Una trentena de nois i noies amb dificultats d’aconseguir feina es formen al Casal de Badalona-La Betsaida i en diverses empreses per a guanyar autonomia i confiança i tirar endavant.
La Renda Mínima d’Inserció és una ajuda que reben algunes persones en risc d’exclusió social que no tenen ingressos suficients per assolir unes condicions de vida digna. Aquestes persones, que no tenen feina i sovint entren en una espiral de dificultats de la que els costa molt sortir, són les participants al Curs d’Atenció al Client i Comerç que el Casal de Badalona-La Betsaida imparteix sota el programa MARMI (Itineraris d’Inserció per a persones en situació d’atur i perceptores de la Renda Mïnima d’Inserció) al que dóna suport el Departament de Treball, Afers Exteriors i Famílies de la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu.
“Creiem en el potencial d’aprenentatge i millora de les persones i, per tal de desenvolupar-lo, hem creat una formació enfocada no només a l’adquisició de coneixements i habilitats, sinó també a l’enfortiment d’aquelles amb les que ja compten”, explica José Roldán, responsable dels programes de formació del Casal, que no dubta de la capacitat de les persones participants de tirar endavant “totes i tots necessitem d’un acompanyament en algun moment difícil de la nostra vida, això ens permet recuperar-nos, guanyar confiança i sortir-nos-en”.
Els 30 nois i noies de fins a 35 anys que participen al curs, reben una formació teòrica i pràctica amb classes presencials al local del Casal de Badalona-La Betsaida i visites formatives a les empreses. “Hem visitat la seu de Mango, les parades del Mercat del Ninot…el primer contacte amb les empreses és essencial per als joves, es situen, veuen el camí i es motiven per a tirar endavant”, explica l’educadora del curs, Susana Rodríguez. Un cop acabat aquest mòdul, els participants faran 100 hores de pràctiques a empreses de diferents àmbits vinculats a l’atenció al client i al comerç i, si tenen sort, acabaran aconseguint una feina.
Malgrat tot, “no es tracta només d’aconseguir una feina”, matisa el José Roldán, “sinó més aviat d’adquirir una sèrie d’habilitats, de competències, d’actitud i de coneixements que els permetran, més d’hora que tard, aconseguir una oportunitat laboral”.
Col·laboren amb el programa: