El problema de com regular l’ús de pantalles dels infants i adolescents no és exclusiu de les vacances, malauradament és una lluita constant en el nostre dia a dia amb els nostres fills i filles, i moltes de nosaltres ja no sabem com aconseguir posar límits sense acabar en contínues discussions i drames familiars.
Ordinadors, tauletes, mòbils, televisió… si no ho regulem, l’exposició dels nostres fills i filles a las pantalles pot arribar a ser constant, brutal i molt perjudicial per a la seva salut. Les tecnologies no són dolentes i ens ofereixen molts avantatges en el nostre dia a dia, però n’hem de fer un ús conscient i responsable.
La majoria de nosaltres donem per descontat tenir aquests aparells electrònics a casa, però existeix una realitat molt diferent, la de les famílies en risc d’exclusió afectades per la bretxa digital, que no tenen accés a recursos tecnològics ni l’educació i competències per a poder utilitzar-los. Coneix-la en aquest reportatge del nostre butlletí.
Si creieu que els vostres fills abusen de les pantalles, continueu llegint, perquè en aquest article trobareu alguns consells que us ajudaran a negociar amb els vostres fills i filles i a regular les hores que passen exposats a les pantalles.
Recomanacions de l’OMS
Els nens i nenes menors de dos anys no han de veure la televisió, ni jugar amb pantalles, segons les pautes per menors de cinc anys publicades per l’Organització Mundial de la Salut. Entre els dos i cinc anys, es recomana com a molt 30 minuts al dia, i de sis a dotze s’aconsella una exposició a les pantalles d’una hora com a màxim. De tretze a setze es limita a dues hores diaries.
Algunes conseqüències de l’ús excessiu de les pantalles en els infants i adolescents:
-
Limiten la creativitat.
-
Promouen l’apatia i la passivitat.
-
Creen dependència
-
Aïllen de l’entorn, fan perdre el contacte amb el món.
-
Converteixen als usuaris en consumidors de continguts amb necessitat de rebre ímputs constantment.
-
Desvinculen de les persones de l’entorn (egoisme).
-
Absorbeixen completament, fan perdre la consciència del pas del temps.
-
Aporten una allau ímputs constants i estressants (hiperestimulació).
-
Empobreixen les habilitats socials, redueixen les possibilitats de relacionar-se amb altres persones.
Ademés, l’exposició a les pantalles afecta directament a la qualitat del son dels nostres fills i filles, i el bon descans és fonamental per a una bona salut i un bon desenvolupament físic i cognitiu.
Molts pares i mares us estareu fustigant mentre compareu les recomanacions amb la realitat de casa vostra. Tranquils, fem el que podem, però estem a temps de millorar i fer veure als nostres fills i filles que hi ha món fora de les pantalles.
Negociar
Ningú coneixe als vostres fills i filles millor que vosaltres, i heu de saber, a part de les recomanacions específiques de l’OMS per les diferents edats, no hi ha unes normes generals universals, perquè cada nen/a i cada família són diferents i les condicions a pactar per l’ús de les pantalles també ho són.
És important negociar com a pares i mares i no com a col·legues, perquè ens agradi més o ments en aquest cas serà necessari imposar algunes normes que volem que es compleixin.
Negociarem el temps d’ús dels dispositius electrònics de cada infant o adolescent individualment, entenent que hem de tenir en compte el comportament i les circumstàncies de cada nen o nena. Entre germans que tenen conductes i circumstàncies semblants podem unificar les normes perquè siguin aplicables a tots.
Si un infant es porta bé i té un bon rendiment escolar, potser de tant en quant li podem deixar utilitzar l’ordinador o el mòbil una estona més, i si en canvi veiem que se li està creant addicció i que està deixant de banda les seves obligacions a causa dels dispositius electrònics, aquí haurem de restringir-ne més l’ús.
Establir normes
Establir unes normes clares és fonamental per no estar contínuament discutint sobre el mateix amb els menors de casa vostra. Parleu tranquilament amb els vostres fills i filles perquè entenguin que han de seguir algunes normes i que no poden estar tot el dia enganxats a les pantalles.
Deixeu ben clar:
-
Què poden fer i què no amb el mòbil, tauleta, ordinador…
-
Quant de temps poden dedicar-hi
-
En quins moments poden fer-lo servir i en quins no
També és important que observeu d’aprop als vostres fills i filles quan estiguin utilitzant els dispositius electrònics o jugant a un videojoc, per detectar si canvia el seu comportament (per exemple es posen agressius o irascibles) o els crea addicció.
Alternatives a les pantalles
Les vacances ofereixen la possibilitat de passar moltes hores a l’aire lliure fent activitats divertides i motivadores pels infants i adolescents, o de compartir estones de qualitat a casa sense ens horaris i les rutines estrictes de la resta de l’any. .
Si els infants i adolescents estan entretinguts fent una activitat que els agrada, no ens demanaran el mòbil ni trobaran a faltar els dispositius electrònics, i si ho fan, serà una senyal d’alarma que ens indiqui la dependencia que tenen i que hem de prendre mesures.
Oferiu-los alternatives atractives per allunyar-los de les pantalles i fer-los veure que la diversió es multiplica quan s’experimenta amb els cinc sentits i es comparteix amb altres persones.
Aneu d’excursió a la muntanya, a un parc aquàtic, a la platja, feu esports com kayak o windsurf… I a casa res de sofà, feu manualitats, cuineu una recepta en família o submergiu-vos en una bona història amb un llibre (en aquest article trobareu alguns trucs per fomentar l’hàbit de la lectura en els vostres fills i filles) .
Podeu aconseguir-ho!
No dubteu de que, seguint aquestes pautes, podeu aconseguir reduir el temps d’exposició a les pantalles dels infants i adolescents.
És molt important que, a part d’establir normes i oferir-los alternatives, prediqueu amb l’exemple i limiteu també les hores en que vosaltres utilitzeu els dispositius electrònics, i que els vostres fills i filles us vegin gaudir fent activitats sense pantalles pel mig.
Com en tot, en l’abús està el problema, però fent-ne un ús conscient i adequat, els dispositius electrònics ens faciliten molt la vida, els estudis i la feina.
Malauradament, molts infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat no tenen accés a dispositius electrònics, a internet o l’educació en les competències digitals necessàries per fer-los servir. La bretxa digital es va fer evident durant els mesos de confinament, en que milers de nens i nenes en risc d’exclusió no van poder continuar el curs escolar a distancia perquè no tenien els mitjans necessaris ni els coneixements per fer-ho, però és un problema que ve de lluny.
Al Casal dels Infants treballem cada dia per combatre la bretxa digital.
Ajuda’ns a continuar oferint educació en competències digitals a tots els nostres serveis perquè cap infant, adolescent i jove es quedi enrere!