Deixem enrere la setena i la vuitena setmana de confinament i, un cop més, compartim els aspectes destacats en què ens hem centrat en els darrers dies per seguir donant suport als infants, joves i famílies del Casal.
Necessitats bàsiques
Davant la manca d’ingressos a moltes llars, ens sumem a les veus que reivindiquen una renda vital urgent. Aquesta situació ha estat sobtada per a moltes famílies i no deixa d’agreujar-se, fent més gran la bretxa de les desigualtats. A hores d’ara, una renda vital no es pot posposar. Les necessitats es disparen, i ho veiem dia a dia amb les demandes d’alimentació que fan les famílies. Incidim, doncs, perquè s’aprovi aquesta mesura com més aviat millor.
D’altra banda, en els darrers dies hem fet nous repartiments de kits d’emergència i educatius als barris, com ja veníem fent. A més a més, aquesta setmana hem entregat 78 tauletes entre famílies del Casal que en necessitaven, gràcies a la fundació ProFuturo i a la col•laboració del programa CaixaProinfància, al Raval, a Santa Coloma de Gramenet, a Badalona i a la Mina.
Quant al tràmit per aconseguir la prestació de 200€ per a subministraments bàsics per a persones que han patit un ERTO, que ha aprovat la Generalitat, és complex i està requerint un suport de l’equip educatiu. Com a exemple, només vuit persones han aconseguit obtenir-la al Raval, i comptant amb ajuda de l’equip per tramitar-la.
Adolescents i joves
Ens preocupen els adolescents i joves que han fet un gran esforç per seguir una formació postobligatòria i que en aquest context d’excepcionalitat es juguen la continuïtat en la seva formació. Alguns tenen dificultats per estudiar i fer treballs des de casa, han d’assumir la cura dels seus germans petits mentre els pares treballen, han de compartir l’ordinador amb altres membres de la família o han d’ajudar els seus pares amb tràmits del dia a dia (demanar ajudes, pagar factures, etc.). Hi ha professors que sí que tenen en compte aquestes situacions a l’hora d’exigir als joves entregues de treballs, però també n’hi ha que no. Aquests problemes, sumats a la incertesa de com podran redreçar els seus itineraris, els genera molta angoixa.
El mateix passa amb aquells joves que tenien ben encarada una oportunitat laboral, bé perquè estaven pendents de formalitzar el contracte o perquè havien fet una entrevista que els havia anat bé, i que ara veuen com aquesta opció no ha tirat endavant. Per molts la feina també és un condicionant per poder regularitzar la seva situació administrativa.
Incidència
La setmana passada la Rosa Balaguer va participar en una nova videoconferència amb el president Torra, en què va traslladar-li com mantenim el nostre acompanyament durant el confinament i quines necessitats observem en el dia a dia de les famílies ,així com els temes que ens preocupen relacionats amb els condicions de vida i accés a l’educació, que marcaran els propers temps dels infants i joves.
També durant la setmana passada, els centres oberts de Badalona vam fer públic un posicionament conjunt davant l’emergència social que està generant la crisi pel Covid-19 a la ciutat, destacant com estem cobrint serveis bàsics, bàsicament amb finançament privat. Davant d’aquesta situació, el comunicat reclama lideratge polític de l’Ajuntament de Badalona, independentment de qui el governi a partir d’ara, l’aplicació immediata d’un pla d’emergència a la ciutat i el treball coordinat amb les entitats que ja estem fent serveis d’ajuda a les famílies vulnerables.
Així mateix, a Santa Coloma de Gramenet vam mantenir una reunió amb l’alcaldessa, Núria Parlón, en representació de la Taula pels Drets de Ciutadania, per abordar la participació de les entitats en el programa de construcció de ciutat, dins el pla per a la reconstrucció econòmica, social i cultural de Santa Coloma que prepara l’Ajuntament.
Vam aprofitar la conversa per posar-nos a la seva disposició i exposar-li que estem fent un recull sobre les necessitats que anem detectant les diverses entitats, en funció del nostre àmbit d’intervenció, per tal de compartir les nostres visions i preocupacions.
De dret a un gran estiu
Se’ns apropa l’estiu i aquest any és més important que mai garantir als infants i adolescents el dret a gaudir de les vacances. Seguim atentament totes les informacions oficials sobre les activitats d’estiu i, d’acord amb el que hem pogut anar coneixent, que és poc detallat i provisional, intuïm que un dels elements clau serà poder treballar amb seguretat dividits en grups més petits.
Així doncs, necessitarem molt d’espai per complir els requeriments de dividir-nos en grups i respectar les distàncies que s’estableixin: iniciem el treball de coordinació a cada municipi, amb els ajuntaments, els consorcis, les escoles i els instituts per garantir escoles obertes aquest estiu.
Ens preparem per mobilitzar tot l’equip de cara a organitzar i dur a terme les activitats d’estiu, amb l’objectiu d’aconseguir que els infants, adolescents i joves recuperin energies, gaudeixin a l’aire lliure i puguin passar-s’ho molt bé.
Et necessitem per fer possible un gran estiu:
– Vine a fer voluntariat
– Fes un donatiu