Una desena de participants del projecte Vincles del Casal dels Infants al barri del Raval de Barcelona seuen a una de les sales del local de l’associació situat al número 22 del carrer Reina Amàlia. De bon matí han estat fent activitats amb els seus fills i filles menors de 3 anys i les educadores del servei per reforçar el vincle maternoinfantil. Una hora més tard, mares i infants s’han separat.
Els petits s’han quedat a una aula treballant els hàbits, coneixements i competències necessaris per poder començar l’escola preparats. Els acompanyen la Marta Tejada i la Clàudia Garçon, educadores del projecte. Les mares han fet una hora de classes de castellà i ara tenen 60 minuts més al davant per al creixement personal. Dit d’una altra manera: tenen una estona per dedicar-se a elles mateixes i conèixer millor l’entorn on viuen. Un fet poc habitual en les seves vides, sovint plenes de càrregues i sense temps ni recursos per participar en la comunitat.
Avui l’activitat consisteix en una sessió informativa en què coneixeran el Punt d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD), que gestiona l’Ajuntament de Barcelona. I ho faran amb la Raquel Gallo, tècnica comunitària del PIAD, que tot just acaba d’arribar a l’aula. Després de presentar-se, els detallarà què els pot oferir el servei, dedicaran una estona a resoldre dubtes i, en acabat, visitaran juntes el PIAD de Ciutat Vella, al carrer Nou de la Rambla, 45. Anar-hi en persona els servirà per tenir ubicat el servei i conèixer les altres professionals que hi treballen.
Acabada la visita, la Raquel valora la importància del treball braç a braç entre el Casal dels Infants i el PIAD: “Aquest treball en xarxa amb el Casal és molt important i ens permet coordinar-nos. D’una banda, el Casal ens pot derivar aquelles dones que necessitin els recursos del PIAD, com ara per rebre atenció davant casos de violència o per accedir a ajuda jurídica. D’altra banda, conèixer els serveis del Casal ens permet informar-ne a dones que venen al PIAD i que hi poden estar interessades”.
El PIAD no és l’únic servei municipal que col·labora amb Vincles. L’Andrea Arias, educadora del projecte, explica que aquest curs tenen previst tornar a rebre professionals de l’Equip Interdisciplinari per a la Petita Infància (EIPI) de Ciutat Vella, que té com a funció la detecció i atenció precoç de trastorns de desenvolupament infantil i de les situacions de risc que puguin provocar-los. “Es tracta d’un servei que ja ens ha permès detectar casos de nens i nenes amb trastorns de desenvolupament, com ara per falta d’estímuls o per perfil autístic. Detectar aquestes situacions com més aviat millor és clau per fer que condicionin en la menor mesura possible el desenvolupament dels infants”.
En unes setmanes les dones de Vincles també podran visitar l’Espai Familiar Cadí i l’Espai Familiar Els Tres Tombs, recursos municipals del barri que ofereixen atenció educativa als infants menors de 3 anys i que són també un suport per a les famílies en el procés de criança. Visitaran també la biblioteca Sant-Pau Santa Creu, un equipament que utilitzen molts altres serveis del Casal per realitzar préstecs de llibres, contes i altres materials. Per últim, les dondes participaran en tallers de sexualitat i afectivitat amb l’equip d’Agents comunitaris de Salut, a través del Programa Especial de Malalties Infeccioses Vall d’Hebron-Drassanes
De tot plegat, les participants de Vincles obtenen temps i recursos que poden dedicar al seu benestar, a les seves necessitats i als seus interessos. O dit en paraules d’una de les participants, l’Nasrin Jaham: “Nosaltres sempre pensem en el marit, en la feina de casa, en fer el menjar per als nostres marits i els nostres fills… A vegades oblidem com ens diem! Sempre som la mare d’algú o la dona d’algú. Aquest espai, en canvi, és perfecte per a nosaltres. Podem pensar en nosaltres mateixes i fer amigues”.