Arriba el setembre i és el moment de tornar a començar l’escola, l’institut, les activitats de formació o le feina. Els infants, adolescents i joves del Casal dels Infants ho fan amb les piles carregades, després que molts d’ells i elles hagin passat l’estiu acompanyats per l’associació i gaudint d’activitats de lleure i aprenentatge.
Des de l’última setmana de juny fins a finals de juliol, 990 nois i noies van participar en els casals d’estiu i 689 en les colònies, campaments i camps de treball. A l’agost, el Casal dels Infants va oferir 445 places als casals d’estiu i 310 a les colònies. Aquestes activitats han estat dirigides a nois i noies en situació d’exclusió social de Barcelona (barris d’El Raval i Besòs-Maresme); Sant Adrià de Besòs (La Mina i El Besòs); Santa Coloma de Gramenet (El Raval i Santa Rosa); Badalona (Llefià i Sant Roc) i Salt.
Les vacances van començar amb una gran festa de l’estiu a Badalona per reivindicar un estiu per a tothom en igualtat d’oportunitats. Més de 650 infants i adolescents acompanyats per l’equip del Casal dels Infants i una trentena de joves voluntaris van participar-hi. La directora general de l’associació destacava llavors la importancia de l’acció social de l’entitat quan els centres educatius tanquen per vacances: “Els nens i nens tenen molts dies sense cap ocupació. Nosaltres hem d’obrir i oferir-los un entorn educatiu on seguir aprenent i passar-s’ho bé. En els barris on treballem, on hi ha situacions greus de vulnerabilitat, és especialment important garantir aquest entorn educactiu”.
Durant aquests dos mesos, els casals d’estiu han compaginat les activitats de joc, aigua i diversió amb les estones per fer deures d’estiu, consolidant així els aprenentatges adquirits durant el curs. Els nens i nenes han fet sortides al Tibidabo, a Marineland, a la platja i a la piscina, entre d’altres.
Quant a les colònies i els campaments, han estat un espai de convivència amb els companys i companyes i una oportunitat per gaudir de la natura, un entorn que molts dels nois i noies no havien tingut l’oportunitat de descubrir.
Els camps de treball a Noarre (Pallars Sobirà), a Olot (La Garrotxa) i a Cambrils (Tarragona) han servit perquè els joves que hi han participat reforcessin la seva autonomia fent tasques comunitàries i relacionant-se amb nous entorns i col·lectius, com ara la gent gran i els escoltes.