En una sala arraconada del Casal dels Infants del Raval, cinc noies treballen en silenci i ben concentrades per acabar de perfeccionar els dibuixos que tenen davant. Amb paper i llapis, i el nas ben a prop de la taula, les noies representen les parts del seu cos que les fa sentir empoderades. Mans, ulls, llavis.
Aquesta tarda plujosa de dimarts, les noies de l’Espai Socioeducatiu Adolescent del Raval la dediquen al projecte ‘Niñas en tinta’, que consisteix a crear un espai segur per a noies adolescents, on s’aborda l’autoestima, l’autoconcepte, el pensament crític i l’amistat a través del llenguatge artístic, segons explica la Tamara Díaz, creadora del projecte i dissenyadora gràfica.
“L’objectiu principal de ‘Niñas en tinta’ és propiciar ambients segurs per a noies, on puguin reflexionar, conversar i vincular-se entre elles i, al mateix temps, puguin fer un procés de diàleg intern i plasmar-ho en els projectes artístics que treballem”, detalla.
El projecte ‘Niñas en tinta’
El projecte es compon de vuit sessions, vuit tardes compartides amb les companyes, la Tamara i la Belén, educadora del servei i la seva referent. A cada sessió, es treballa amb una tècnica artística i una activitat que introdueix, de manera indirecta, un tema que activa aquest diàleg intern amb l’objectiu de reforçar la seva autoimatge, com per exemple, pensar en les fortaleses de cada una i representar-ho en un collage.
En la sessió d’aquesta tarda, entre papers, llapis de colors, retalls, regles, gomes, gúbies, els collages i els fanzins que han treballat en sessions anteriors, les noies imprimeixen els seus dibuixos a través de la tècnica del linogravat. Després de plasmar el seu dibuix en un full de linòleum, el graven en negatiu amb l’ajuda de gúbies. El full de linòleum es pinta amb tinta negra i, per últim, s’imprimeix sobre paper.
La creació artística és un facilitador per comunicar i expressar aquestes reflexions. “En ser enfocat en l’art, no hi ha errors, no hi ha judicis, és més lliure. Es tracta d’interpretacions pròpies que es reflecteixen de forma artística, i crea un clima de concentració, de planificació i organització”, declara la Tamara.
A més, aquest contacte tan proper amb l’art, les seves tècniques i material, és una oportunitat per a les noies per aprendre sobre una nova disciplina i descobrir nous interessos. “Aquest projecte m’ha ajudat molt perquè abans no m’agradava ni dibuixar ni pintar, i ara m’encanta”, explica la Nadia, de 14 anys, participant de l’Espai Socioeducatiu del Raval.
Reforçar l’autoestima i l’amistat en l’adolescència
A mesura que avança la tarda, la concentració es manté, tot i que el silenci es vagi trencant per alguna cançó de Morad i converses entre les noies. Parlen de l’institut, de companys i companyes del Casal, d’amics i d’amigues, es fan bromes i riuen. Aquest és, en essència, el que persegueix el projecte: generar un espai segur i de cures entre noies adolescents, on xerrar, vincular-se, conèixer-se entre elles i a una mateixa; un espai on reforçar l’amistat.
“L’adolescència és una etapa vital on comences a construir la teva imatge, l’autoconcepte i l’autoestima; és complicada perquè surts de la infantesa i entres a la joventut, comencen les pressions socials i els estereotips de gènere. Tenir la consciència de qui sóc, quines fortaleses tinc i què puc millorar genera una base sòlida per establir límits i començar a definir com caminaràs d’aquí en endavant”, conclou la Tamara.