Després d’un any i mig de confinament i restriccions arran de la pandèmia de la Covid-19, des del Casal dels Infants hem recuperat activitats presencials per poder reivindicar els drets dels nens i nenes amb motiu del Dia Universal dels Infants, celebrat internacionalment cada 20 de novembre. El mateix dia de 1989, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Convenció sobre els Drets de l’Infant. Un any després, la Convenció es va convertir en llei i va ser signada i ratificada per 20 països, entre els quals hi havia Espanya. Avui dia, segons Unicef, la Convenció ha estat acceptada per tots els països menys un: els Estats Units.
Tot i que el contingut de la Convenció està en bona part integrat en la legislació espanyola i en la catalana, molts infants a casa nostra continuen veient vulnerats drets bàsics reflectits en el text, com gaudir d’una educació en igualtat de condicions o el dret a tenir un nivell de vida adequat per al desenvolupament físic, mental i social. Moltes famílies no reben el suport adequat per part de les administracions públiques per garantir aquestes condicions de vida als seus fills i filles: les transferències socials redueixen el risc de pobresa entre els infants només un 16%, en un context on 1 de cada 3 infants a Catalunya està en risc de pobresa, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya.
Enguany, després de 2 anys des de l’última celebració, tornen les activitats presencials i celebrem el Dia Universal dels Infants als diferents barris i centres socioeducatius. Al Raval, els infants que participen en el Centre Obert visitaran el dilluns 22 de novembre l’exposició TeamLab, sobre art, natura i tecnologia, al CaixaFòrum de Barcelona. La celebració continuarà l’endemà als centres del Raval, on seguiran treballant a través de dinàmiques i jocs els diferents drets.
En alguns barris s’han avançat i han treballat els drets dels infants abans del 20 de novembre. A Santa Coloma, amb el grup de Petits (de 3 a 5 anys) del Servei Anem i Tornem han fet un gimcana per reflexionar sobre el dret a jugar; amb els Mitjans (de 6 a 8 anys), han après quins són els drets bàsics dels infants a través d’un trencaclosques, i els Grans (de 9 a 12 anys) han practicat la papiroflexia donant forma a fulls de paper per aconseguir coloms de la pau, on han escrit quins drets volien per a tots els nens i nenes, a més d’anar al cinema per veure Global Junk Food, per treballar el dret a una alimentació saludable. En el servei Centre Socioeducatiu Beethoven van fer una tarda de conte contes on s’obria un espai de reflexió sobre els drets dels nens i les nenes. Els participants del Centre Obert Adolescent (COA) estan fent un TikTok on graven el procés de creació de pancartes reivindicatives. El grup de Joves farà recerca sobre diferents situacions de vulneració de drets i ho debatran.
Colom de la pau de paper fet per una participant del Casal dels Infants Santa Coloma.
A Badalona han apostat per la creació artística per ensenyar i reivindicar els drets dels infants. Nens i nenes de 3 a 6 anys i les seves famílies, del grup Fem plegats, van treballar 4 drets: a la protecció, a la salut, a la identitat i a l’educació, i en van escollir un per dibuixar amb la seva família. Al grup de Grans van aprendre què és un dret i un deure, quins són els drets universals dels infants i van acabar dibuixant el dret que ells van triar. El mural del grup de Grans s’ha traslladat al Consell dels Infants de Badalona per penjar-lo a un racó de la ciutat. També al Besòs i la Mina han triat la via artística per treballar els drets dels infants: entre avui i divendres, els grups de primària elaboraran cartells per representar cada dret, després d’haver-los explicat i debatut.
Participants del Casal dels Infants de Salt treballen el dret a la identitat.
A Salt han anat treballant amb els nens i nenes del Centre Obert Infantil (COI) els seus drets al llarg d’aquest trimestre. Amb els Petits s’han centrat en els drets a la pròpia identitat, a tenir una família, a un habitatge i al lleure, a partir de l’activitat de reforç escolar lúdic que es fa cada dilluns. Així, els més petits han pogut començar a reflexionar sobre els seus drets bàsics i veure com no sempre es garanteixen. El grup de Grans ha dut a terme, utilitzant les TIC, una anàlisi del territori de diferents aspectes que tenen impacte en la infància, com el lleure o la salut. El resultat final serà un espai de telenotícies on informaran sobre allò que han descobert i compartiran les seves opinions.
Ajuda’ns a protegir la il·lusió i a continuar treballant per garantir els drets bàsics de nens, nenes i joves.