El voluntariat és una peça clau per les entitats socials, perquè gràcies a la col·laboració desinteressada de les persones voluntaries, les ONG podem contar amb el suport que els equips necessiten per tirar endavant els nostres projectes cada dia.
El proper 5 de desembre és el dia del voluntariat i per això en aquest article volem parlar-te del què representa fer voluntariat, de com funciona, a on fer-lo, i assegurar-nos de que no et quedes amb cap dubte si estás pensant en fer-te voluntari o voluntaria.
Com funciona el voluntariat?
El voluntariat consisteix en dedicar una part del teu temps a col·laborar amb una causa solidaria. El voluntari o voluntaria és la persona que es compromet de forma desinteressada a ajudar als altres, de forma organitzada en el si d’una institució o projecte.
Si vols fer voluntariat, és important que escullis una entitat amb la que comparteixis valors i amb la que et sentis còmode amb el tipus d’activitats que s’hi fan i amb el col·lectiu amb qui es treballa, per exemple, en el cas del Casal, que t’agradi relacionar-te amb infants i joves.
Des d’un punt de vista més centrat en valors, es pot definir la persona voluntària com aquella que:
- Actúa a favor dels altres o de la comunitat en general.
- És solidària i compromesa amb l’entorn, la comunitat i la societat.
- Estableix per pròpia voluntat i des de la plena llibertat un compromís d’actuació.
- És sensible a les mancances i necessitats de la societat i l’entorn enteses com un global.
- Decideix des de la convicció personal passar a l’acció.
- És una persona activa, dinàmica, emprenedora, responsable i disposada a assumir compromisos.
- Actua coordinadament en el marc d’una organització.
- Dóna sense esperar res a canvi.
Què haig de fer si vull fer voluntariat al Casal dels Infants?
El primer que has de fer si vols fer voluntariat al Casal dels Infants és contactar amb el departament de voluntariat de l’entitat, que et citarà per una sessió informativa. A continuació et faran una entrevista individual, que servirà per coneixe’t millor, saber què t’agrada fer, i a quin dels territoris on treballem (Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Badalona, Santa Coloma de Gramenet o Salt) t’agradaria fer voluntariat.
El voluntariat s’adapta a la teva disponibilitat horaria (dies de la setmana que vols venir, matí o tarda), només demanem un compromís mínim de tres mesos i respectar els horaris pactats, donat que els equips educatius conten amb tu i que treballem amb infants que estableixen uns vincles amb els voluntaris i voluntàries i no seria convenient que cada dia els acompanyés una persona diferent.
Si vols contactar amb el nostre equip de voluntariat pots fer-ho a través del correu voluntariat@casaldelsinfants.org o del telèfon 682 200 911 (també et respondrem per whatsapp).
Per què fer voluntariat al Casal dels Infants?
El Casal dels Infants és una associació de persones voluntàries. El seu òrgan de govern, a efectes legals, és l’Associació, formada per una assemblea de socis/es de 25 a 30 persones voluntàries, d’entre les quals s’escull una junta directiva i un/a president/a.
La resta de l’equip que conforma el Casal està format per l’estructura de persones contractades (amb diferents categories professionals), les persones voluntàries i l’alumnat en pràctiques d’estudis afins al món social i educatiu que aporten valor i riquesa a l’actuació del Casal. Aquests col·lectius treballen a diferents projectes de forma conjunta i coordinada per portar a terme els objectius de l’entitat.
L’estreta col·laboració entre professionals contractats i persones voluntàries té efectes multiplicadors sobre l’energia i els valors que cadascú hi aporta.
Som un equip de 1.017 persones, de les quals 653 són persones voluntàries, 165 persones en pràctiques i 199 contractades.
Qui pot fer voluntariat?
Qualsevol persona major de 16 anys pot ser voluntari/a, l’únic que es necessita és estar motivat i tenir-ne ganes. No hi ha límit d’edat, al Casal hi fan voluntariat tant nois i noies molt joves com persones de 65 anys. Totes i tots sumen i aporten valor.
El voluntariat és un aprenentatge per als i les joves, que es troben per primera vegada en un entorn laboral, i també una oportunitat per a les persones jubilades, que poden transmetre la seva experiència de vida als nens, nenes i joves del Casal, com ens expliquen la Caterina i la Rosa Maria en aquest vídeo als camps de treball de Tavascan on fan de voluntàries des de fa anys.
Els professors i les professores també poden fer voluntariat educatiu, donant un cop de mà en els espais d’estudi i el reforç acadèmic presents a tots els nostres serveis.
El voluntariat, obrint portes al món laboral
Les empreses i els entorns laborals valoren cada vegada més que els seus treballadors i treballadores hagin fet un voluntariat en algun moment de la seva vida. Les empreses de sel·lecció ho tenen molt en conte a l’hora de seleccionar els currículums ja que els aporta informació dels candidats i candidates en l’àmbit personal.
Amb el voluntariat mostres a les empreses quins són els teus valors, que ets una persona generosa, implicada amb el teu entorn proper, que creus amb la mobilització ciutadana com a motor d’una veritable transformació social i que estas acostumada a treballar en equip.
A més , el voluntariat por ser una oportunitat pels i les joves que cursen estudis relacionats amb l’àmbit social i educatiu, per acostar-se a diferents col·lectius i realitats i fer-se una idea més clara d’on els agradaria acabar treballant.
Donar sempre serà més enriquidor que rebre
El voluntariat és una experiència de creixement personal, un aprenentatge i un intercanvi humà potent i enriquidor, que et farà sortir del teu món i descobrir que ben a prop teu hi ha persones que viuen realitats molt diferents a la teva. El voluntariat et fa aterrar i valorar molt més el que tens i sovint dones per descomptat.
La teva col•laboració és clau per aconseguir que les persones amb menys recursos transformin la seva realitat millorant-la i així construir una societat veritablement igualitària on no hi tingui cabuda la pobresa i la marginació.
Has sentit mai la frase “és molt més el que rebs del que dones”? Doncs quan fas voluntariat, dones sense esperar res a canvi, però t’acabes enduent més, molt i molt més de que dones (i el que dones té un valor incalculable).
Ajuda’ns a continuar donant suport als infants, joves i famílies que més ho necessiten. Perquè ningú es quedi enrere. Junts i juntes ho farem possible!