Construir conjuntament el Casal: el Consell de Participació del Casal dels Infants al Raval

1/03/2022

 

“Bona tarda!” es repeteix a mesura que els infants, adolescents i joves entren a la sala. Els i les participants del Casal dels Infants del barri del Raval són benvinguts per la Maria José Garcia, directora de la seu al barri, la Laia Ribas, cap de Joves, i l’Anna Solanas, cap d’Infància. Tal com entren, seuen a les cadires que ja estan col·locades en rotllana: comença el Consell de Participació. Es tracta d’un espai de trobada on els participants del Casal comparteixen les demandes i propostes de cada grup d’edat i es pensen millores de manera conjunta per les activitats i els locals del Casal, i el barri del Raval.

Llibretes, fulls i -pels més moderns- mòbils en mà, la reunió comença amb presentacions i recordant l’últim cop que es van veure en el Consell. Es reuneixen un cop cada dos mesos per proposar noves iniciatives i fer un seguiment d’aquelles que ja s’havien acordat prèviament, però la covid-19 ha afectat aquesta periodicitat. Aquesta reunió s’hauria celebrat abans de Nadal si la sisena onada no ho hagués impedit. L’activitat al Casal, però, ha continuat, i també les propostes i l’esperit crític i de participació dels infants i adolescents. “Pel Casal és molt important la participació com a eina educativa, per tal que entre tots i totes puguem construir com ens agrada el Casal, què necessitem i què trobem a faltar”, explica l’Anna Solanas.

En cinc minuts de reunió, ja s’ha fet una proposta, s’ha deliberat entre tots i totes què preferien i s’ha pres una decisió: el Consell es trasllada de les cadires en rotllana a una circumferència irregular de sofàs i matalassos a terra. Així estan més còmodes. Els nois i noies, que són els delegats i delegades representants del seu grup, tenen ganes de dir la seva i compartir els dubtes, les propostes i les iniciatives que han recollit. El Consell està compost per dos delegats i delegades de cada grup d’edat, dels 6 als 21 anys, que són escollits de manera assembleària pels seus companys i companyes. Per torns, els delegats enumeren les propostes de millora dels seus grups i es comenta la viabilitat d’aquestes peticions, mentre que la Laia Ribas apunta en una cartolina gran aquelles que estan dirigides al barri. 

Una de les reponsables de projectes apunta amb un retulador en una cartolina gran i verda estirada al terra el que van dient els delegats.

A les reunions es tracten dubtes que no tenen cabuda en el dia a dia, temes relacionats amb l’organització de les activitats i la gestió dels espais del Casal- com triar el color de les parets de sales o demanar nous llibres a la biblioteca, més sortides al parc o excursions-, a part d’incloure una mirada cap al barri per pensar conjuntament maneres i iniciatives per millorar-ne les condicions. 

En l’última reunió, els participants del Casal van mostrar el seu desig i inquietud per tenir un barri més net i més segur, amb menys deixalles, menys drogues i més llum al carrer, i les ganes de cooperar per aconseguir-ho. “A la reunió hem parlat de recaptar diners per ajudar a la gent que ha de dormir al carrer”, explica en Janrik, delegat de grup de Grans del Centre Obert Infantil (COI). Un altre tema va ser la queixa col·lectiva pels pocs espais de joc en el barri. Gràcies a estar al Consell, però, dos delegats de grups diferents que van a la mateixa escola es van posar d’acord per parlar amb els seus tutors per demanar-los obrir el pati de l’escola després de les hores lectives. D’aquesta manera, la mateixa escola ja tindrà la mateixa demanda de dues persones diferents. Participant i treballant en equip, poden assolir millores per a tots els nens i nenes del barri.

Nens, nenes i responsables de projectes parlen en una rotllana de sofàs i matalassos.

El Consell de Participació es va crear per posicionar la participació com a eina de benefici comú. “La idea és poder construir i fer-se propi el Casal, perquè quan sents que una cosa és teva, hi participes molt millor i et fa més il·lusió tot”, apunta l’Anna. I així és per al Mark Leo, delegat del grup 1 del Centre Obert Adolescent (COA): “m’agrada molt aquest espai perquè les persones adultes valoren la nostra opinió. Podem canviar el nostre barri i fer coses que molta gent vol, però mai no han pogut fer, i ara nosaltres tenim l’oportunitat de fer-ho”.

Al cap d’una hora de compartir propostes i haver escoltat els delegats i delegades, el Consell de Participació conclou. Sembla que tothom està satisfet: l’Anna, la Maria José i la Laia, amb somriures d’orgull per als seus nens i nenes amagats darrere les mascaretes, destaquen com ha estat de productiva la reunió. “Hi ha reunions d’adults on costa molt més avançar tant com ho hem fet avui!”, assenyala l’Anna. Els delegats i delegades, contents per haver tingut un espai on dir el que pensen i amb ganes de tornar amb els seus companys i companyes pel que queda de tarda, pleguen les llibretes, els fulls i els mòbils amb les noves anotacions. Encara amb espai en blanc, però, per la pròxima reunió. 

Fes possible que seguim fent costat a infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat.

Fes voluntariat. Informa-te’n aquí.

Fes un donatiu aquí.

NotíciaConstruir conjuntament el Casal: el Consell de Participació del Casal dels Infants al Raval