Nois i noies del Casal Obert d’Adolescents (COA) del Casal dels Infants de Salt van engegar a l’octubre del 2018 un procés creatiu per fer una cançó entre tots i totes. S’hi van posar amb el suport de l’Alicia i l’Arnau, l’equip educatiu del servei, amb l’acompanyament de talleristes de l’associació Arrels Urbanes a través del projecte Roots and Beats i la col•laboració de la Fundació Carulla i Erol Urbà.
Mesos més tard, a les portes de l’estiu, sortien de l’estudi de gravació de la Casa de la Música del Gironès amb la feina feta. “Venim a celebrar que tots som iguals” va ser el resultat final, i fins in tot en van gravar el videoclip, on alguns d’ells i elles ballen a ritme de trap als carrers de Salt.
“L’Alicia em va trucar un dia i em va dir que ens havia de parlar d’una cosa molt especial”, explica en Madou, un dels participants del COA, quan recorda com va començar tot. Quan el grup va saber el motiu de tant misteri, ningú va quedar decebut. De seguida es van organitzar en tres grups: un per als qui volguessin cantar, un per als percussionistes i un tercer per als qui treballarien la coreografia del videoclip.
El contingut de la cançó també el van decidir col·lectivament: “Per decidir el tema i la lletra vam escriure en una cartolina diferents propostes de títols i després paraules que ens suggerien idees. A partir d’aquí vam debatre.”, comenta la Bidia, que també participa en el COA. El que finalment va quedar plasmat en la cançó és l’orgull pel fet de ser de Salt que senten els nois i noies, les seves ganes de lluitar pel futur i la crítica del racisme i les desigualtats: “Diem que som de Salt i que ens agrada viure-hi”, resumeix en Madou.
En aquest vídeo, participants del COA de Salt expliquen com estava sent el procés creatiu de la cançó quan encara hi estaven treballant.
Madou (participant COA Salt): “Diem que som de Salt i que ens agrada viure-hi”
Amb la cançó i el procés creatiu que hi ha hagut al darrere, en definitiva, Arrels Urbanes i el Casal dels Infants han volgut transmetre als joves que la música comunitària és una eina per transformar la societat. “Ha estat una experiència molt enriquidora i motivant d’aprenentatge compartit, fruit del treball en equip”, conclou l’Alicia.