Festival BCNZoom: quan joves i adolescents llueixen talent i una mirada pròpia de la realitat a través de curtmetratges

27/05/2017

La tercera edició del Festival BcnZoom, el festival de curtmetratge social per a joves organitzat pel Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i el Casal dels Infants, es va celebrar el passat dissabte 27 de maig a l’Espai Jove La Fontana de Barcelona.

Amb l’objectiu de promoure la creació audiovisual entre les persones adolescents i joves com a eina per analitzar, entendre i transformar el seu entorn, el festival va aconseguir reunir propostes plenes de talent, motivació i una mirada de la realitat des de la perspectiva dels i les joves. Les històries dels curtmetratges i la motivació dels seus autors i autores es van contagiar entre el públic, unes 200 persones entre el matí i la tarda.

En la categoria d’adolescents, es van presentar els següents curtmetratges (fent clic al títol de cada curtmetratge el podreu veure a Youtube): “Sé tu” (Casal Obert d’Adolescents de Santa Coloma del Casal dels Infants); “No soy una niña refugiada” (Casal Obert d’Adolescents del Raval del Casal dels Infants); “La revolució” (Espai Tecnològic de Badalona del Casal dels Infants);Comida al suelo” (Fundació Ateneu Sant Roc-Joves); “Congelemos la agresión” (Fundació Ateneu Sant Roc-Joves) i “Geovivència 2: 1717” (IES Barri Besòs-4rt ESO).

En la categoria de joves, es van presentar els següents curtmetratges (fent clic al títol de cada curtmetratge el podreu veure a Youtube): “Home sweet home” (Ull Crític-Espai Tecnològic de Badalona); “Historia de much@s” (El Parlante: Projecte Ciutat Esperança-Joves); “In-visibles” (AEI Raval); “1NT3GRA2” (Casal Jove Atles-Raval) i “En tu piel” (TEB-Joves).

El jurat del festival, integrat per Cèlia Nissarre (que ha participat al Festival TanjaZoom), Àlex “Gela” Aguado (especialista en muntatge), Amina Gaddour (educadora i integradora social), Itziar Castro (actriu) i Júlia Vázquez (codirectora del documental A través del chat), va viure una deliberació complicada per triar els premiats, donada la qualitat de les propostes.


El dolor d’una siriana en un poema i la revolta per tenir menys deures

En la categoria adolescent, el gran triomfador va ser “No soy una niña refugiada”, la història real d’una adolescent que ha arribat a Barcelona fugint de la guerra que viu el seu país, Síria. La protagonista, l’Amina, va escriure un poema expressant els seus sentiments, i quan el va compartir amb els seus companys i companyes del Casal Obert d’Adolescents del Raval del Casal dels Infants, junts van decidir que els versos de l’Amina serien el fil argumental del seu curtmetratge. El resultat és colpidor i ens recorda que darrere els refugiats hi ha persones amb sentiments, entre les quals infants i joves.

Seguint en la categoria adolescent, La revolució va ser guardonat amb el premi del públic. La proposta de l’Espai Tecnològic de Badalona del Casal dels Infants va rebre la complicitat dels assistents gràcies a un missatge clar i divertit: els infants tenen dret al descans i a l’esplai, a lliurar-se al joc i a les activitats d’esbarjo adequades a la seva edat.


L’esport per guanyar-se el futur i la mirada als qui s’ho juguen tot en un viatge

Arribat el torn dels joves, el premi conjunt del jurat i del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) va ser per a “1NT3GRA2”, un relat potent de superació personal i col·lectiva a través de l’esport que han portat a les pantalles un grup d’integrants del Casal Jove Atles del Raval del Casal dels Infants.

El segon guardó del jurat en aquesta categoria va anar a parar a mans de joves de l’entitat AEI Raval autors i autores d’ “In-visibles”. El seu curtmetratge ha estat possible gràcies a una tasca immensa de producció, ja que durant dos mesos van seguir les passes de joves acabats d’arribar a Barcelona procedents del Marroc amb l’esperança de trobar un futur millor.

Més enllà del reconeixement, els premiats rebran una recompensa al seu esforç i al seu talent. Els realitzadors i realitzadores de “No soy una niña refugiada” passaran un cap de setmana en una casa de colònies, mentre que els autors i autores de La revolució gaudiran d’una activitat lúdica.

Pel que fa als joves, tots dos guanyadors viuran l’experiència única de viatjar a Tànger per participar al festival de curtmetratges TanjaZoom, un certamen de cine social de referència al Marroc i que és l’origen del sorgiment del festival BCNZoom.

NotíciaFestival BCNZoom: quan joves i adolescents llueixen talent i una mirada pròpia de la realitat a través de curtmetratges