Aprenem l’ofici de cambrer al restaurant La Poma

20/01/2025

 

Al límit del Raval i amb vistes a l’activitat i enrenou de la Rambla de Barcelona, el restaurant La Poma acull els i les participants del Casal dels Infants del Raval, com a part de la formació d’auxiliar de cambrer i cambrera del Punt Formatiu Incorpora (PFI). Aquesta és una oportunitat perquè els i les joves es formin i aprenguin l’ofici en un entorn laboral real, amb l’acompanyament de l’equip del Casal i dels professionals del restaurant, i millorar les seves perspectives d’inserció laboral. 

És l’hora de l’esmorzar, i dos d’aquests participants recullen i preparen les taules per tornar a ser utilitzades al bufet de l’hotel adjunt al restaurant, l’hotel Royal Ramblas, tasca que els i les alumnes es van rotant durant la setmana. Mentrestant, l’educador referent del PFI del Casal dels Infants, el Juan Carlos Blanco, dona la benvinguda a la resta i es preparen per començar la jornada. 

La sessió d’avui forma part de la formació tècnica del curs d’auxiliar de cambrer que duem a terme dins del programa de Formació i Inserció Laboral del Casal dels Infants, en col·laboració amb el restaurant La Poma. El PFI està emmarcat dins del Programa Incorpora de la Fundació “la Caixa”, que treballa en xarxa amb entitats socials i empreses per impulsar la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social. 

 

 

“Col·laborar i tenir aquest compromís amb el barri per a nosaltres és molt important perquè al final tot acaba revertint, dins del nostre sector, del nostre barri i de la comunitat”, explica en Daniel Orobitg, director de Qualitat i Recursos Humans del restaurant La Poma. “Primer, perquè els participants tenen una oportunitat real de participar, bé sigui amb un contracte laboral o bé amb unes pràctiques, i també perquè contribuïm al fet que la professionalitat dins del sector arribi fins a entorns on els recursos no estan tan ben repartits”, afegeix. 

 

El valor afegit de formar-se en un entorn laboral

El curs té una dedicació de 240 hores: 80 hores de competències transversals, 80 hores de competències tècniques i 80 hores de pràctiques. De les primeres, s’encarrega el Casal dels Infants i l’equip educatiu. Inclouen el treball de competències com el treball en equip, l’habilitat comunicativa o competències digitals, completar els primers passos per a la inserció laboral, com preparar el currículum, la carta de presentació o fer simulacres d’entrevistes laborals, així com tutories de seguiment i acompanyament amb l’educador. 

El segon paquet d’hores, de competències tècniques, es dedica a l’aprenentatge dels coneixements teòrics del sector de l’hostaleria i la seva aplicació pràctica. Així, cada matí el grup es reuneix al restaurant La Poma, on tenen un espai per aprendre la teoria i practicar sense clientela: com portar una safata, com parar taula, com “desbarassar-la”, argot del sector per referir-se a retirar els plats, o com fer cafès. 

 

Una noia treballa a la barra del restaurant La Poma.

 

També participen en els serveis habituals del restaurant de l’esmorzar i del dinar, a la barra i a la sala, ja de cara al públic.“Aquí poden trencar el gel. Poden interactuar en temps real amb el client, poden aplicar aquests coneixements bàsics que han après a l’aula i trobar-se casos que es donen en el dia a dia i que passen en l’espontaneïtat d’un servei”, explica Orobitg.

Els i les alumnes també han rebut formació de coneixements més específics, com de vins i enologia, de cafès amb Novell, i un taller sobre la biografia d’un hostaler amb la Fundació Cassià Just – Cuina Justa.

 

Dues noies i un noi seuen escoltant la formació específica sobre el cafè.

 

 

Pràctiques a La Poma i a altres restaurants

L’última fase del curs és la de pràctiques en un restaurant, que duren un mes. Els i les participants ho afronten amb una barreja d’emocions. 

Per a la Carla, de 18 anys, li suposa una mica de por i d’alegria, “perquè podré fer el que m’agrada, però em fa por deixar els meus amics, les meves companyes i el meu professor”. L’Ume, de 19 anys, ho resumeix amb nervis: “són més que res nervis per al començament de les pràctiques, però hem treballat tot el que necessitem aprendre”. I l’Elisabeth, de 17 anys, ho afronta amb motivació: “tinc moltes ganes de presentar-me i demostrar què sóc i què puc donar, i el que m’han ensenyat aquí va amb mi de la mà”, explica. 

Aquest és l’objectiu del curs, que la formació que hi han rebut els obri portes en el mercat laboral i els faciliti aconseguir un contracte laboral, així com millorar la confiança en ells mateixos i les seves capacitats i habilitats.

“Afronten el mercat laboral sabent que podran treballar en una cosa que ja han estudiat i han vist, i no els sorprendrà quan els parlin d’una mise en place, els manin servir una cervesa o fer un cafè, ja porten aquesta part feta. Aleshores, també els aporta seguretat i autoestima, i creure que poden fer-ho”, emfatitza en Juan Carlos Blanco, el seu educador.

 

Alumnes de la formació de cambrer a La Poma del Casal dels Infants.

NotíciaAprenem l’ofici de cambrer al restaurant La Poma