Aprenentatges digitals a l’estiu amb Tic Tac

12/08/2024

 

Aquest Casal d’estiu, a part de les activitats, sortides i colònies, també hem tingut espais per enfocar-nos en el desenvolupament de competències i aprenentatges digitals, que treballem al llarg del curs amb el programa Tic Tac, amb infants, adolescents i joves. 

Amb les vacances d’estiu, amb escoles i instituts tancats, els infants i adolescents tenen més temps lliure. “Això es tradueix en més hores disponibles per fer un ús probablement poc saludable de les tecnologies”, explica l’Hindo Emrani, educadora responsable del Tic Tac. “Considerem important oferir espais on, a través de l’aprenentatge, també es puguin divertir i millorar les seves competències digitals al mateix temps”, afirma. 

El Tic Tac és un programa transversal del Casal dels Infants. El seu principal objectiu és que infants, joves i famílies, més enllà d’accedir a les eines digitals, en treguin el màxim profit possible per exercir els seus drets. Els seus eixos estratègics són tres: el benestar digital, l’objectiu maker i l’èxit educatiu. 

Així doncs, dins del programa Tic Tac aquest estiu hem dut a terme activitats per fomentar la creativitat, la curiositat i la resolució de problemes, com el makey makey, els espais de Tinkering, i visites a un campus de programació.

 

 

Jocs i música amb el ‘makey makey’

 

 

Una d’aquestes activitats ha estat el makey makey, un dispositiu d’interfície senzill que permet connectar diferents materials que condueixen electricitat, que es connecta a un ordinador i permet crear, amb programació bàsica i la comprensió dels circuits elèctrics, instruments digitals o controls per videojocs, per exemple.

“A diferència d’altres dispositius del mercat, el makey makey és molt senzill. Això ajuda a treballar amb infants les diferents competències digitals que plantegem des del Tic Tac, ja sigui el pensament computacional, la seqüenciació i més elements”, explica en Pol Martínez, dinamitzador del programa Tic Tac.

Així ho van fer els infants d’entre 8 i 12 anys del Casal dels Infants Besòs-La Mina, amb dues sessions dedicades a descobrir el makey makey. A la primera sessió, per parelles van crear amb cartró i materials reciclats un instrument o un comandament, que complementarien amb paper de plata i filferros per fer possible la conductivitat. 

A la segona, van posar els seus experiments a la pràctica. Van connectar la seva creació a la placa del makey makey amb cables amb pinces, que alhora estava endollada a l’ordinador. Els infants s’havien d’assegurar que tocaven el connector “terra” per fer possible la conducció. D’aquesta manera, quan els infants tocaven el paper de plata, sonava música o donaven ordres al personatge de la pantalla amb el seu comandament, gràcies a la programació que havien fet amb la plataforma Scratch. 

“Ha estat molt xulo”, diuen la Coral i l’Ivonne, participants del Casal dels Infants Besòs-La Mina. “A mi m’ha agradat molt, i com que faig robòtica, m’agradaria poder-ho repetir”, explica la Carmen, també participant.

 

 

Tinkering i programació amb joves

 

A part del makey makey, hem dut a terme altres activitats per fomentar la creativitat, la curiositat i la resolució de problemes. Com a activitat desendollada, la proposta dels espais de Tinkering, basats en l’experimentació i el joc amb diferents materials, permeten desconnectar de les pantalles i treballar i trastejant diferents objectes i materials, per construir estructures i descobrir per unes mateixes. 

Nois i noies participen en una activitat de tinkering.

També, amb grups de joves del Casal dels Infants de Santa Coloma i Badalona, hem visitat la seu de 42 Barcelona, un campus de programació que ofereix formació gratuïta en desenvolupament de programari, per mostrar als joves l’oferta formativa postobligatòria en el sector tecnològic.

NotíciaAprenentatges digitals a l’estiu amb Tic Tac