de l’equip
Durant la setmana també hem pogut anar coneixent bones pràctiques de l’equip de persones contractades, voluntàries i en pràctiques de l’entitat en aplicar la perspectiva gènere en els nostres serveis socioeducatius. Així, hem compartit 11 exemples de metodologies, pràctiques i reflexions que hem impulsat des dels diversos barris on actuem en l’acompanyament a infants joves i famílies.
Tot plegat ha generat reflexions, debat i molta predisposició i motivació de l’equip, que contribuiran a avançar en la implementació de la perspectiva de gènere en l’acció social del Casal dels Infants, continuant així l’objectiu del Pla d’Igualtat que vam crear l’any passat fruit d’un procés de treball intern. Entre totes i tots, seguirem construint des del Casal seguirem contribuint a construir una societat justa i equitativa per a dones i homes.