“La millor manera d’inserir joves en risc és veure el que aportaran a l’empresa”

14/12/2017

En què consisteix el Facility Management?

El Facility Management o FM gestiona els recursos materials i els serveis de suport necessaris pel desenvolupament de les activitats d’una empresa o organització.

En altres paraules, gestiona, entre d’altres, el manteniment, la neteja, la seguretat i el consum energètic dels edificis, però també la restauració, els trasllats, el repartiment intern del correu, la bugaderia, etc.

És una professió multidisciplinar que inclou les teories i principis de l’enginyeria, l’arquitectura, el disseny, la comptabilitat, les finances, la gestió i les ciències del comportament.

 

I a vostè, què el va portar a dedicar-s’hi?

Tota la meva vida professional ha estat relacionada amb el FM. Sóc enginyer industrial, i vaig començar a treballar fa més de 25 anys en el departament de compres de la multinacional Agbar, gestionant contractes de compra de materials i serveis generals.

Al cap d’un temps em vaig desplaçar a Xile, en aquesta mateixa empresa, per continuar fent la mateixa feina. Al tornar, farà uns 14 anys, vam posar en marxa la direcció de FM per, entre d’altres, encarregar-nos de la recepció i explotació de la Torre Agbar, un projecte que em va captivar.

Finalment, des de fa 10 anys estic treballant com a director de FM a Urbicsa, la concessionària de la Ciutat de la Justícia. Vam constituir l’equip i els recursos tècnics necessaris per en primer lloc rebre l’obra i posteriorment dur a terme la seva explotació, una gran experiència on cada dia aprenem alguna cosa més.

“El Facility Management inclou les teories i principis de l’enginyeria, l’arquitectura, el disseny, la comptabilitat, les finances, la gestió i les ciències del comportament”

Per què ha decidit l’ACFM apostar per la col·laboració amb el Casal dels Infants?

Aquest acord és il·lusionant i motiu de satisfacció per a l’Associació Catalana de Facility Management. D’aquesta manera, reiterem el nostre compromís expressat obertament de treballar i posar en valor principis ètics que ens portin a un millor futur per a la societat, donant resposta a les situacions d’exclusió social de molts joves.

Anant una mica més enllà, la tipologia de socis de l’ACFM encaixa perfectament en aquesta col·laboració. Els nostres associats gestionen serveis com el manteniment, la neteja o la restauració, serveis que són prestats per persones amb una formació adequada per a aquests sectors, com els joves del Casal. Tot allò que serveixi per a la millora del servei serà beneficiós per a totes les parts: per a l’ACFM, per als seus socis, pel Casal dels Infants i per als seus joves.

 

I què pot aportar la seva associació en la inserció social i laboral dels joves del Casal?

L’ACFM promourà diverses col·laboracions i actuacions relacionades amb la formació i la inserció social i laboral dels joves del Casal dels Infants. També farà difusió de les activitats que dugui a terme el Casal i participarà en qualsevol iniciativa  que promogui el creixement i la expansió de les dues associacions o en l’intercanvi d’informació i experiències en els diferents programes i dinàmiques de treball de les dues entitats.

Un exemple pràctic el tenim en la darrera Assemblea de l’ACFM, celebrada aquest mes de desembre, on alguns dels joves que participen en diversos programes de formació i inserció laboral i social del Casal van prestar un servei de cava, neules i torrons aprofitant que ens trobàvem arribant a les festes de Nadal.

“L’ACFM promourà diverses col·laboracions i actuacions relacionades amb la formació i la inserció social i laboral dels joves del Casal dels Infants”

Com valora l’ACFM la col·laboració d’empreses amb els programes de formació i inserció del Casal dels Infants?

És un dels objectius d’aquest acord. La formació teòrica és imprescindible, però la pràctica és necessària. Probablement la millor manera d’aconseguir inserir socialment les persones en risc és mitjançant la col·laboració d’empreses que facilitin aquesta inserció, no tan sols degut a la seva responsabilitat social, si no també buscant el seu propi benefici empresarial, reconeixent les competències que els joves els poden aportar. Són dinàmiques on tothom guanya, i nosaltres en volem formar part.

 

Tornant a una pregunta personal, què li semblaria fer voluntariat al Casal dels Infants en algun moment de la seva vida?

Em semblaria perfecte, m’agrada i acostumo a col·laborar amb altres associacions. Ja hi podeu comptar.

Entrevista“La millor manera d’inserir joves en risc és veure el que aportaran a l’empresa”