El passat dimecres, nois i noies del Casal dels Infants van celebrar la inauguració de la seva exposició artística, titulada “Jo no sóc racista, però…”, a la CIBA, el centre de recursos per a dones de Santa Coloma de Gramenet. L’exposició, emmarcada en la campanya de sensibilització contra el racisme del Casal dels Infants, denuncia el racisme i defensa la lluita contar el racisme, celebra la diversitat cultural que envolta els joves i fa un crit d’acció per construir un món més just i equitatiu.
Un grup de 80 nois i noies dels diferents Centres Oberts Adolescents (Raval, Besòs-Maresme i Santa Coloma de Gramenet) i Casals Joves (Raval, Badalona i Santa Coloma de Gramenet) han contribuït a la creació de les peces de l’exposició i l’organització de la inauguració del 13 de desembre. Els serveis implicats en l’acció compten amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, i la Unió Europea..
Durant mesos, els nois i noies del Casal van estar participant en tallers creatius, on van agafar l’expressió artística com a eina per a la transformació social. Entre aprenentatges de tècniques i metodologies artístiques, ben aviat va sortir la preocupació conjunta per les situacions de racisme i microracisme que viuen en el seu dia a dia, i una inquietud per fer-se visibles.
“Això és artivisme: és lluitar en forma d’art diferents problemes que hi ha en el món, i hem triat centrar-nos en la lluita contra el racisme. M’agrada molt l’art i m’agrada difondre la lluita contra els problemes que hi ha en el món”, afirma en Mark Leo, participant del Centre Obert Adolescent (COA) del Casal dels Infants del barri del Raval.
Així, en aquests tallers setmanals combinaven els aprenentatges artístics amb les reflexions sobre la lluita antiracista, l’apreciació de la diversitat i la interculturalitat. A través de la fotografia, l’exploració de l’entorn i el treball en equip, els grups de joves capturaven la riquesa cultural del seu entorn i de les seves identitats. “Un dia vam sortir pel barri a fer fotografies, per capturar coses que ens representen com a nois i noies del barri, i altres dies vam utilitzar eines digitals per crear les obres”, explica en Mark Leo.
L’exposició, oberta al públic fins a finals de gener de l’any que ve, compta amb retrats, fotografies i peces més conceptuals dels diferents COA i Casals Jove que el Casal dels Infants té en diferents barris. La Tasnim, participant del Centre Obert Adolescent Besòs del Casal dels Infants del Besòs i La Mina, ens explica l’obra que ha creat amb els seus companys i companyes. “Hem fet fotos dels àmbits on es poden veure els diferents tipus de racisme que existeixen. A les fotos de dalt de la piràmide és més fàcil veure que hi ha racisme, i a les de sota de tot, el racisme és més difícil de detectar”. A dalt, s’hi veu “assassinats per odi”, “agressions físiques” i “amenaces i insults”; a sota, “diferències”, “rumors” o “humor racista”.
“El nostre missatge és que la gent no hauria de jutjar ningú pel seu color de pell, ni per la seva nacionalitat, ni res, perquè tots som iguals i tots som persones”, defensa la Tasnim.
Educar per combatre el racisme
Al Casal dels Infants, treballem amb infants, adolescents i joves per sensibilitzar-los contra el racisme, i perquè adquireixin una mirada crítica cap aquest tipus d’actituds discriminatòries i donar-los veu per a denunciar-ho. Amb els nois i noies que acompanyem als Casals Jove i Centres Oberts Adolescents (COA) dels diferents barris on actua el Casal, treballem transversalment i impulsem una perspectiva antiracista durant tot l’any. N’és un exemple el Teatre Fòrum dels nois i noies del Casal Jove la Betsaida del Casal dels Infants de Badalona i la campanya antiracista que van organitzar aquest estiu a la plaça de la Catedral a Barcelona.