Desmuntem la pressió estètica i reivindiquem la diversitat corporal amb la Júlia Barceló

19/04/2023

 

Els nois i noies del Centre Obert Llefià del Casal dels Infants de Badalona van rebre la visita de la Júlia Barceló, actriu, activista feminista i autora del llibre ‘Operació Biquini’ (Editorial Flamboyant), amb qui, seguint el fil narratiu del llibre, van parlar de pressió estètica, diversitat corporal i el moviment “body neutral”, entre d’altres. 

‘Operació Biquini’, amb les il·lustracions de Camille Vannier, és la història de la Sol, una noia de 14 anys que un dia la conviden a una festa a la platja però li fa vergonya ensenyar el seu cos en biquini. Aquí començarà el seu viatge interior per intentar canviar el seu cos en temps rècord, seguint el que li han ensenyat: anar al gimnàs i menjar poc. “En aquest camí, explicat amb llenguatge de còmic i divertit però amb rigorositat per seguir la teoria feminista de l’alliberament corporal, la Sol farà un munt de coses per canviar el seu cos, fins que potser s’adoni que no és la manera”, explicava la Júlia Barceló, autora del llibre. 

“És un llibre molt xulo i curiós”, deia l’Ismael, de 12 anys, participant en el Casal dels Infants de Badalona. “És un llibre interessant que parla sobre la realitat de moltes persones que no els agrada el seu propi cos, i és bo perquè els nens i adolescents aprenguin”, va afegir l’Scarlet, de 15 anys, després de la visita de la Júlia. 

Nois i noies asseguts a les cadires en una semirotllana escolten una presentació.

Seguint el camí personal de la Sol cap a l’alliberació corporal, la Júlia va anar introduint als nois i noies conceptes com la pressió estètica, la cultura de la dieta, el body shaming (vergonya corporal), body neutrality (neutralitat corporal), cossos normatius i diversitat corporal. Doncs, els nois i noies van aprendre que la pressió estètica no és natural per als humans sinó que és un constructe social, així com maneres de desfer-se’n i viure de manera més alliberadora. “Tal com s’ha construït la pressió estètica i la vergonya corporal, les hem de poder desconstruir; igual que hem après que hem d’odiar els nostres cossos, podem aprendre a estimar-los i respectar-los”, insistia la Júlia. 

Júlia Barceló, autora d'”Operació Biquini”: “Igual que hem après que hem d’odiar els nostres cossos, podem aprendre a estimar-los i respectar-los”

En un món digitalitzat i on els adolescents tenen accés a contingut il·limitat de vídeos carregats de filtres i cànons de bellesa excloents, les xarxes socials són una via d’accés a tot això, però si s’aprenen a gestionar poden ser una eina per anar més enllà i “veure corporalitats que potser en altres espais no veurien”, afegeix la Júlia. També, les xarxes poden ser una font d’informació per aprendre’n més. Una de les maneres de lluitar contra aquesta pressió és saber d’on ve. “Hi ha marques, hi ha persones amb noms i cognoms que es volen enriquir gràcies a les nostres inseguretats”, assenyala l’autora.

Per acabar la sessió, els nois i noies van fer una ronda de preguntes a la Júlia, algunes que van sorgir allà mateix i d’altres que s’havien preparat per grups prèviament. Entre reflexions sobre el llibre, la seva feina i la seva vida, es va obrir el meló de les inseguretats. “Potser sempre tindré inseguretats”, va respondre la Júlia, “però l’important és que no em limitin i poder continuar fent les coses que vull fer”. 

Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. 

Fes voluntariat. Informa’t aquí.

Fes un donatiu aquí.

NotíciaDesmuntem la pressió estètica i reivindiquem la diversitat corporal amb la Júlia Barceló