“El ‘Lècxit’ consisteix en entendre les paraules”. No ho podria resumir millor, l’Ayesha, del grup de petits (6 a 8 anys) del Casal Obert Infantil del Raval. I avui justament se n’ha trobat una de complicada en el llibre sobre els oficis que estava llegint: “entomólogo”. Entre els dibuixos del llibre i l’explicació de la Carme, la voluntària que té asseguda al seu costat cada dimarts a la tarda, ha descobert que els entomòlegs són les persones que es dediquen a investigar els insectes.
L’Ayesha ho té molt clar: “Si no llegeixo, no podré parlar bé. He de llegir i escriure, així aprendré a fer coses”. Té tota la raó: el famós informe PISA va reflectir el 2015 que un de cada tres infants amb un alt rendiment escolar llegeixen entre 1 i 2 hores al dia. Això no vol dir que llegir només serveixi per treure bones notes: també ens fa gaudir i respectar-nos els uns als altres.
No només s’han d’entendre les paraules complicades. A vegades és en la unió de les més senzilles on cal rumiar i esbrinar el significat d’una història. Com han fet l’Ángel i la Marta, la voluntària que l’acompanya, llegint ‘L’Artur i la Clementina’, un conte sobre dues tortugues creat per l’Adela Turín i la Nella Bosnia que ens ve a explicar com sentir-se lliure i respectat és important en una relació de parella.
Tampoc es tracta només d’estudiar les paraules. Una altra manera de fer treballar el cap és jugar o simplement xerrar explicant-nos com ens ha anat el dia. “Avui l’Ayesha estava una mica cansada, li faltaven una mica de piles”, diu la Carme mentre riu i es mira l’Ayesha, que li torna el somriure: “Hem llegit una bona estona, però després ens hem posat a parlar una mica. M’ha explicat què ha berenat, què ha dinat i com li ha anat el dia a l’escola “.
Una altra bona idea per veure si hem entès bé una història és dibuixar-la. I a l’Ángel això és el que més li agrada del ‘Lècxit’. Fa uns dies va dibuixar la tortuga Clementina amb la closca ben carregada de trastos i amb cara d’esgotament, i li va quedar la mar de bé.
El ‘Lècxit’, en definitiva, és una estona per asseure’ns, relaxar-nos, fer una capbussada en un mar de lletres, expressar-nos i escoltar-nos els uns als altres. I així, llegint plegats, mirem d’entendre i compartir el món.