La participació ciutadana que impulsem entre els infants, adolescents i joves participants del Casal dels Infants ha traspassat les parets del Casal i ha entrat dins l’Ajuntament de Barcelona. Així, les propostes dels i les joves del Casal per millorar el seu barri, el Raval, i la ciutat han arribat al Consell de Ciutat, per incorporar-hi la perspectiva i la mirada del jovent.
Tot va començar quan el grup de treball de ‘Barcelona, ciutat amigable’ va convidar joves del Casal amb la voluntat de comptar amb les seves aportacions, opinions i suggeriments en el projecte. Aquesta iniciativa se centra en les persones grans i en treballar en grup per garantir que el col·lectiu, en la seva diversitat, visqui en seguretat, mantingui la seva salut i participin plenament en la societat.
Els responsables d’aportar la mirada jove van ser en Mark Leo, de 15 anys, i participant al Centre Obert Adolescent (COA) del Raval, i l’Elías, de 18 anys, del Casal Jove Atlas, ambdós complint amb el seu rol de delegats. Prèviament, havien recollit i consensuat les propostes amb els seus companys i companyes del Casal.
“Ja al grup de ‘Barcelona, ciutat amigable’ estava molt orgullós de mi mateix per poder anar a aquests llocs i estava molt content. Mai hauria pensat que aniria a l’Ajuntament a fer això”, recorda en Mark Leo.
Després de ‘Barcelona, ciutat amigable’, arribem al Consell de Ciutat
Posteriorment, i sense esperar-s’ho, els dos joves participants del Casal van ser convidats a tornar a l’Ajuntament per compartir les seves propostes, aquest cop, al Consell de Ciutat. El Consell de Ciutat és el màxim òrgan consultiu i de participació de l’Ajuntament de Barcelona, en què els representants de l’Ajuntament i la ciutadania debaten els afers principals de la ciutat. Hi participen representants polítics, persones expertes, veïns i veïnes.
Així, en Mark Leo hi va anar com a portaveu en representació dels i les joves del Casal, acompanyat de l’Enric Canet, exdirector de Relacions Ciutadanes del Casal dels Infants i membre actiu del Consell de Ciutat.
Quatre propostes per millorar el barri, des del punt de vista del jovent
Al Consell de Ciutat, en Mark Leo va presentar les següents propostes, enfocades a millorar el dia a dia dels i les joves al barri del Raval i a la ciutat.
Educació
La principal proposta dels i les joves se centra en l’educació. Demanen llocs específics al barri on puguin rebre informació, orientació i assessorament sobre quines opcions tenen per seguir estudiant, i així adreçar i començar a dibuixar el seu itinerari formatiu.
“Al Casal, nosaltres tenim orientacions formatives, però no tots els joves poden anar al Casal. Per això volem demanar llocs específics on els i les joves puguin preguntar i tenir tutories individuals”, apunta.
Oci
Amb la pèrdua de la Pista Negra -una de les poques instal·lacions esportives públiques que quedaven en el barri- per la construcció d’habitatge social, els i les joves es troben amb pocs espais on practicar esport i passar l’estona. Per això, demanen equipaments públics i amb material esportiu al barri, per poder practicar esports com el bàsquet, el futbol o el ping-pong. “Volem que els nois i noies puguin passar més temps als parcs i pistes que a casa”, afegeix en Mark Leo.
Tallers als centres cívics
Una altra proposta és que l’oferta de tallers dels centres cívics siguin més cridaneres pels i les joves, com cursos orientats a descobrir alguna vocació professional, tornejos esportius, més concerts gratuïts, i tallers sobre salut sexual i salut mental.
Més llums al carrer
Els i les joves també han expressat la seva necessitat per sentir-se més segurs al seu barri. “Al Raval, i ara que és hivern, es fa de nit molt de pressa, i hi ha molts carrerons on no hi ha llum. Hi ha nois i noies que hi viuen i se senten insegurs per arribar a casa seva. A més, les dones senten molta més inseguretat al carrer, i això es pot veure en un munt de barris de molts llocs del món”, matisa en Mark Leo.