La Lliga de valors tanca la temporada amb el respecte i la cooperació com a grans triomfadors

19/05/2017

Quan fem esport, guanyar o perdre no ens hauria de preocupar gaire. L’important, ja ho sabem, és participar. Però no de qualsevol manera! El futbol, per exemple, més enllà de cuidar-nos la salut, ens ha de servir per reforçar hàbits i valors positius en grup. I d’això en saben molt les entitats que participen a la Lliga de valors.

Aquesta iniciativa consisteix en una competició de futbol que cada any juguen equips d’infants, adolescents i joves als barris on el Casal actua, organitzada per diverses entitats amb l’objectiu de reforçar hàbits adequats, com l’esportivitat, la cooperació i la higiene, i valors positius, com la solidaritat i el respecte. I com es fa això de fomentar bons hàbits i valors jugant a futbol? Doncs amb petits grans gestos, que ens fan gaudir de la millor versió del joc.

 

A la Lliga de valors dels Centres Oberts del barri del Raval de Barcelona, per exemple, els nois i noies de 10 a 12 anys ja no necessiten àrbitre. I com és això? Què fan quan dubten si en aquella jugada hi ha hagut falta o si en aquella altra la pilota ha creuat la línia de gol? Doncs en parlen tots junts i consensuen la decisió. “Hem creat un sistema de targetes blanques per premiar els bons hàbits i valors”, explica en Pol Mercadal, educador del Centre Obert Infantil del Casal dels Infants. “Si un equip aplaudeix el gol d’un equip contrari, és un bon gest que mereix una targeta blanca. Si un jugador o jugadora fa un cop a algú i li demana perdó, també hem de treure una clara targeta blanca”. Aquest any, en les categories de 8 a 10 anys i de 10 a 12, han participat a la Lliga de valors del Raval les entitats Drassanes, Fundació Social Raval, AEI Raval, Gavina i el Casal dels Infants.

Al barri de La Mina de Sant Adrià de Besòs els equips també han suat molt la samarreta durant tota la temporada per aconseguir créixer en l’àmbit personal i col·lectiu. “Ha estat una Lliga molt maca, ja que tots els equips, tant d’infants com d’adolescents, han jugat conscienciats dels cinc hàbits i valors que hem treballat als entrenaments: respecte, humilitat, treball en equip, esforç i superació”, comenta l’Eva Ledesma, educadora del projecte Entorn Escolar del Casal dels Infants. I per damunt de tot, cal fer pinya, tothom és important i suma al grup: “Quan acaba el partit, abans de marxar a casa, valorem com ha anat i tots i totes coincideixen en que tot l’equip s’ha sentit partícip del joc”.

Aquesta manera de jugar no només és possible entre nens i nenes. Els joves de 16 a 21 anys que han participat a la Lliga Interbarris de valors de Badalona també han sabut autogestionar les regles del joc i oblidar-se del xiulet. L’Eva Ramos, educadora responsable del Casal Jove de Badalona del Casal dels Infants, ho valora molt positivament. “L’any passat va ser la primera vegada que vam jugar d’aquesta manera, i ens va costar una mica. Aquest any els jugadors i jugadores ja tenien més experiència i han entès que les decisions estaven a les seves mans”. Una altra bona notícia és que aquest any dos equips nous han participat de la lliga. La Fundació Carles Blanch Centre Sant Jaume i Aldees Infantils de Sant Adrià s’han sumat a l’Ateneu Sant Roc, l’Escola de futbol Eugeni d’Ors i el Casal dels Infants de Badalona.

Com sempre, l’esforç i l’actitud es veuen recompensats. A Santa Coloma, els joves del Casal dels Infants han aconseguit el primer premi de la lliga en la categoria de valors, i els nois i noies del Casal Obert d’Adolescents del Raval han arribat a les semifinals, per parlar només de dos casos. I arribat el final de temporada, calia una celebració! Les entitats dels barris han organitzat en els darrers dies un acte de cloenda de cada lliga, que ha servit perquè infants, adolescents, joves i educadors gaudissin dels èxits de la temporada.

NotíciaLa Lliga de valors tanca la temporada amb el respecte i la cooperació com a grans triomfadors