Tic Tac és un programa transversal del Casal dels Infants. El seu principal objectiu és que els infants, joves i famílies, més enllà d’accedir a les eines digitals i tecnològiques, puguin millorar les competències digitals per exercir els seus drets en igualtat i esdevenir ciutadania activa. En una de les sessions del programa, nens i nenes del Casal dels Infants del Raval van participar en una activitat de reflexió sobre les relacions a través de les xarxes i el ciberassetjament, i conèixer casos de violència digital.
Els eixos estratègics del programa Tic Tac, amb accions adaptades a cada franja d’edat, són l’èxit educatiu, l’objectiu maker i el benestar digital.
Benestar digital
A l’activitat participaven els nens i nenes de 9 a 12 anys del Centre Obert Infantil del Raval. Estava emmarcada en un d’aquests eixos estratègics, el de benestar digital. Entenem benestar digital com “la capacitat de fer un ús de les tecnologies que sigui equilibrat, saludable i beneficiós individualment i col·lectivament”, segons la definició d’Equitat Digital de la Fundació Bofill. Això implica tenir informació sobre els riscos, marcar els límits de l’exposició a Internet i les xarxes, conèixer les nostres necessitats i dedicar més temps als usos digitals d’alta qualitat.
Les tecnologies digitals són necessàries per a les dinàmiques socials i el dia a dia de tothom. També, dels més petits i petites. Però, tot i ser “nadius digitals”, molts d’ells i elles utilitzen aquests dispositius sense ser conscients dels riscos que la connexió digital pot comportar. Riscos que es poden presentar en les relacions a través de les xarxes, la construcció de la identitat digital, l’ús i abús de les pantalles, i la privacitat i seguretat digital.
Així, des del programa Tic Tac es va definir la línia de benestar digital per centrar esforços per començar a treballar amb infants, adolescents i joves aspectes vinculats amb el pensament crític i les relacions a través de les xarxes i els dispositius digitals.
Activitats amb la infància
L’activitat on participaven els nens i nenes del Casal dels Infants del Raval es va desenvolupar en quatre sessions. En la primera, el grup va mirar un capítol de Catfish, sèrie de televisió estatunidenca sobre les relacions a les xarxes i les veritats i mentides que hi pot haver. A la següent sessió, es va obrir un espai de reflexió sobre què havia passat en el capítol, i es van compartir consells per a la privacitat i la configuració de les xarxes.
En la tercera sessió, els infants coneixien diferents casos de ciberassetjament i la violència digital, alguns de reals i altres inventats, per reflexionar sobre ells amb tot el grup i l’equip educatiu. Finalment, a la quarta, els nens i nenes, per grups, elaboraven vídeos de TikTok tractant casos de ciberassetjament. Per exemple, un grup de noies va fer un vídeo sobre la creació d’un perfil fals amb fotografies fetes sense consentiment. Un altre grup va fer un vídeo sobre un cas de ciberassetjament i extorsió amb l’amenaça de difondre imatges privades.
Els vídeos eren guionitzats i interpretats pels mateixos infants. Posteriorment, reflexionaven per grups què s’havia fet malament i com ho podrien resoldre,compartint aquestes idees a la rotllana final de tot el grup.
El programa Tic Tac del Casal dels Infants
L’accés generalitzat a les tecnologies digitals fa que, cada vegada més, sigui necessari dominar-ne l’ús per tenir la possibilitat d’accedir a oportunitats formatives, professionals, informatives i d’oci. Més enllà de tenir accés als dispositius i disposar de xarxa de connexió, la transformació digital ha d’implicar desenvolupar una sèrie de competències, com la cerca i gestió d’informació i dades, comunicació i col·laboració, creació de continguts, seguretat i resolució de problemes. Amb consciència d’això, neix el programa Tic Tac, transversal als serveis socioeducatius del Casal.
Apostem per un ús creatiu i funcional dels dispositius digitals, juntament amb altres propostes desendollades, que els permeti treballar el pensament crític, la capacitat de comunicació i la resolució de problemes. Amb les activitats del programa, també busquem generar reflexió i consciència sobre l’ús d’Internet i els dispositius generals entre infants, adolescents i joves. Volem apoderar també les famílies, ensenyar-los i donar-los competències digitals que els facilitin involucrar-se en l’itinerari educatiu dels seus fills i filles, tenir més oportunitats formatives i laborals, i exercir drets i interaccionar amb l’administració pública.