Tot i que l’estiu ens permet fer moltes activitats a l’exterior i gaudir del bon temps a l’aire lliure, les vacances escolars son molt llargues i inevitablement els nostres fills i filles també passaran un munt d’hores mortes a casa. Aquests dies en que els nens i nenes disposen de moltes hores de lleure, pot ser un bon moment per fomentar l’hàbit de la lectura.
Al Casal dels Infants fem un munt d’activitats enfocades a que els nens i nenes gaudeixin de la lectura, com us explicàvem en aquesta notícia del nostre butlletí.
La lectura i l’escriptura ens aporten molts beneficis, en aquest article us els expliquem i us donem algunes idees per motivar als vostres fills i filles a agafar un llibre i començar a adquirir el meravellós hàbit de la lectura.
Beneficis la lectura
Els beneficis de la lectura es reflexen en els infants a l’hora d’estudiar i adquirir coneixements. La lectura els permet interpretar el seu entorn, investigar sobre els seus interessos, ampliar els seus aprenentatges i accedir a gran varietat de continguts. Llegir els ajudarà a conèixer el mon que els envolta i a conèixer-se a ells mateixos.
Alguns dels beneficis de fomentar un hàbit lector en els infants son:
-
Augmenta l’agilitat mental
-
Fomenta la base per l’alfabetització
-
Afavoreix el pensament reflexiu i crític
-
Millora els resultats acadèmics en general
-
Enriqueix molt el seu vocabulari
-
Desperta la curiositat
-
Millora la comprensió lectora
-
Millora l’expressió escrita i l’ortografia
-
Permet projectar les pròpies pors i conflictes
-
Millora la concentració i la memòria
-
Desenvolupa les habilitats comunicatives
-
Potencia la creativitat i la imaginació
A més, llegir també és un exercici molt beneficiós per al nostre cervell.
És possible que, tot i ser conscients d’aquests beneficis, molts de vosaltres us trobeu amb el problema de que els vostres fills i filles mostren molt poc interès per la lectura.
Actualment, amb la infinitud d’estímuls i les noves tecnologies que tenen al seu abast, els nens, nenes i adolescents llegeixen cada cop menys i és difícil allunyar-los de les pantalles (properament compartirem alguns consells per ajudar-vos a regular l’ús de les pantalles dels més petits durant les vacances).
No és una tasca fàcil, però tot i les dificultats no ens hem de donar per vençuts, perquè el nostre paper com a pares i mares per transmetre l’amor per la lectura als nostres fills és molt important.
Acompanyar-los en el procés de la lectura
Aprendre a llegir és un procés mental que ha d’aprendre a fer l’infant amb el nostre acompanyament. Adquirir una bona lectura no és fàcil i per arribar a ser bons lectors els infants han d’invertir moltes hores per mecanitzar la lectura, agafar agilitat i fluidesa lectora, adquirir bona comprensió, fer una bona entonació…
Si volem que els nostres fills adquireixin un hàbit lector, els pares i mares hem d’acompanyar-los en aquest procés d’aprenentatge gaudint de moltes hores de lectura compartida i, al mateix temps, fent possible que l’infant disposi d’estones de lectura individual (estressats com van amb els deures i els extraescolars, a vegades no tenen temps per dedicar a la lectura).
Els pares i mares som models de comportament per als nostres fills, per això és important que us vegin llegir i gaudir de la lectura, que els tranmeteu que llegir és un plaer, i que la lectura sigui un element habitual en la vostra vida familiar.
Aneu junts a la biblioteca, comenteu els llibres que us esteu llegint, aprofiteu Sant Jordi i els aniversaris per regalar-vos llibres, i acordeu una estona diaria per llegir, per exemple abans d’anar a dormir.
No us limiteu als contes i a les novel·les
Si voleu que els vostres fills no vegin la lectura com un càstig, és important oferir-los gran varietat de propostes lectores perquè les vagin tastant i decideixin què s’adapta més als seus interessos.
Per enganxar als adolescents podeu probar tant amb les novel·les juvenils, on trobem propostes molt interessants per a tots els gustos, com amb els llibres dinàmics de l’estil de “Tria la teva aventura”, que els permeten escollir com volen que es desenvolupi la història.
Però si els vostres fills i filles es mostren poc receptius a aquestes propostes, teniu alternatives:
-
Còmics: La quantitat de text del còmic és reduida, i el dibuix facilita la comprensió de la història.
-
Biografíes de personatges: Endinssar-se en la vida d’algun personatge famós que admirin pot despertar el seu interès per la lectura.
-
Notícies d’actualitat: Els podeu proposar que busquin una notícia sobre el que vulguin i que us l’expliquin per comentar-la.
-
Poemes: Després de la lectura del poema podem establir una conversa amb els infants per interpretar el sentit que creiem que vol transmetre el poeta.
-
Entrevistes: Llegint entrevistes de personatges que siguin del seu interès els animarem a llegir i els mostrarem el tipus de diàleg que es dóna en una entrevista.
-
Revistes especialitzades: En temàtiques que els puguin interessar com música, esports, moda, ciència…
Jugar a ser escriptors
Una altra activitat que podeu proposar amb els vostres fills i filles aquestes vacances és la de jugar a ser escriptors. Que siguin ells i elles qui decideixin de què els ve de gust parlar, què volen explicar i que s’inventin un relat. Deixeu-los llibertat en la temàtica i en com estructurar-la, en el gènere que prefereixen, si volen afegir-hi ilustracions…
Precisament això és el que han pogut fer els nens i nenes del grup de mitjans del Casal dels Infants al barri del Raval. Han ideat, escrit i il lustrat 5 contes que s’han publicat en el recull “Un conte, una il·lusió” en col·laboració amb l’editorial Stenella. Ha estat un procés molt enriquidor i emocionant, que podeu descobrir en aquesta notícia del nostre butlletí.
Al Casal dels Infants reivindiquem que la lectura i l’escriptura són claus en l’educació i la inclusió social de tots els infants i joves, i han d’estar a l’abast de tots i totes.
Ajuda’ns a continuar garantint l’accés a la cultura i a l’educació de 4.000 infants i joves en situació d’alt risc!