Podem col·laborar amb les ONG que lluiten per les causes en les que creiem de diverses maneres, les més conegudes són fer-hi un voluntariat, associar-s’hi o fer una donació puntual, però avui et volem parlar d’una altra manera de donar suport a aquestes entitats socials: el llegat solidari.
En aquest article t’expliquem tots els detalls sobre l’herència solidària, perquè sàpigues què és i, si t’interessa, com fer-la.
Què és una herència?
L’herència és el conjunt de propietats, drets i patrimoni que després de la defunció d’una persona física es transmeten als seus successors.
És recomanable fer un testament perquè és el document que garanteix l’exacte compliment de la voluntat d’una persona quan mor i facilita als seus hereus la transmissió dels béns.
Si no hi ha hereus o testament, la llei designarà l’ordre de successió seguint l’ordre del parentesc. En el cas de la inexistència de parents més o menys propers, i si no es fa cap testament, els béns passen a disposició de l’Estat.
Què és la legítima?
La legítima fa referència a la porció de béns de l’herència de la que el testador no pot disposar lliurement perquè es reserva per llei a determinats hereus forçosos.
Són hereus forçosos, en primer lloc, els fills i filles (tan naturals com per adopció, matrimonials i no matrimonials) i descendents (nets o netes) i, si no n’hi ha, els pares i ascendents (avis i àvies). El cònjuge heretarà de la forma que s’estableixi legalment.
El llegat solidari
El llegat solidari és una forma de successió amb la que la persona deixa part dels seus béns a una o diverses ONG. Aquests béns poden ser específics, com un immoble, o genèrics, com una quantitat de diners.
Pot llegar qualsevol persona que tingui capacitat per testar i, pot acceptar el llegat tothom que tingui capacitat per acceptar una herència per testament. Això inclou a organitzacions no lucratives com el Casal dels Infants. El valor dels béns llegats mai pot superar el de la legítima, que correspon als hereus forçosos.
El llegat solidari consisteix en realitzar una donació al testament, amb la finalitat de donar suport a les organitzacions que comparteixen el teu compromís amb les causes solidaries que et preocupen.
Com es fa el testament solidari?
Si decideixes fer un testament solidari i deixar part dels teus béns a una organització sense ànim de lucre, et recomanem seguir aquestes passes:
- Informa’t: Contacta amb les ONG amb les que t’agradaria col·laborar, demana’ls la memòria anual, visita la seva seu…
- Identifica: Una vegada tinguis identificada la ONG a qui vols deixar part del teu llegat, demana’ls tota la informació legal que necessitaràs per poder fer-ho (nom legal, domicili, CIF…)
- Busca un notari: Per solicitar que redacti el testament i especificar què vols llegar a la ONG. Aquí pots trobar més informació.
- Testament obert: És la millor opció, però el teu advocat o notari t’informaran de tots els detalls perquè puguis prendre la decisió que més et convingui.
- Comunica-ho a la ONG: Tot i que el notari està obligat a comunicar-ho a l’entitat en el moment de la defunció del testador, si els ho comuniques tu quan prenguis la decisió ajudaràs a la ONG en la seva planificació.
Per què incloure el Casal dels Infants al teu testament?
El Casal dels Infants som una entitat social i ciutadana que des de 1983 fem costat a infants i joves en risc d’exclusió oferint-los reforç educatiu i vetllant pel seu benestar emocional. El nostre objectiu és aconseguir millores en en seu creixement i en sel seu entorn proper.
Testar a favor del Casal dels Infants és una forma de col·laborar amb l’entitat i un acte de solidaritat amb molts infants, joves i famílies que es troben en situació de vulnerabilitat.
És una decisió que deixa empremta i mostra el teu compromís per un futur millor. Perquè encara queda molt a fer per construir una societat més justa i equilibrada, que garanteixi la igualtat d’oportunitats per a totes i tots.
La teva herència contribuirà a deixar un futur millor per a la nostra societat, un futur millor per a milers de nens, nenes, joves i famílies que es troben en situació de vulnerabilitat.
Si vols saber-ne més, clica aquí