Els nous referents: joves del Casal fan voluntariat a l’estiu

7/08/2024

L’estiu al Casal dels Infants és especial per molts motius. Per als infants i adolescents, perquè gaudeixen de les seves vacances fent tota mena d’activitats de lleure educatiu amb els companys i companyes, i surten de barri i la ciutat per passar uns dies de colònies, vivint noves experiències que recordaran sempre. Per als joves que participen en el Casal, és un moment per contribuir a fer tot això possible, per ser els nous referents, com els que ells i elles van tenir. Són els joves que fan voluntariat o treballen al Casal d’estiu. 

Alguns joves, participen en el Casal i aquest estiu estan fent voluntariat; altres hi treballen. Durant el mes de juliol, els nois i noies del Casal Jove del Casal dels Infants de Badalona, de Santa Coloma de Gramenet i del Raval participen en les activitats del Casal d’estiu i deu dies de campaments i camps de treball. Aquest any, han anat a Tavascan, Olot i Cambrils. A l’agost, 18 d’aquests joves han decidit fer voluntariat al Casal.

 

El retorn del voluntariat 

 

 

La Vanessa està a tot arreu. Jugant amb els nens i nenes del grup de petits del Casal dels Infants de Badalona, pintant amb ells i elles, acompanyant-los al lavabo i ajudant-los a rentar-se les mans, i esmorzant amb ells, pendent que mengin bé. “Jo vinc aquí perquè vull, em fa sentir bé, m’agrada estar amb els infants. Jo estic per col·laborar i ajudar en el que es necessiti”.

Així resumeix la Vanessa Garcia, de 21 anys, el seu rol com a voluntària al Casal, que fa durant tot l’estiu. Ja coneix el Casal, ja que hi va ser participant al Centre Obert Adolescent (COA). “Poder venir al Casal a les tardes em va anar molt bé, perquè trencava amb la rutina, i durant el curs m’ajudaven amb els deures, fèiem activitats i tallers”, explica. “Els i les educadores sempre estaven molt pendents de les teves necessitats, fos el que fos, et donaven suport”, recorda. 

Fer voluntariat és una manera de retornar aquest suport i acompanyament que ha rebut, i estudiar Integració Social la via per professionalitzar-se i dedicar-se a l’àmbit social. “Sempre he tingut clar que vull treballar en l’àmbit social”, recalca. “He tingut molts referents que m’han aportat molt, i amb el que jo he après i l’experiència pròpia, m’agradaria poder ajudar als altres”. 

Després de l’estiu, a la Vanessa li queda un curs més del Cicle Superior d’Integració Social, i vol seguir formant-se. “M’agradaria anar a la universitat per estudiar Treball Social, Psicologia o Educació. Em sembla important estudiar i m’agradaria seguir professionalitzant-me més”, conclou.

 

Oportunitats laborals al Casal dels Infants

 

 

A en Daniel l’envolten els nens i nenes mentre firma les seves samarretes blanques personalitzades, per recordar els amics, amigues i educadors d’aquest Casal d’estiu. Amb 19 anys, en Daniel Chacón és participant en el Casal Jove Betsaida, però la seva relació amb el Casal va començar molt abans. Primer va participar en el grup de Mitjans al Centre Obert Infantil (COI), va seguir a Grans, després al Centre Obert Adolescent (COA) fins on està avui, el Casal Jove. 

Després d’haver fet voluntariat durant el curs i altres estius, aquest estiu ha trobat l’oportunitat laboral de treballar com a Tècnic Mig Educatiu al Casal dels Infants de Badalona, amb el grup de Petits. “Al Casal d’estiu treballo per acompanyar els nens i nenes i que estiguin a gust, perquè puguin fer activitats que a casa segurament no podrien fer, fem deures, que també va bé fer aquest reforç a l’estiu”, diu.

Recorda els seus Casals d’estius, quan era petit i anava de colònies, com faran els nens i nenes dels quals ara ell n’és el referent. “A mi el que més m’agradava del Casal era anar de colònies”, riu. “Passar una setmana fora de casa, el grup d’amics, les històries que ens explicaven. Era molt xulo”, explica. 

Com a voluntari i contractat, ha après la feina que hi ha darrere, i l’ha guiat a formar-se en el tercer sector, ja que li agradaria estudiar Integració Social. “M’omple per dins. Jo el que he après al Casal és el que m’agradaria transmetre als nanos, guiar-los una mica”, afirma. 

NotíciaEls nous referents: joves del Casal fan voluntariat a l’estiu