5 focus d’atenció en aquests primers dies de confinament

19/03/2020

Amb els nostres locals i serveis tancats degut al confinament pel Covid-19, fa dies que dediquem tots els esforços a estar en contacte amb els infants, joves i famílies que habitualment acompanyem, donar-los consells i eines perquè passin el tancament a casa de la millor manera possible i, sobretot, detectar situacions d’especial risc que requereixen respostes immediates.

Per fer-ho, ens coordinem permanent amb les administracions públiques, els serveis socials, i les entitats i xarxes de solidaritat dels barris on actuem. En aquest context, quines situacions ens ocupen i preocupen especialment?

Cobertura de les necessitats bàsiques

Ens trobem amb famílies amb infants a càrrec i que, majoritàriament, ja feien front a una manca d’ingressos que s’ha agreujat amb el confinament, especialment en el moment que algun membre de la família ha passat a estar a l’atur. Sovint tenen dificultats per pagar el lloguer o no poden garantir els àpats. Estem fent arribar aquests casos als serveis socials, i la resposta rebuda és positiva i proactiva.

Pel que fa a garantir l’àpat que els infants amb beques menjador tenien garantit a l’escola, és urgent el desplegament de les targetes moneder que permetran a les famílies fer front a aquest àpat, una mesura que han anunciat tant el Departament de Treball, Benestar i Famílies com l’Ajuntament de Barcelona.

Habitatge

El confinament de moltes famílies està marcat per condicions inadequades al seu habitatge. Detectem casos d’amuntegament -moltes persones vivint en un habitatge petit-, famílies que viuen en locals sense cèdula d’habilitat, altres en situació d’ocupació -en algunes ocasions sense accés a electricitat i l’aigua-, o que viuen en pisos amb poca il·luminació i mala ventilació. També hi ha famílies vivint en una habitació o reubicades en una pensió després d’haver estat desnonades.

Passar molts dies sense sortir d’aquest tipus d’espais genera situacions de molta angoixa i malestar que intentem detectar. Els fem un seguiment i ens coordinem amb els Serveis Socials per garantir que la seva situació millori.

Recursos educatius i de joc

Són moltes les llars on els infants no tenen prou espai per jugar o un racó apropiat per fer els deures, com tampoc joguines ni eines d’aprenentatge o accés a internet. Les famílies es veuen desbordades perquè els seus fills i filles estan molt neguitosos. Aquí és clau el paper del nostre equip educatiu, que els proposa jocs, activitats i tallers perquè puguin divertir-se i tolerar millor el fet d’estar-se a casa. Busquem la manera que el dia a dia que els nens i nenes viuen al Casal entri a casa seva en aquests dies excepcionals.

Xarxes de suport

És una realitat que afecta sobretot les famílies migrades, especialment si són mares a càrrec d’una família monoparental. La manca de xarxes familiars i de cercles de suport mutu fa que moltes no trobin ajut per a gestions del dia a dia. Moltes dones assumeixen totes soles les càrregues de la llar i les cures familiars. Desconèixer l’idioma i trobar-se en una realitat encara nova per a moltes famílies fa que els costi més entendre la situació de confinament i gestionar la incertesa que comporta. La comunicació que estan mantenint aquests dies amb els educadors i les educadores del Casal dels Infants és un vincle que els fa sentir més segures i acompanyades.

Acompanyament emocional

Els pares i mares, com també els infants i els joves, poden patir angoixa arran del malestar, la incertesa i la confusió que generen aquestes situacions límit. Aquests dies estem molt pendents d’escoltar les seves necessitats i buscar-hi solucions, ja sigui amb els recursos dels nostres equips, derivant-los als serveis socials o buscant el suports en les xarxes de solidaritat veïnals.

Volem agrair l’esforç extraordinari de tot l’equip i el suport incondicional de tantes persones que ens feu arribar l’escalf i els ànims per tirar endavant. No ens aturarem. Fins que tornin les abraçades, treballarem intensament per fer costat als infants, joves i famílies. Des de casa, però amb tot allò que puguem activar per estar més aprop que mai.

 

Notícia5 focus d’atenció en aquests primers dies de confinament