10 anys formant assistents personals amb l’Hospital de Sant Pau

30/09/2024

 

L’Hospital de Sant Pau i el Casal dels Infants celebren enguany 10 anys de col·laboració per formar assistents personals, una tasca on els i les participants troben l’oportunitat d’aprendre la pràctica de la professió amb les instal·lacions i els professionals de l’Hospital. La formació està destinada a persones que viuen a Catalunya, però no tenen permís de treball. L’objectiu és que puguin adquirir competències transversals, formar-se en una nova professió i així ajudar a millorar les seves perspectives de trobar feina.

 

10 anys de col·laboració amb l’Hospital de Sant Pau

Al llarg d’aquesta dècada, el curs ha anat evolucionant i canviant, adaptant-se a les necessitats dels participants del Casal i la capacitat de l’Hospital. “Des de l’Hospital de Sant Pau estem contents i molt orgullosos de fer aquesta col·laboració de caràcter social i de poder fer retorn a la comunitat”, comenta la Yolanda Calle, terapeuta ocupacional del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de Sant Pau i voluntària al Casal dels Infants. 

El curs d’assistent personal s’emmarca dins del programa de Formació i Inserció Laboral del Casal dels Infants, en el servei Superant Barreres, que compta amb el suport pel Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. 

És una activitat per a persones en situació administrativa irregular o sense permís de treball, desenvolupada en aliança amb l’Hospital de Sant Pau, col·laboració que és possible gràcies al finançament de la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, que en compliment dels seus fins fundacionals, té un fort compromís amb els col·lectius en situació de vulnerabilitat, i la Federació ECOM.

Nois i noies escolten la demostració d'Assistent Personal a l'Hospital de Sant Pau.

 

Una nova edició del curs d’Assistent Personal ha començat aquest primer trimestre, el 25 de setembre. Durant el curs 2023-2024, un total de 56 persones participants del Superant Barreres, s’han format en el curs d’Assistent Personal, impulsat pel Casal dels Infants i Servei de Medicina Física i Rehabilitació de Sant Pau, en les tres edicions que van tenir lloc. Cada edició té una llargada de tres mesos, amb classes de dilluns a dijous.

Per una banda, els i les participants treballaven competències bàsiques, com l’estudi de català, castellà i anglès, i transversals, a càrrec del Casal dels Infants, juntament amb l’acompanyament i suport de la seva referent. Per l’altra, els i les participants adquireixen competències i coneixements específics i tècnics sobre la teràpia ocupacional i l’ofici d’assistent personal, gràcies a la col·laboració amb professionals d’ECOM i l’Hospital de Sant Pau

 

 

Espero poder trobar feina d’assistent personal, perquè m’encanta el curs que he fet. Però, si de moment no trobo l’oportunitat, sento que les competències que he adquirit em serveixen per a qualsevol altre tipus de feina”, explica la Nathalia Sequea, de 22 anys i participant del Superant Barreres. 

 

Coneixements tècnics a l’Hospital de Sant Pau

Amb ECOM, entitat impulsada per persones amb discapacitat física i/o orgànica que treballen per aconseguir una societat inclusiva on puguin fer efectiu l’exercici dels seus drets, van fer durant el curs diferents sessions on van conèixer professionals del sector i usuaris amb diversitat funcional física, per aprendre sobre la feina i com era el seu dia a dia.

En col·laboració amb l’Hospital de Sant Pau els alumnes van aprendre a donar el suport que cada tipus de discapacitat necessita. Amb l’acompanyament de l’equip de l’Hospital, van poder treballar amb el material i equipament que es necessiten segons els diferents casos de mobilitat reduïda. 

 

Dos estudiants practiquen la mobilitat en la camilla al curs d'Assistent Personal.

 

Un equip de vuit professionals de l’Hospital, tots voluntaris, col·laboren en el curs: un neuròleg, una infermera, una treballadora social, un auxiliar, una logopeda, una terapeuta ocupacional i una fisioterapeuta. Cadascú aporta des de la seva àrea d’especialitat coneixements, habilitats i tècniques perquè els i les participants tinguin les màximes competències per ser assistents personals. 

L’objectiu és que aprenguin les pautes bàsiques de vestir, de mobilitat, de transferències, d’alimentació, i de comunicació, que creiem que és molt important també, per assistir bé persones amb diversitat funcional i ajudar-les que siguin més autònomes”, resumeix Yolanda Calle.

 

Notícia10 anys formant assistents personals amb l’Hospital de Sant Pau