Es cronifica el risc de pobresa i exclusió social en els infants a Catalunya

29/06/2022

A Catalunya, prop de 450.000 infants (gairebé un de cada tres) van patir risc de pobresa o exclusió social el 2021, segons dades de l’Enquesta de Condicions de Vida publicades aquest dimecres per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Aquestes xifres milloren les del 2020 (les pitjors registrades), un any en què mig milió de nens i nenes es trobaven en aquesta situació. Tot i així, l’evolució en el temps demostra que el problema és greu i estructural.

Des del 2015, cada any hi ha hagut més de 420.000 infants en risc de pobresa o exclusió social a Catalunya, excepte el 2016, que n’hi va haver 370.000. Les xifres, doncs, no es poden atribuir només al cop de la crisi social arran de la pandèmia de la Covid-19: els drets de molts infants es veuen vulnerats any rere any.

Si ens fixem en la composició de les llars, un any més constatem que tenir fills multiplica el risc de pobresa. Més de la meitat de les famílies monoparentals (el 51,9%) vivien l’any passat per sota del llindar de la pobresa, el doble respecte al total de les que tenen fills a càrrec (24,3%) i més del triple respecte a les que no tenen fills (15,4%).

Finalment, la infància és la franja d’edat en què les transferències socials van reduir menys el risc de pobresa (un 31%) el 2021. La xifra implica una millora, en tant que gairebé duplica la del 2020 (16%), però segueix molt per sota del conjunt de la població, on les transferències redueixen en un 56,2% el risc de pobresa.

En el conjunt de la població, prop de dos milions de persones a Catalunya (el 25,9%) vivien en risc de pobresa o exclusió social l’any passat, amb molt poca variació respecte al 2020 (26,7%). Tot plegat en un context social que segueix marcat per les desigualtats: la renda del 20% de la població amb més nivell econòmic és 5,4 vegades superior a la renda del 20% amb menys nivell econòmic.

Ajuda’ns a seguir acompanyant 6.000 infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat cada any, i a defensar els seus drets davant les administracions públiques.

Fes un donatiu: https://www.casaldelsinfants.org/dona-ara/

Fes voluntariat: https://www.casaldelsinfants.org/que-pots-fer-tu/voluntariat/

NotíciaEs cronifica el risc de pobresa i exclusió social en els infants a Catalunya