Se senten cops, sorolls de claus sent clavats als mobles de fusta recentment creats, hi ha tires i retalls de texans sobre la taula. Aquesta tarda la sala de Joves del Casal dels Infants al barri del Raval s’ha convertit en un taller per una estona, per continuar amb el projecte de transformar l’espai de joves amb la construcció de mobles de material reciclat que fa setmanes han engegat.
Els i les joves participen des del mes de febrer a RAVALoritza, un projecte de TransfoLAB BCN i la Cooperativa Raons que consisteix en transformar un espai aprofitant materials reciclats, donant a conèixer també la cultura de sostenibilitat i l’economia circular, segons explica la Susana Gimber, sòcia i membre de la Cooperativa Raons. “L’objectiu és implicar els i les joves per donar a conèixer aquesta nova tendència, que cada cop és més necessària i important”, afegeix. Al llarg d’aquests mesos, han construït mobles nous, han fet nous cartells per a la senyalització del local i han alliberat espai a la sala de Joves, que des d’aquest curs ocupava un nou espai al Casal.
El passat setembre, l’equip i els i les participants de Joves del Raval van haver de mudar-se al local del carrer Junta de Comerç i deixar enrere el local del carrer Doctor Dou, on feia anys que el Casal desenvolupava la seva acció amb nois i noies. Aquest desplaçament va resultar en un canvi i reducció de l’espai disponible, i els i les joves van voler reorganitzar-lo i fer-se’l seu. La col·laboració amb TransfoLAB BCN i la Cooperativa Raons, que compten amb la subvenció de BIT Habitat, va venir com a anell al dit.
“Ens faltaven mobles, ja que som molts joves al Casal, i només teníem un sofà i unes cadires bastant incòmodes. També ens sentíem apretats i una mica incòmodes en un espai desordenat”, explica l’Elías, jove participant del Casal Jove Atles del Raval.
El començament de RAVALoritza
Abans d’entrar al taller, RAVALoritza va començar amb una primera fase més teòrica, per introduir els i les joves al món i tendència de l’economia circular i ensenyar-los conceptes de disseny, de materials reciclats i més. El següent pas va ser decidir què volien transformar. Per a fer-ho, era molt important comptar amb l’opinió de tothom: van passar una enquesta a tots els i les joves que fessin ús de l’espai per saber què necessitava l’espai que comparteixen. D’acord amb la manca de cadires còmodes i un espai que acabava de passar per una mudança, el que més es va votar va ser tenir més seients i més organització.
Un cop van quedar clares les necessitats del jovent respecte a l’espai, s’havien estudiat els materials reciclables i les seves diferents possibilitats i es va valorar amb l’equip de Serveis Generals la viabilitat de les idees, es van fer maquetes i prototips per acabar de definir quina era la transformació que es volia aconseguir de l’espai, ens explica la Susana.
Així doncs, els i les joves, per equips i amb l’ajuda dels talleristes especialitzats, van posar-se a la feina. Un equip s’ha encarregat de construir un sofà de seients modulars amb fustes que havien recollit del carrer. Per les feines de construcció i fusteria, han comptat amb l’ajuda i expertesa d’Ariel Facundo Uzal, de TransfoLAB BCN. El sofà també té rodes per poder-lo anar movent per la sala i multiplicar els seus usos. “Aquest sofà no està fet per estar en un sol lloc, sinó perquè es traslladi per tota l’àrea. Vam tenir la idea de fer-lo així perquè quan tinguem les reunions d’assemblea, que fem cada mes, el sofà serveixi per moure’ns i organitzar-nos millor”, explica l’Elías.
Un altre equip, acompanyat per la Penny Papachristodoulou, investigadora i coordinadora a TransfoLAB BCN, ha tingut la tasca de fer els coixins per al sofà, amb texans reciclats, ja que sense ells seure a la fusta seria molt incòmode. Un tercer i últim equip està posat en un projecte que no es contemplava al principi, però que beneficia l’estètica de la sala amb l’aprofitament de materials reciclats. A la Fàbrica del Sol, un equipament d’educació ambiental promogut per l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, l’equip de joves ha estat utilitzant noves tecnologies per desfer el plàstic de taps d’ampolla i amb això, fer nous cartells per la sala de joves del Casal, i substituir els papers laminats d’ara, acompanyats per la fundadora de TransfoLAB BCN i educadora, Nada Tozija .
Una oportunitat per descobrir habilitats i vocacions
Durant aquest temps, els i les joves han tingut l’oportunitat de posar-se de ple en un procés creatiu i artesanal, aprendre de professionals del sector del disseny, interiorisme i costura i visitar el taller de Transfolab BCN. Han començat un projecte que ells i elles s’han responsabilitzat per fer i acabar, veuran un resultat final producte del seu esforç i paciència que aportarà utilitat i estil a l’espai que comparteixen amb la resta de companys i companyes.
Per l’Elías, que vol ser arquitecte, dissenyador d’interiors i dibuixant, participar en aquest projecte li ha permès veure de prop i practicar la seva vocació. “Ha estat un impuls més per apropar-me a què vull ser de gran”, afirma. “És una oportunitat perquè aquests joves puguin descobrir les seves habiltats, alguns la tenen en la part de concepte, altres tenen habilitats manuals, però cadascú té la seva fortalesa”, conclou la Susana.