Rumb a la feina és un dels serveis del programa de Formació i Inserció Laboral, que es duu a terme al Casal dels Infants de Badalona. El servei ofereix itineraris d’inserció sociolaboral individualitzats per aquells joves i persones en edat laboral i que resideixen a Badalona, Santa Coloma o Sant Adrià del Besòs, així com a pares i mares d’infants i adolescents participants al Casal.
A Rumb a la feina, els participants troben, per una banda, dues formacions tècniques: carretons elevadors (frontal i retràctil) i manipulació d’aliments. La primera és impartida pel centre de formació, i en dos dies de curs obtenen el certificat. El segon, el qual els permet aconseguir les primeres feines en el sector de la restauració -ajudant de cuina o cambrer-, consisteix en una activitat formativa on s’explica el temari, fan un examen i, si l’aproven, aconsegueixen la certificació.
Per l’altra banda, hi ha a la seva disposició els espais de recerca de feina on els i les participants reben suport i acompanyament en la recerca de feina. A “Comencem”, els participants estableixen el primer contacte amb l’equip educatiu, es fa una tutoria individualitzada on se’ls explica com funciona el mercat laboral i es preparen els documents necessaris per començar en la recerca de feina: document d’identitat, curriculum vitae, número de seguretat social, compte bancari, etc.
Al cap de dos o tres dies, els participants s’incorporen a “Inicia’t”, on se centren en l’ús de l’ordinador i internet com a eina principal per la recerca de feina i naveguen per diferents portals d’ofertes laborals. Són acompanyats per l’equip d’educadors i educadores, per ajudar-los a “perdre la por a la màquina”, com explica Jordi Cruz, educador del servei. “En general, hi ha bastant analfabetisme digital, però també hi ha gent que no sap llegir o escriure”, continua. L’objectiu és que aconsegueixen la suficient autonomia per entrar a l’Espai de Recerca Activa de Feina (ERAF). Els i les participants dels tres grups hi poden anar una hora i mitja de dilluns a divendres, coincidint amb persones d’altres grups perquè s’ajudin entre elles.
Famílies senceres participants al Casal dels Infants
Una de les participants a Rumb a la feina és la Habiba Karim. Dos dels seus tres fills participen al Centre Obert Infantil (COI) i al Centre Obert Adolescent (COA) de Llefià. Fins a gener de 2022, la Habiba treballava com a cuidadora de la llar atenent a un senyor gran, però aquest va morir i ella es va quedar sense feina. Tot i haver estat contractada durant 11 anys, la Habiba no té dret a cobrar l’atur, perquè les empleades de la llar no cotitzen per aquesta prestació.
Actualment, la Habiba fa tres dies que assisteix a Rumb a la feina, on rep l’ajuda de la Gina Calaf i altres educadores. “La Gina i totes les altres noies són molt amables i ja m’han ajudat molt aquests tres dies”, explica la Habiba. Al programa l’han ajudat a escriure el seu currículum, a fer tràmits, a aprendre utilitzar Google Drive per guardar documents importants, i ja s’ha pogut apuntar a algunes ofertes de feina relacionades amb serveis de neteja. “Estic oberta a fer algun curs, però si puc trobar feina abans millor”, afirma amb esperança la Habiba.
En Muhammad Shakir Butt va començar a participar a Rumb a la feina l’octubre de 2021. Va entrar en contacte amb el servei perquè dos dels seus fills, de 15 i 17 anys, són participants de COA del Casal dels Infants de Badalona. El 2013, en Muhammad va començar a treballar com autònom a una botiga d’electrodomèstics de segona mà, però, el 2020, amb l’esclat de la pandèmia de la covid-19, va haver de tancar-la. Participar a Rumb a la feina l’ha ajudat en la recerca de feina, a fer tràmits, escriure el seu currículum, buscar feina per Internet, i preparar-se i aconseguir entrevistes. Ara, està estudiant per ser taxista a l’Escola del Taxi de Badalona. Al matí estudia, i a la tarda va a classe, cada dia.
Com amb la Habiba i en Muhammad, des del programa de Formació i Inserció Laboral del Casal dels Infants, acompanyem joves i adults, des d’un entorn motivant i de suport, en la recerca de noves vies de formació i oportunitats laborals. Aquest any 2021, hem acompanyat en el seu itinerari formatiu unes 670 persones.
Fes possible que continuem oferint espais de suport a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat.
Fes voluntariat. Informa’t aquí.
Fes un donatiu aquí.