El Servei Sociojurídic Comunitari del Casal dels Infants, creat el 2006 per apropar als nostres participants el suport jurídic com a factor d’integració social, vetlla per disminuir les situacions de vulnerabilitat social per causes legals en persones en situació de risc d’exclusió. És un servei transversal a tots els barris on actua el Casal: El Raval i el Besòs i el Maresme (Barcelona), La Mina (Sant Adrià de Besòs), Sant Roc i Llefià (Badalona), Fondo, Santa Rosa i Raval (Santa Coloma de Gramenet) i al municipi de Salt, a Girona.
Aprenem més sobre el servei parlant amb la Celia Velasco, advocada i responsable del Servei Sociojurídic Comunitari.
Què és el Servei Sociojurídic?
El Servei Sociojurídic Comunitari (SSJ) del Casal dels Infants és un projecte comunitari i transversal. Intentem identificar entre els i les nostres participants necessitats jurídiques o vulneracions de drets, per informar-los de les possibilitats que tenen per afrontar-ho, i fer-los partícips de les resolucions d’aquests problemes. Durant el 2023, vam atendre al voltant de més de 500 persones.
L’equip del Sociojurídic se sostén d’un equip de voluntàries súper competent, que em dona suport amb tràmits jurídics i administratius. Com que el servei és transversal, entre les voluntàries i jo ens podem repartir entre els diferents territoris on actua el Casal.
En què consisteix l’activitat i intervenció del Servei Sociojurídic?
El SSJ se sostén de tres eixos principals: un d’ells és el treball en xarxa, amb entitats que treballen en el sector jurídic en temes que ens influeix segons el perfil de participants que tenim, i ens anem donant suport entre nosaltres.
L’altre eix és la formació. Dotem d’informació tant a l’equip del Casal com als mateixos i mateixes participants, per així fer-les coneixedores dels tràmits que fan i dels drets que tenen. Parlem de temes d’estrangeria, de dret civil (convenis, separació, divorci), de drets laborals i d’habitatge. Fins i tot, també fem formacions a algunes entitats alienes del Casal.
L’últim eix, que és el gruix del servei, és l’atenció directa i assessorament a participants sobre les seves consultes jurídiques o sociojurídiques. Aquesta atenció directa també la fem a l’equip educatiu contractat, quan tinguin una consulta referent a un o una de les seves participants.
Com funciona aquest assessorament jurídic a participants?
El primer pas es dona quan el personal referent de qualsevol participant vinculat al Casal identifica, o bé el o la participant li comunica, un dubte, una necessitat o una consulta jurídica o sociojurídica. Aquest educador o educadora emplena un formulari de derivació, i nosaltres rebem la consulta i citem a la persona, sempre de manera presencial. L’equip del SSJ l’atén i es fa un acompanyament o orientació segons la consulta. Si es requereix una altra cita, es torna a contactar amb ella. Tot aquest assessorament es reporta en una base de dades on l’educador o educadora referent pugui saber què s’ha fet i treballat.
Quan nosaltres no podem assumir algun tràmit, derivem el o la participant a un advocat d’ofici, o a altres recursos, com els de Drets Socials, al síndic de greuges, a Inspecció de Treball… Nosaltres derivem, i com molts cops ho necessiten, també els seguim acompanyant.
Quines són les consultes amb les quals més us trobeu al SSJ?
La principal demanda respon a temes d’estrangeria. Des de l’obtenció de permís de treball, l’obtenció de la nacionalitat, de demandes de protecció internacional o asil,. etc. Un altre tema important és l’habitatge. Ens trobem amb casos on hem de fer d’intermediaris entre llogaters i propietaris, o casos de desnonament i ocupació, que són bastant freqüents. També ens trobem amb mares de famílies monomarentals que no reben una pensió d’aliments.
D’on sorgeix la necessitat de crear un servei sociojurídic per als participants i equip del Casal?
Des dels projectes que té el Casal es fa un acompanyament socioeducatiu, laboral, d’inserció i de moltes altres competències i, al final, hi ha un aspecte jurídic o sociojurídic que interpel·la directament els nostres participants. És inherent que quasi qualsevol persona que tinguem li aparegui un tema d’estrangeria o un aspecte econòmic que va vinculat a un aspecte jurídic. Per tant, per a aquest acompanyament integral, l’acompanyament jurídic ha de ser-hi.
A més, els tràmits jurídics o sociojurídics tenen un lèxic bastant més complex. Les persones amb les quals treballem tenen una bretxa idiomàtica que les separa moltíssim de conèixer el que fem, i també volem fer-los partícips perquè ho entenguin. També, existeix una bretxa digital molt potent. Fins i tot després de la pandèmia, moltíssims tràmits es demanden que es facin de manera telemàtica, i els nostres participants molts cops no tenen aquestes competències ni les eines digitals per dur-ho a terme.
També són complicats els temps d’espera de l’administració, o algunes de les seves respostes. En general, no faciliten als participants que puguin conèixer el procés del seu tràmit. Aleshores, nosaltres intentem anar ocupant aquests espais.
Amb el suport de: