Ràdio Escola: quan la universitat es suma a la igualtat d’oportunitats

13/03/2017

Nois i noies del Casal del barri del Raval s’inicien en la pràctica radiofònica amb una visita a les instal·lacions de la Universitat Pompeu Fabra, on fan diversos tallers. En acabar gravaran el seu propi programa de ràdio als estudis de la universitat.

Ràdio Escola és un espai adreçat a adolescents per promoure la creativitat i treballar les seves habilitats comunicatives, tant d’expressió oral com escrita, i despertar-los interès per les històries quotidianes. “Com a Casal  Obert Adolescent del Raval, cada dilluns disposem d’un espai on fem tallers temàtics de música, cuina, horticultura… fa temps que havíem pensat fer-ne un relacionat amb la ràdio. Aquí és on apareix la proposta de la Núria i la Clara, voluntàries del Casal i alumnes de periodisme de la UPF, que ens plantegen la idea de fer Ràdio Escola amb els i les joves.” Ens explica en Miguel Valera, l’educador que ha acompanyat els joves en el procés.

La proposta sorgeix a partir del Treball Final del grau en Periodisme de les dues voluntàries, que volen acostar el món de la ràdio a joves sense experiència a través d’una visita guiada a les instal·lacions de la universitat i un seguit de tallers pràctics. En total, hi han participat una dotzena de nois i noies del Casal i quatre adults que els han acompanyat amb la intenció de dotar-los d’eines perquè acabin fent el seu propi programa radiofònic…tot un repte!

“Hem aconseguit que els nois i noies s’interessin pel què els passa al seu voltant i, a més, a través de la ràdio hem treballat habilitats socials i comunicatives però també la capacitat d’organització.”, ens explica la Laia Ribas, educadora responsable del Casal Obert d’Adolescents.

“Ràdio Escola també els ha servit per entendre millor el seu barri i conèixer iniciatives com la plataforma Salvem el Sant Pau, l’aniversari de la Filmoteca, la llibreria Veusambveus… la  part més tècnica els ha permès conèixer millor l’ofici de periodista: han hagut de fer recerca, preparar entrevistes, muntar un clip d’àudio… s’han sabut organitzar molt bé i han rebut a la Clara i la Núria amb respecte i admiració”, afegeix el Miguel, “a més, els ha encantat la visita a la universitat: va ser una gran experiència per a tots els nois i noies treballar en unes instal·lacions de ràdio professionals!”.

L’experiència, a banda de connectar els i les joves amb el periodisme, ha acostat l’ universitat a la realitat dels barris vulnerables des del voluntariat, sumant esforços  per aconseguir que tots els adolescents tinguin les mateixes oportunitats de tirar endavant.

 

 

NotíciaRàdio Escola: quan la universitat es suma a la igualtat d’oportunitats