Els nois i noies del servei Dinem Junts, del Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet, han estat treballant al llarg d’aquest curs per investigar sobre com el seu barri garanteix, o no, el compliment dels drets dels infants, com el dret a l’educació, al benestar o a la llibertat d’expressió. El resultat dels seus descobriments ha estat un projecte audiovisual fet pels participants i l’equip educatiu.
La idea de fer un vídeo sobre aquest tema va arrancar a partir de la celebració del Dia Universal dels Infants, el 20 de novembre, i de la reflexió sobre com el barri i l’entorn dels nois i noies o bé facilitava o bé limitava aquells drets més propers i fàcils de treballar des d’una mirada socioeducativa.
“El nostre objectiu era crear un impacte, denunciant que hi ha coses que no funcionen bé i que els nois i noies tenen molt a dir sobre això”, explica la Yurena Garcia, educadora Responsable del servei RAI ESO Santa Coloma Gramenet.
Primer, els 25 nois i noies de Dinem Junts es van dividir en dos grups i van sortir al carrer amb les educadores per fer el treball de camp: van observar, de manera crítica, aspectes positius i aspectes a millorar, i van parlar amb la gent del barri sobre les seves experiències a la ciutat. En la segona fase del projecte, els dos grups es van ajuntar per compartir la informació i impressions que havien recollit, i van reflexionar conjuntament sobre el que havien vist. La tercera fase va ser tornar a sortir al carrer, al voltant de l’Institut Terra Roja, aquest cop per fotografiar, gravar i documentar l’entorn per denunciar quins aspectes limitaven els drets dels infants i destacar aquells que els facilitava.
Es van centrar en el dret a l’educació, a la llibertat de religió, al benestar, a la salut, al joc i a l’esbarjo, a la protecció contra l’ús i el tràfic de drogues i el dret a la llibertat d’expressió. Van veure com el barri, en general, facilita el compliment dels drets, com el de l’educació amb moltes escoles i instituts, o el de la llibertat de religió. Però, també van trobar que hi havia aspectes on es limitava aquest compliment, i sobre els quals els nois i noies van pensar propostes de millora: escriure un decàleg per a un bon ús dels parcs, obrir les pistes perquè hi puguin jugar nens i nenes, fer una instal·lació artística per a conscienciar sobre les conseqüències de les drogues i posar una bústia a les escoles per rebre propostes dels joves.
Tot i saber, prèviament a l’observació i l’anàlisi, que no es compleixen tots els drets dels infants, els nois, noies i l’equip educatiu van quedar impactats per alguns descobriments. “Ens vam quedar sorpreses per alguns dels drets que es limitaven. El parc estava brutíssim, amb caques de gos i escombraries, i també vam trobar bossetes que contenien certes substàncies. Tothom sap que al parc hi ha tràfic, però allò ho va evidenciar encara més”, detalla la Yurena.
Després d’un curs de recollida d’informació, reflexions i de pensar en propostes de millora, aquestes s’han compartit amb l’institut. El proper pas serà fer una crida a l’acció i continuar treballant-ho durant el curs que ve.
Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat.
Fes voluntariat. Informa’t aquí.
Fes un donatiu aquí.