El dilluns 19 de febrer es va celebrar al restaurant Umami de Barcelona la 13a Trobada d’Empreses, organitzada pel programa de Formació i Inserció Social i Laboral del Casal dels Infants.
Enguany l’acte convocava el sector de la restauració, i va comptar amb la presència de Sílvia Raventós i Vicenç Martín (Hotel Arts); Daniel Orobitg (Grup Sagardi), Victoria Ibáñez (restaurant Umami Barcelona); Bruno Sempere i Rosa Altimiras (grup Pepa Tomate); Julia González (Hotel Hilton), Ramon Creus (L’Obrador Sense Gluten), Josep Maria Martínez (Sibaris Catering) i Juan Mediavilla (Los Pollos de Llull).
Aquestes empreses són l’element fonamental i imprescindible del projecte Formació en Empresa del Casal dels Infants, que consisteix en un curs amb una durada d’entre 5 i 6 mesos, dividit en nou setmanes de formació tòrica i 200 hores de pràctiques. Les empreses aporten la formació tècnica als estudiants, tant en xerrades, tallers monogràfics i visites a les seves seus com durant el període de pràctiques, en el qual els nois i noies s’integren en el seu equip professional.
L’acte també va comptar amb el testimoni de quatre joves que aquest any s’han format al projecte de Formació en Empresa: la Gisela Tuesta, el Martín Castellanos, l’Evgeni Reshetko i la Tatiana Reshetko.
Cal mencionar que Cafès Novell, Zucker, Mercabarna i el CEET (el Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia de la Universitat de Barcelona) també formen part del projecte Formació en Empresa, però no van poder assistir a la trobada.
Èxit i emocions
L’ambient càlid i acollidor del restaurant Umami Barcelona va servir per canalitzar les reflexions i les emocions de les persones assistents en relació al procés de formació dels nois i noies del Casal dels Infants.
El director del Programa de Formació i Inserció, José Roldán, va destacar que la implicació de les empreses en la formació tècnica del programa de Formació en Empresa ha suposat que l’índex d’inserció laboral hagi passat del 50% al 70% en els últims cinc anys, mentre que la proporció d’alumnes que s’han donat de baixa durant el curs s’ha reduït d’un 22% a un 10%.
La responsable del Programa de Formació en Empresa, María José Fernández, va voler transmetre a les empreses presents la importància de la seva aportació: “Ens feu bategar el cor. Genereu emocions en els joves, reconeixeu el valor que tenen i els doneu una oportunitat única obrint-los la porta de casa vostra”.
La mirada de les empreses: motivació i qualitat
Els representants de les empreses participants van coincidir a destacar la motivació dels joves durant la formació, que s’acaba traduint en un rendiment professional de molta qualitat. Aquestes són algunes de les seves valoracions:
Juan Mediavilla (Los Pollos de Llull):
“Miro de transmetre valors als nanos, d’insistir-los que trobar una feina és important, però encara ho és més mantenir-la”.
Victoria Ibáñez (Umami Barcelona):
“La resposta que rebo durant el procés de formació és maquíssima: les cares dels joves s’il·luminen cada vegada que els explico alguna cosa, i la meva vida també…”
Bruno Sempere (Grup Pepa Tomate):
“Ens arriben moltíssims currículums. Quan veiem a la foto la corbata taronja del Casal dels Infants, sabem que és una garantia de bona formació, motivació i qualitat”.
Ramón Creus (L’Obrador Sense Gluten):
“La trobada ha estat un èxit. L’atmosfera acollidora i emotiva que hem viscut avui reflecteix perfectament l’èxit de la nostra relació amb el Casal”.
Josep Maria Martínez (Sibaris Catering):
“Ha estat molt emotiu escoltar els joves i la María José parlant amb el cor sobre què aportem les empreses. És molt motivant per continuar endavant amb la formació”.
Daniel Orobitg (Grup Sagardi):
“En jornades com la d’avui surt a la llum la feina del projecte i es pot apreciar de primera mà tot l’esforç que hi ha al darrere”.
Silvia Raventós (Hotel Arts Barcelona):
“Som un equipàs, i avui ho he vist. Creiem en el projecte i en veiem els resultats. Em sento afortunada de formar part del Casal dels Infants”.
Julia González (Hotel Hilton Barcelona):
“Veient l’impacte positiu que aconseguim col·laborant amb el Casal dels Infants reforcem el nostre compromís social i els nostres valors com a empreses”.
La valoració dels joves: oportunitat, reconeixement i esforç
Els quatre joves que van explicar el procés viscut a través de la formació en els darrers mesos van descriure l’aportació de les empreses com una gran oportunitat. Els seus comentaris van insistir en el reconeixement i la confiança que reben de part dels professionals, i en reivindicar l’esforç personal per poder tirar endavant.
Evgenii Reshetko:
“Vaig començar el curs buscant un camí per a la meva vida. La setmana passada vaig acabar la formació d’ajudant de cambrer i m’han contractat al restaurant Senyor Fabra del grup Pepa Tomate. Abans de la formació no sabia res d’hostaleria ni de fer de cambrer, ara tinc dos que encarregats tenen més de 20 anys d’experiència… jo diria que em poden explicar força coses sobre l’hostaleria! L’actitud de cadascun dels alumnes, saber aprofitar l’oportunitat i voler aprendre sempre, és molt important per tenir èxit”.
Tatiana Reshetko:
“En el curs he pogut estudiar català, castellà i anglès. Ens insisteixen que les llengües ens obren portes. Pel que fa al restaurant on he fet les pràctiques de la formació en ajudant de cambrera, el Sagardi del centre comercial Diagonal Mar, valoro molt l’ambient de treball que m’hi he trobat. Hi ha una cambrera que hi treballa des de fa cinc anys, i això per mi és important, em fa veure que és una empresa que valora la feina dels treballadors”.
Gisela Tuesta:
“He fet un procés molt important per a mi, al projecte de Formació en Empresa. De fet, hi he recuperat una part de mi. Recordo perfectament la sensació que vaig viure en visitar Cafès Novell. Vaig recordar la meva infantesa, ja que els meus pares també treballen amb el cafè al Perú”.
Martín Castellanos:
“Gràcies per l’oportunitat. Aquí no es regala res, però es rep molta gratitud i molta motivació. La gran feina de les empreses és aconseguir motivar-nos: cada cop que arribo al restaurant Senyor Fabra, on ara ja estic contractat com a ajudant de cuina, em fan sentir important. I això és una cadena: vosaltres milloreu la meva vida i jo us dono el millor de mi mateix”.