Al Casal dels Infants entenem que llegir ens ajuda a aprendre, viure intensament, descobrir qui som i entendre una mica en quin món vivim. Pel que fa a escriure, és una bona manera de pair-ho tot plegat i expressar-nos. És per això que reivindiquem que la lectura i l’escriptura són claus en l’educació i la inclusió social de tots els infants i joves, i han d’estar a l’abast de tots i totes.
Ara que ve Sant Jordi, fem un recull d’activitats amb les quals gaudim de la lectura i l’escriptura, ja sigui durant tot l’any o amb motiu de la Diada.
Lècxit
El Lècxit és un espai per capbussar-se en un mar d’imaginació i lletres. Nens i nenes del Casal dels Infants es troben cada setmana amb una persona voluntària amb la qual comparteixen una bona estona de lectura. Una bona manera de millorar comprensió lectora, reforçar moltes altres competències en l’aprenentatge i, sobretot, passar una bona estona . I si no, que els ho preguntin a la Carme i l’Ayesha, que en aquest vídeo ens van explicar què fan al Lècxit.
Concurs de microrelats
Davant el segon Sant Jordi en pandèmia, enguany hem proposat a joves i adolescents del Casal mirar enrere i explicar com han viscut els últims 13 mesos. Les seves cròniques parlen de molts canvis i dificultats, de moments d’angoixa i preocupació, però també de noves formes de compartir i tirar endavant. Us en destaquem algunes frases:
“Al menys vaig començar a confiar més en la meva mare i el meu germà i vam començar a estar més junts, fent més coses que quan no estàvem confinats. Encara ho seguim fent, i això m’encanta”
“Al principio de la cuarentena estaba tranquila ya que estaba con mi familia, pero también me estresaba mucho, ya que éramos nueve personas en casa”
“Al principio pensábamos que era divertido no tener clases, pero no sabíamos lo que nos esperaba”
“Estava cansat del confinament, ara per fi podem anar al Casal”
Foment de la lectura
Us imagineu poder compartir lectura amb les persones que creen els llibres i contes? Al Casal dels Infants tenim la sort de rebre cada setmana la visita d’autors i autores de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), gràcies al projecte Foment de la lectura. Amb ells i elles descobrim un munt d’històries, com aquestes que ens va venir a explicar la Carme Morera.
Taller amb l’Editorial Stenella
L’Aguas Rodríguez és precisament una de les escriptores de l’AELC amb qui compartim la lectura, i en el seu cas ha volgut anar més enllà. Amb l’Editorial Stenella, de la qual n’és la creadora, i conjuntament amb en Fer Catalán, han impulsat un projecte molt engrescador: editar i publicar un recull de contes creats i il·lustrats per nens i nenes del grup de mitjans del nostre Centre Obert del Raval. El grup ja porta unes quantes setmanes amb el procés creatiu, i aviat el resultat veurà la llum, tant en versió digital com impresa. L’Editorial Stenella ha organitzat un recapte per poder tirar endavant l’edició i publicació, i la Diputació de Barcelona col·laborarà en la distribució perquè cadascuna de les 40 biblioteques de Barcelona en tingui un exemplar.
Guarnits poètics a Santa Coloma de Gramenet
Per mantenir viu l’esperit de Sant Jordi als carrers, des de Santa Coloma de Gramenet les entitats socials hem engegat una iniciativa comunitària: guarnir els nostres locals amb poesies i contes! Cada entitat dissenyarà unes plantilles que després enganxarà a la porta dels seus locals, amb l’objectiu que tothom hi pugui escriure un poema —en el cas dels més petits, un conte o un dibuix—. També poden participar-hi les biblioteques i els comerços de proximitat de la ciutat. Colomencs i colomenques, prepareu-vos per sortir al carrer amb inspiració i un boli!
Històries del Raval
Ja tenim aquí la segona edició del concurs literari i taller de narrativa Històries del Raval, organitzat pels escriptors Juan Pablo Villalobos i Miqui Otero, la llibreria La Central i l’editorial Blackie Books. En l’edició de l’any passat van participar-hi dues nois del nostre Casal Jove, la Maheen Mahmood i la Sumiya Khayer, que van quedar encantades amb l’experiència. Podeu llegir els seus contes a la primera antologia d’Històries del Raval.
Aquest any hi pot participar qualsevol jove d’entre 15 i 18 anys que visqui o treballi al Raval, presentant un text inspirat en el barri abans del 15 de maig i el jurat escollirà entre 8 i 15 guanyadors, que com a premi podran participar en un taller d’escriptura a La Central del Raval amb en Miqui Otero i en Juan Pablo Villalobos. El resultat final serà la publicació d’una recull de tots els textos, que s’haurà editat durant el taller. Aquí, tota la informació per participar-hi!