Al Marroc
Col·laborem amb associacions locals
per a generar oportunitats als barris més desfavorits
Al Marroc
Treballem als barris més desafavorits de Tànger i Casablanca per millorar les oportunitats d’infants, joves, famílies i dones, conjuntament amb 16 associacions locals que comparteixen l’objectiu de millorar el present i les oportunitats de futur de les persones més desafavorides.
Acompanyem les associacions locals per reforçar el seu funcionament intern i la sostenibilitat de la seva intervenció comunitària, generant propostes d’acció social conjuntes que incideixen positivament en les vides dels infants, joves, famílies i, especialment, de les dones com a motor de transformació social. Tot aixó, en aliança amb institucions, empreses i fundacions, també locals, que amb el suport contribueixen a fer-ho possible.
RASSIF
RASSIF és un projecte que impulsem des de Tànger, Casablanca i Barcelona per millorar el treball en xarxa en la defensa dels drets dels infants i joves que migren sols des del Marroc, des d’un enfocament transnacional i basat en els drets humans. Va néixer l’any 2018 realitzant un diagnòstic inicial de la situació dels joves en procés migratori a Tànger i dels qui havien arribat a Barcelona. Aquest diagnòstic va permetre definir un model d’intervenció que actualment el Casal dels Infants desenvolupa amb l’Associació AIDA i les entitats locals AICEED (Tànger) i Bayti (Casablanca).
A partir de l’elaboració d’un diagnòstic sobre el context dels menors marroquins durant el seu procés migratori, hem millorat el coneixement de les seves necessitats i les estratègies d’inclusió a dur a terme tant al Marroc com a Catalunya per començar a intervenir-hi.
“Aquest any, 640 menors han estat atesos i 70 s’han retrobat amb la seva família. També, el projecte ha ampliat la seva acció a joves d’altres nacionalitats a part de la marroquina, i a les ciutats de Nador i Oujda, a part de Tànger i Casablanca.”
INCORPORA
Des de 2009, el programa Incorpora, impulsat per la Fundació La Caixa, ha estat operant al Marroc, específicament a les ciutats de Tànger, Casablanca i Mohamedia. Aquest programa es duu a terme en col·laboració amb l’associació Casal dels Infants i diverses entitats locals.
El seu objectiu principal és garantir la igualtat d’oportunitats en l’àmbit laboral per a persones vulnerables, com a joves desocupats o amb poca formació, dones en situacions precàries, persones amb discapacitats, antics usuaris de drogues o ex privats de llibertat, així com migrants. Tot això amb la finalitat de proporcionar-los mitjans per a una vida digna a través de l’ocupació.
L’ocupació informal és comuna al Marroc, on molts treballadors tenen ocupacions precàries o no treballen a temps complet. Això pot incloure treballadors que estan ocupats en el sector informal, aquells que tenen ocupacions temporals o contractes a curt termini, i aquells que no estan completament empleats a causa de la falta d’oportunitats en el mercat laboral. Segons el consell econòmic, social i mediambiental del Marroc en un informe de 2021.
“Les institucions nacionals i internacionals estimen que entre el 60% i el 80% de la població activa ocupada al Marroc exerceix una activitat informal.”
PRODEMA
Prodema té per objectiu contribuir a reduir les violències de gènere i els obstacles a l’accés al dret a l’educació de les noies i les dones en els barris més desfavorits de la ciutat de Tànger.
El projecte s’executa amb l’associació contrapart Nahda en 9 escoles públiques del territori, en el marc d’un acord amb la direcció provincial d’Educació Nacional del Marroc, que afavoreix la implicació de professorat, treballadores socials i tot l’equip educatiu per millorar les condicions d’escolarització i la disponibilitat d’oportunitats per a les nenes; a la vegada que es creen nous models parentals i de masculinitat no violenta.
“Les accions es duen a terme a través d’un sistema comunitari de prevenció i atenció contra la violència i la discriminació en l’entorn escolar i familiar enfocat en l’empoderament de les dones, les mares i amb la implicació d’homes, pares i nens.”
EDUCARE
Educare ha posat en marxa escoles d’educació infantil de qualitat per als infants de les dones obreres dels barris perifèrics de Tànger. El projecte promou la creació d’empreses socials femenines viables al sector preescolar a barris periurbans desafavorits. Almenys 400 nens gaudeixen de l’escolarització l’etapa infantil en cursos regulats i respectant les normes de l’Estat marroquí i a un preu molt raonable. Les Unitats de preescolars Educare ofereixen un espai agradable i una qualitat d’ensenyament apreciable respecte a altres establiments molt més precaris i amb pitjors instal·lacions.
Per a les dones treballadores del Marroc, la conciliació de la vida laboral i familiar és complexa i genera obstacles perquè accedeixin a una ocupació, especialment al sector industrial.
“Només el 22,4% de les dones participen en el mercat laboral en l’àmbit nacional, el 16,6% a les zones urbanes. Gran part d’aquests llocs de treball es troben al sector informal.”
CHAMS
El projecte Chams treballa per la visibilització i promoció dels drets de les nenes i joves migrants entre Tànger i Barcelona. El Casal dels infants actua en col·laboració amb el seu soci local Amna, associació feminista de defensa de drets de les dones i infants en situació de violència ubicada a Tànger i amb les entitats socials aliades estratègiques dels darrers anys tant al Marroc com a Catalunya. El projecte neix de les realitats de les vulneracions de drets i de les necessitats molt específiques de les nenes menors i joves en situació de violència i desprotecció al Marroc i a Catalunya.
Chams proposa també un procés en el qual les noies siguin protagonistes del seu itinerari i d’un procés d’investigació-acció per partir de la veu i de la percepció que tenen del seu itinerari realitat i context, i també de tot allò que concerneix els professionals i les entitats per entendre millor el context i proposar vies que redueixin les mancances en l’atenció de les noies menors i joves.
“Garantim el dret de les nenes i joves migrants.”
Entrades relacionades
Rassif: seguim protegint els drets dels infants i joves migrats
El passat divendres 16 de juny vam presentar l’actualització de la continuïtat del projecte Rassif a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Va ser un any després de la presentació del projecte...
El Casal dels Infants treballa en xarxa per millorar la protecció transnacional dels drets dels infants i joves que migren sols des del Marroc
El Casal dels Infants ha presentat aquesta setmana, a Barcelona i a Santa Coloma de Gramenet, el seu projecte Rassif, que impulsa des de Tànger i Casablanca per millorar el treball en...
Testimonis per una millora de la protecció social al Marroc
Des de Kalimat, la xarxa d’entitats socials que des del 2018 coordinem a Tànger, realitzem accions de sensibilització i incidència per reclamar el dret a la protecció social al Marroc. Entre aquestes, hem recollit diversos testimonis que visibilitzen la vulneració del dret a la salut en igualtat de condicions, especialment entre col·lectius vulnerabilitzats com les mares solteres i les persones en procés de rehabilitació per addicció a les drogues. També reivindiquen l’accés a prestacions familiars per a famílies desfavorides amb infants a càrrec.