Com fem assessorament sociojurídic durant el confinament?

6/04/2020

La crisi per la Covid-19 agreuja les situacions de vulnerabilitat de moltes famílies, que han de buscar solucions per tirar endavant. Les administracions responen a la crisi amb decrets i mesures que, sovint, suposen canvis en els processos administratius i jurídics als quals ens podem acollir per fer valer els nostres drets. La informació és canviant i complexa, sobretot per a famílies amb un capital socioeconòmic i cultural baix, que arrosseguen moltes angoixes gestionant el dia a dia i que, en molts casos, són migrades i no tenen prou domini del català i el castellà.

Per fer-hi front, el nostre Servei Sociojurídic Comunitari atén aquests dies per telèfon les famílies del Casal dels Infants que necessiten assessorament jurídic i administratiu, i també els fa arribar documents explicatius, sintètics i entenedors sobre temes concrets que els poden afectar. Un acompanyament que el servei ofereix durant tot l’any i que, en aquests dies excepcionals, és indispensable.

Assessorament laboral

Amb el confinament, els obstacles en l’àmbit laboral de moltes famílies s’han vist agreujats. Davant l’augment dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), des del Servei Sociojurídic Comunitari hem explicat a les famílies què és aquest procediment i quines implicacions té. Els hem transmès que són una mesura més beneficiosa per als treballadors si les comparem amb un expedient de regulació d’ocupació (ERO) o un acomiadament objectiu, perquè en aquests darrers casos es dona per finalitzada la relació contractual.

Ens preocupa la situació de moltes dones amb infants a càrrec treballadores de la llar que han estat acomiadades. Si estaven assegurades, el règim especial d’aquest sector professional no els dona dret a cobrar la prestació d’atur. Davant d’aquesta situació, el govern de l’Estat ha establert un subsidi per a treballadores de la llar donades d’alta a la Seguretat Social que hagin estat acomiadades o hagin reduït la seva jornada laboral arran de la crisi pel Covid-19. L’hem donat a conèixer, però és evident que cal trobar sortides per a moltes treballadores de la llar que no estan assegurades i, per tant, queden excloses d’aquesta i altres prestacions. Una situació en la qual també es troben moltes famílies que subsisteixen a través de l’economia submergida.

D’altra banda, també hem atès peticions d’assessorament per part de treballadors i treballadores que s’han trobat que les seves empreses no els oferien els equips de protecció individuals necessaris i/o rebien pressions en cas de negar-se a treballar sense aquests equips, en una clara vulneració dels seus drets.

Habitatge

Les dificultats laborals i la disminució d’ingressos porten molts problemes per a les famílies a l’hora de pagar el lloguer o la hipoteca. Moltes ja veien vulnerat el dret a l’habitatge davant l’augment dels preus del lloguer, i ara requereixen mesures de suport urgents.

Des del Servei Sociojurídic Comunitari els hem informat que en aquests moments no poden patir cap desnonament, ni tampoc durant els sis mesos següents a la finalització de l’estat d’alarma. Els hem explicat les ajudes per al lloguer aprovades i com s’ajusten a cada cas, recomanant-los informar per escrit a la persona propietària en cas de no poder pagar la mensualitat per la seva situació de vulnerabilitat. També hem compartit com es pot demanar una moratòria de la hipoteca, segons les mesures aprovades, detallant els requisits, els terminis i quina documentació cal presentar al banc.

Pel que fa als subministraments bàsics, tot i que s’ha establert que durant l’estat d’alarma no es pot tallar la llum, l’aigua ni el gas a ningú, hi ha famílies en situació d’ocupació que abans del confinament vivien sense accés a llum o aigua i que ara, en la situació extrema de no poder sortir de les seves llars, pateixen més que mai aquesta greu vulneració de drets. Aquests dies incidim en les administracions públiques perquè prenguin mesures per garantir els subministraments en aquests casos.

Violència contra les dones

El confinament posa en risc la integritat de moltes dones davant la xacra de la violència masclista. Aquesta és una de les situacions de risc que els nostres educadors i educadores tracten de detectar en el contacte constant telefònic que mantenen amb les famílies. Davant situacions d’aquest tipus, les fan arribar als serveis i recursos d’atenció en l’àmbit de la violència masclista.

En aquest aspecte, el Servei Sociojurídic Comunitari s’encarrega de recordar que els serveis d’emergència per actuar davant la violència masclista segueixen operatius. El ministeri de Serveis Socials, Sanitat i Igualtat manté el telèfon d’atenció 016 i ha obert les línies de WhatsApp 682916136 i 682508507 per a l’acompanyament psicològic. Per part del govern de la Generalitat, l’Institut Català de les Dones ha reforçat l’atenció permanent als casos de violència masclista a través del telèfon 900120120 i el número de WhatsApp 671778540.

També es recorda que totes les dones que denuncien casos de violència en l’àmbit de la parella tenen dreta a la justícia gratuïta, a un advocat i a un procurador d’ofici. Se’ls fa saber, així mateix, que s’estan facilitant allotjament a les dones que durant el confinament denuncien maltractaments.

Tràmits administratius digitals

El confinament atura molts tràmits administratius, alguns dels quals són importants per exercir drets bàsics. Per aconseguir que aquestes gestions no es dilatin massa en el temps i triguin en resoldre’s, des del Servei Sociojurídic Comunitari s’està informant als joves i famílies del Casal dels Infants perquè obtinguin la credencial electrònica d’identificació per fer ús del sistema telemàtic Cl@ave.

El sistema Cl@ave pot ser útil per a moltes joves del Casal dels Infants que han de fer tràmits d’estrangeria, com ara sol·licitar o renovar autoritzacions de residència o treball, pagar taxes, aportar documentació o demanar cita prèvia. També agilitza gestions amb la Seguretat Social o amb la Direcció General de Trànsit. Més enllà de guanyar temps, fer els tràmits telemàtics evita despeses en assessoria jurídica i permet un millor control dels expedients.

Necessitem més que mai poder mantenir l’acompanyament quotidià del nostre equip educatiu a infants, joves i famílies, i respondre a les situacions de risc amb kits d’emergència. Fes-nos costat fent un donatiu aquí.

NotíciaCom fem assessorament sociojurídic durant el confinament?