Les mares de l’espai materno-infantil Vincles del Casal dels Infants del Raval han après sobre cures bàsiques, primers auxilis i el maneig de malalties comuns en la infància, a través d’unes sessions formatives organitzades pel servei de pediatria del CAP Drassanes. D’aquesta manera, tenen més eines quan els seus fills i filles es troben malament o s’han fet mal, saben en quines ocasions cal anar al CAP i com demanar cita prèvia per una consulta.
Un dels objectius d’aquestes sessions és reforçar la xarxa del barri i apropar els i les professionals del servei de pediatria a les famílies, que aquestes mares puguin crear un vincle amb els i les pediatres i infermers/es, “que tinguin cares i noms coneguts”, explica l’Andrea Arias, educadora responsable del servei Vincles al Raval, que també ens explica que, les mares tenien molts dubtes i poques eines per saber què fer quan el seu fill o filla es trobava malament, i acudien al servei d’urgències de pediatria del CAP amb molta freqüència. Alhora, l’equip de pediatria del CAP volia organitzar sessions formatives per a les famílies perquè tinguessin aquestes eines i per així baixar la pressió a urgències.
Durant el mes de maig, els tres grups de mares de Vincles han assistit a dues sessions formatives en temes de salut. En total, s’han fet 6 sessions, dues per grup, on han participat 36 mares del Casal. Les mares han après com manejar malalties i mals comuns que poden tenir els seus fills i filles, com per exemple, com tractar la febre o un cop de calor, la cura de cremades i de cops, què s’ha de fer si a l’infant li sagna el nas, si té diarrea o mal de panxa, si es desmaia o si s’ofega. A més, també va haver-hi un espai perquè les mares aprenguessin com fer la tècnica de reanimació cardiopulmonar (RCP) en un infant, remarcant la importància de trucar al número d’emergències 012.
L’Olga, infermera del servei de pediatria l’EAPT Drassanes, fa una demostració amb un ninot de com fer la reanimació cardiopulmonar (RCP) en un infant.
Al llarg de les sessions, la infermera del servei de pediatria de l’EAPT Drassanes encarregada d’aquestes sessions, l’Olga Núñez, ha insistit en les diferències de quan cal anar a les urgències del CAP i quan es pot tractar des de casa. Tot i això, també ha recordat a les mares que el CAP està per ajudar-les, que “poden venir sempre que vulguin, és el pediatra i infermera dels seus fills, però millor amb cita prèvia”.
Les mares de Vincles reconeixen com d’útil i pràctica és la informació que han rebut en les dues sessions. “Abans, si li passava alguna cosa al meu fill, anava directa al CAP, però ara ja sabem que podem curar moltes coses a casa”, explica la Laki. I per fer-ho, ja s’han equipat amb el material necessari: “jo ja ho he comprat tot: gases, gel, betadine, tiretes, pomada per les cremades i esparadrap”, enumera la Nihad.
Pel curs que ve, es planeja continuar amb aquesta col·laboració amb el CAP Drassanes, amb un programa anual per aprofundir en temes de salut i infància. Durant el curs, dues infermeres del servei de Pediatria CAP, en alternança, vindrien al Casal un cop al mes per fer una sessió on compartirien amb les mares informació i recursos relacionats amb malalties comuns, alimentació, ERCP, límits en la criança/criança positiva, massatges infantils i alletament, entre altres.
Fes possible que seguim acompanyant infants i les seves mares en situació de vulnerabilitat.
Fes voluntariat. Informa-te’n aquí.
Fes un donatiu aquí.