Foment de la lectura: practicar el català, compartir el gaudi de llegir

26/04/2023

 

Llegir, quan triem bé, ens fa gaudir i ens regira per dins. Però la lectura és molt més que això: també pot ser una eina potent d’inclusió social. N’és un exemple clar el programa Foment de la lectura, creat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana l’any 2017. El seu objectiu és apropar contes i llibres a infants i famílies en risc d’exclusió social, i així fomentar l’hàbit lector i el domini de la llengua catalana en adults que majoritàriament són migrats i infants que no acostumen a tenir llibres a casa.

Gràcies al programa, al Casal dels Infants rebem escriptors i escriptores de l’AELC que venen a compartir-nos històries. En un inici al barri del Raval, des de poc després també a Santa Coloma de Gramenet i per primera vegada aquest curs també a Salt, on avui treiem el cap per veure com és una tarda de Foment de la lectura al Casal Familiar.

A quarts de cinc, la Judit Pla, escriptora sòcia de l’AELC, ja ha arribat a la Factoria Cultural Coma Cros, on es fan les sessions del programa. A part d’escriure, també és assessora de maternitat i infància, i això li permet treballar més que la lectura i la llengua amb els petits i a les mares. “Amb l’equip del Casal Familiar—la Maria, l’Abdel i l’Ana— triem contes per tractar temes familiars i emocionals en què ens interessa aprofundir: la gelosia entre germans, el fet de no comparar, les rabietes, el vincle, el rol de la paternitat…”. Contes que descobriran en iniciar la sessió, en una estona de lectura lliure entre mares i infants, i més tard quan la Judit els llegeixi la seva tria del dia fent rotllana.  “Els infants i famílies tenen avidesa per llegir contes, de debò!”, ens avisa.

Judit Pla, escriptora de l’AELC: “Triem contes per tractar temes familiars i emocionals en què ens interessa aprofundir”

 

Infants, les seves mares i educadors i educadores seuen en rotllana.
La Judit Pla durant la lectura del conte, fent rotllana amb els infants i famílies.

 

No triguem en comprovar-ho, quan la sala ja es va omplint. En Louay remena una mica en una taula plena de contes i atrapa de seguida  ‘Les Tres bessones parlen amb els saltencs’, de la Laia Aguilar. Ara seu en una altra altra taula amb la sema mare, la Marjan, i es dediquen a reconèixer racons de la ciutat il·lustrats per la Roser Capdevila. Al costat seu, en Mohamed, germà gran d’en Louay, llegeix “El gat de Girona’, d’Agnès Petit, i amb l’Abdel descobreix que qui fa un petó al cul de la lleona torna a Girona.

En una altra taula, la Malak llegeix amb la seva mare, la Sanah, el conte ‘Mare, com…?’, però ella ho fa amb els dits. Com està adaptat al llenguatge braille pot llegir tota sola, tot i que també li agrada que la seva mare agafi llibres de la biblioteca i els hi expliqui a casa. “Ella em diu les lletres i jo les escric. Després grapem els fulls i ja tenim un llibre fet per nosaltres”. Al Foment de la lectura en descobreix molts altres: “La Judit ens explica molts contes, me’ls deixa tocar… Parlen de monstres i de coses que m’encanten”.

Malak, participant del Casal dels Infants: “La Judit ens explica molts contes, me’ls deixa tocar… Parlen de monstres i de coses que m’encanten”

Avui la tarda acaba, precisament, amb la companyia d’un amic monstruós. La Judit els llegeix ‘El Monstre de colors va a l’escola’, de l’Anna Llenas. Tothom atent, passa una estona i una mà s’aixeca. La Judit ha preguntat si algú sabia què volia dir la paraula ratpenat, que ha sortit en el conte, i en Mohamed ja explica a tothom quina bestiola és. Després escriu la paraula a la pissarra, com fan habitualment amb les paraules curioses o complicades. Amb el conte acabat, i després de recollir, la Malak marxa contenta perquè es pot endur a casa els dos llibres que ha llegit avui. “Els dos?!”, pregunta emocionada a la Judit, que li respon amb una abraçada:“Els dos, els dos!”.

 

 

Un trimestre odisseic a Santa Coloma

Pel Casal Familiar de Santa Coloma també corren bones històries, que en aquest cas els porta l’escriptora Gemma Armengol. Durant el segon trimestre han compartit ni més ni menys que l’Odissea, d’Homer. “Costa molt escriure un conte millor. És una aventura apassionant on hi passen coses trepidants”, comparteix la Gemma.

 

La Gemma Armengol i famílies del Casal Familiar ballen durant una de les sessions del Foment de la lectura
La clau per a la Gemma Armengol en les seves sessions és que tothom passi una bona estona aprenent.

 

Seguint el periple d’Ulisses de tornada a casa, amb un capítol per sessió, el grup ha treballat un munt el català: “Com és una història acumulativa, hi havia paraules que es repetien, les anàvem recordant, i així al final han après ‘vaixell’, ‘heroi’, ‘cavall’…”. El més interessant per a la Gemma és que ho han fet passant-s’ho bé i gaudint l’estona: “Com és una activitat plaent i divertida on van progressant, és una manera d’entrar en la llengua gairebé sense adonar-se’n”.

NotíciaFoment de la lectura: practicar el català, compartir el gaudi de llegir