Les participants del Casal Familiar i Vincles del Casal dels Infants al barri del Raval han començat el taller AMB veu de dona, en col·laboració amb l’Arxiu Municipal de Barcelona. Es tracta d’una proposta que busca introduir aquestes dones a la memòria fotogràfica de la ciutat, ensenyar-los un passat recent de Barcelona i les seves dinàmiques socials i, a través de les imatges, animar-les a compartir les seves experiències i vivències.
AMB veu de dona sorgeix, també, de la intenció de l’Arxiu Municipal de Barcelona d’actualitzar el fons i incloure-hi el testimoni de persones migrades, que formen part de la història i actualitat de la ciutat. “El projecte busca l’intercanvi cultural per enriquir la memòria de la ciutat i posar en comú vivències d’aquí i del país d’origen”, explica la Montserrat Casas, tallerista de CliCme, espai dedicat a l’experimentació i educació fotogràfica encarregat d’impartir el taller.
El taller es compon d’un total de 6 sessions, on tracten la figura de la dona i el seu paper actiu en la transformació social de la ciutat en diferents àmbits: la família, el treball, l’entreteniment i la cultura. Mitjançant les fotografies de l’Arxiu Municipal de Barcelona -conservades en alguns centres com l’Arxiu del Districte de Ciutat Vella i l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona-, les dones comparteixen el seu testimoni i, també, les seves pròpies fotos, de la seva família i el seu país d’origen.
En la sessió de la dona i el treball, del 3 de març, van repassar i comentar fotografies de dones treballant en diferents oficis: artista, fotògrafa, carnissera, administrativa, cuinera, perruquera. A mesura que anava avançant la sessió, les participants apuntaven totes aquelles paraules que els eren noves, ja que l’activitat fomenta també l’aprenentatge i l’ús de la llengua per donar suport en la integració social d’aquestes dones. “Cada dia aprenem una paraula nova. Aprenem escoltant i escrivint”, explica l’Eila Rahman, participant del Casal Familiar.
Aquest també és un espai on les dones poden parlar i compartir, on són escoltades i acompanyades. “Abans només estava a casa amb el mòbil, ara venim aquí al Casal i parlem”, afirma la Hafeza Yeusmin, participant del Casal Familiar. “Són dones que tenen curiositat, opinions i experiències, i potser no les comparteixen massa amb ningú. Tenen molt a dir i molt a aportar, i és important la seva aportació en la societat perquè hi són i són moltes”, insisteix la Montserrat.
En les dues últimes sessions, les dones tindran el repte de sortir al carrer amb càmeres per capturar el que ara és casa seva. Acabaran el taller amb una visita a un dels Arxius de la ciutat, on podran veure les fotografies físicament, aprendre sobre com les arxiven i la funció que duu a terme l’Arxiu.
Fes possible que seguim acompanyant infants, joves i les seves famílies.
Fes voluntariat. Informa-te’n aquí.
Fes un donatiu aquí.