Aquest dijous 27 d’abril les cinc entitats que formen Ocell de Foc-Tangram hem presentat el programa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, que té com a objectiu acompanyar a joves i oferir-los una atenció integral centrada en la salut mental, la seva autonomia i la construcció d’una vida independent a través de l’autoorganització col·lectiva, el retorn formatiu i la inserció laboral en iniciatives juvenils o empreses.
Es tracta d’un programa que s’està duent a terme a tota Catalunya, amb un total de 22 nuclis que agrupen diferents entitats del territori català. Ocell de Foc-Tangram és el nom del nucli Barcelonès Nord 2, que agafa els barris badalonins de Llefià i Pomar de Dalt, els barris Nord, Besòs, La Mina i La Catalana de Sant Adrià de Besòs, i el municipi de Santa Coloma de Gramenet.
El nucli està format per cinc entitats, que s’encarreguen de dur a terme els diferents serveis i línies d’actuació del programa Ocell de Foc. El Centre Obert Rialles s’encarrega del servei d’atenció grupal als joves, la Fundació Tallers del servei niu de projectes i d’iniciatives juvenils, ISOM duu a terme el servei de coaching i assessorament als i les joves, la Federació Salut Mental Catalunya desenvolupa el servei d’informació, prevenció i lluita contra l’estigma de la salut mental i l’abandonament educatiu a la comunitat i, per últim, el Casal dels Infants és l’entitat guia, que s’encarrega de la coordinació, de ser el punt de trobada del nucli i ofereix atenció grupal al col·lectiu de joves.
El programa està adreçat a joves d’entre 16 i 30 anys sense i amb problemàtica de salut mental lleu o en fase inicial del trastorn i que no tinguin vinculació a la xarxa. L’objectiu és arribar a un mínim de 2.000 joves, dels quals el 16,6% tinguin problemàtica de salut mental, al llarg dels dos anys que dura el programa -de desembre de 2022 a 2024- i aconseguir que un mínim de 30 joves entrin al mercat laboral o tornin a estudiar, dels quals 30% tinguin problemàtica de salut mental.
L’Ocell de Foc vol promoure l’enfortiment col·lectiu dels i de les joves i fomentar la cooperació territorial entre els diferents serveis i les entitats de joves. Proposa un treball col·laboratiu de caràcter comunitari per tal d’aconseguir un teixit social que afavoreixi impulsar als joves cap a aquests objectius.
“Ocell de Foc és una oportunitat de retrobament amb altres joves després de la llarga duració del confinament i les restriccions per la pandèmia, per reforçar-se i connectar els uns amb els altres, un espai de prevenció en salut mental i on fomentar l’acció i participació comunitària”, ha explicat en Miquel Hernando, coordinador del programa Ocell de Foc-Tangram.