Rimes i crítica social amb el taller de rap de Tribade i Versembrant

30/07/2024

 

“Li donem l’entrada en tres, dos, un!”, sonava al Casal dels Infants del Raval abans que un grup d’adolescents comencés a cantar els versos de rap que havien escrit aquell matí. Aquells versos eren el resultat del taller de rap i hip-hop amb Tribade, dins del projecte de l’escola popular Versembrant, durant una de les activitats del Casal d’estiu. 

Així, les components del duo de rap Tribade, l’Alba, de nom artístic Bittah, i la Diana, de nom artístic Masiva Lulla, van visitar, primer, els nois i noies de l’Espai Socioeducatiu Adolescent, i després els del Centre Obert Adolescent del Raval, durant el Casal d’estiu. El taller va consistir en una aproximació tècnica al rap, la introducció de diferents temes socials per al debat, una estona de composició i, per acabar, cantar els versos davant la resta del grup. 

“El rap és una música que per com està configurada, pel seu origen, és una música molt propera a la gent adolescent o la gent jove”, explica la Bittah. “A més, explicant les coses bàsiques a nivell tècnic, és una música molt assequible i súper democràtica. Els dona molta llibertat perquè expressin les seves opinions”, afegeix. 

 

El rap i el hip-hop com a eines d’expressió

El raprhythm and poetry en anglès- és un gènere que caracteritza, principalment, per les rimes, tan assonants com consonants, i l’estructura d’estrofes de quatre versos, també anomenats “barres”. Aquesta introducció senzilla de la seva tècnica, que va sumant dificultats quan es juga amb el ritme, els recursos lírics i les rimes enginyoses, facilita que qualsevol persona pugui experimentar amb el gènere. 

 

Nois i noies en una aula, mentre participen en una dinàmica del taller.

 

Mentre els i les adolescents es familiaritzaven amb la tècnica d’aquest gènere urbà, l’Alba i la Diana introduïen també el tema que els podria servir per inspirar-se a l’hora d’escriure els seus versos: els rols i estereotips de gènere

D’aquesta manera, després de diferents activitats per trencar el gel, perquè els nois i noies comencessin a reflexionar sobre el gènere i pensessin en paraules que rimaven entre elles, els i les adolescents es van posar per colles per escriure els seus propis versos. En acabar la composició, cada grup va rapejar els seus versos davant dels companys i companyes

“Han parlat d’experiències pròpies, del que els agrada fer, el que no els agrada fer, com veuen el futur. Entre els nois destaca el malestar de quan un noi de la seva edat no compleix amb els requisits d’èxit; de les noies ha sorgit més empoderament. També ha sortit, de manera natural, el racisme, el no voler trobar-se amb prejudicis”, recordava la Bittah.

 

Tribade amb els nois i noies del Centre Obert Adolescent del Raval

 

“Tots els grups han sortit a cantar les seves rimes, ho han fet molt bé, i estem molt contentes”, explica la Masiva Lulla. Va ser un dia especial per la Diana, que anteriorment havia treballat com a educadora al Casal dels Infants. “M’ha fet molta il·lusió fer aquest taller. Trobo a faltar la intervenció directa, i m’ha agradat molt tornar. He vist algunes cares conegudes, que estan molt més grans”, diu la Diana amb un somriure.

 

Rap feminista amb Cosmika a La Mina

El rap també va arribar al Casal dels Infants Besòs-La Mina, de la mà de la rapera Cosmika. Els nens i nenes d’entre 10 i 12 anys del Centre Socioeducatiu El Racó van rebre la cantant en un taller de rap feminista. En el taller, els infants van aprendre sobre els gèneres del rap i el hip-hop, i van combinar les rimes amb crítica social.

 

Nens i nenes del Centre Socioeducatiu El Racó amb la rapera Cosmika

NotíciaRimes i crítica social amb el taller de rap de Tribade i Versembrant