El 2015 va ser un any difícil on les desigualtats entre barris i la pobresa infantil augmentaren críticament. Al Casal treballem intensament per a que aquest 2016 sigui diferent i sabem que és possible si totes i tots ens hi impliquem. Us presentem els nous reptes d’enguany, arran de barri. Sumeu-vos a la lluita per una societat més justa i feu d’altaveu dels nostres #ReptesCasal2016!
La setmana passada es celebrava al Parlament el Ple d’Emergència Social on, per primera vegada en la història, la societat civil, a través de la Plataforma Pobresa Zero -en què participa el Casal-, alçava la veu per dir als representants polítics que la pobresa i les desigualtats són un fenomen estructural i que calen mesures dràstiques i immediates. Uns dies abans llegíem pràcticament alhora els informes de desigualtats de diverses administracions i entitats socials, que posaven de manifest el que molts constatem en el nostre dia a dia: la pobresa no es mesura amb grans dades de creixement econòmic, sinó que hem de poder mirar al barri, al carrer del costat i preguntar-nos com hi viuen els nostres veïns i veïnes.
Al Casal ho fem cada dia. Fem costat als infants, joves i famílies més vulnerables, els acompanyem i construïm espais on es sentin segurs i puguin guanyar confiança i autonomia. Ho fem educant els infants i joves, perquè creiem que l’educació és una necessitat bàsica que dóna eines per tirar endavant i sortir de situacions complicades als barris de Besòs i Raval(Barcelona), Llefià i Sant Roc (Badalona), Fondo i Raval-Santa Rosa (Santa Coloma), la Mina (Sant Adrià de Besòs) i al municipi de Salt. Malgrat la nostra feina, les llistes d’espera ens desborden, i creiem que socialment hem de prendre decisions urgents.
Més concretament, aquests són els 5 reptes que presentem, per al Casal, per a les administracions, per a les empreses, i per a tota la ciutadania en general. Creiem que és possible, però només si ho fem totes i tots. Sumar l’esforç de tothom és l’única manera d’aconseguir una societat més justa i en igualtat d’oportunitats!
1) FAMÍLIES. Les desigualtats entre famílies i barris s’accentuen, amb greus efectes en les generacions futures. Al Casal potenciem entorns educatius compartits amb les famílies, acompanyant-les i fomentant la seva autonomia. Malgrat aquest 2016 atenem a 3.640 famílies, les llistes d’espera ens desborden. Per a que una família sigui autònoma i pugui tirar endavant necessitem una Renda Mínima de Ciutadania per garantir unes condicions de vida dignes i la potenciació dels Serveis d’Orientació i Acompanyament a la Família.
2) PETITA INFÀNCIA. Molts nens i nenes es troben apartats en situacions de risc des de que neixen. Educar quan abans millor és la clau de volta per acabar amb la pobresa infantil…al Casal acompanyem durant el seu creixement a 290 infants de fins a 3 anys d’edat, però reclamem un millor accés a les escoles bressol, augmentar el nombre d’espais maternoinfantils i afavorir la conciliació laboral de les famílies amb menys recursos.
3) EDAT ESCOLAR. Detectem una manca de recursos educatius a les escoles que agreuja la situació de molts nens i nenes. Al Casal donem suport a més de 1.200 infants i adolescents amb reforç escolar i espais, dins i fora de l’escola, on continuar amb l’activitat educativa. Però necessitem una escola més oberta als barris i a les seves necessitats, hem d’evitar retallar l’horari lectiu com s’ha fet fins ara i augmentar els programes de beques menjador i de lleure educatiu. A més, reclamem a l’administració més inversió en les escoles i centres oberts dels barris més vulnerables.
4) JOVES. Al Casal creiem en els joves Sí Sí!!Sí volen estudiar i sí volen treballar però no poden. Enguany 1.080 nois i noies rebran formació i primeres oportunitats laborals al Casal. Per continuar fent-ho necessitem més inversió en aquests programes i més empreses compromeses per absorbir tota la demanada que rebem. A més, cal fer especial atenció a les noies, que són les més afectades per l’atur juvenil.
5) PERSONES PER PERSONES. La solució a les desigualtats entre barris ha de néixer de la implicació de tothom. Al Casal treballem en xarxa amb milers de persones, organitzacions, empreses, escoles, voluntaris i voluntàries, socis i sòcies, veïns i veïnes als barris on som presents. Necessitem sumar molts més compromisos!!