Aquest dissabte 2 de març hem celebrat la Trobada Anual del Casal, una jornada que reuneix tot l’equip del Casal dels Infants de tots els barris allà on actuem, incloses persones contractades i persones voluntàries, per abordar i tractar en profunditat un tema de l’acció social de l’entitat. Aquest any, el tema central era la inclusió social digital i les competències digitals, dins del programa transversal Tic Tac.
L’objectiu de la Trobada Anual d’aquest any era apropar el programa Tic Tac a l’equip educatiu i persones voluntàries del Casal, així com ensenyar-los les oportunitats que la tecnologia ofereix en la intervenció i l’activitat diària de l’acció social del Casal.
Espai inspiracional i tallers experimentals
La jornada, que va tenir lloc al Casal dels Infants de Badalona, a l’edifici de l’antiga escola la Betsaida, va començar amb la benvinguda de la presidenta del Casal dels Infants, la Roser Rosell, i la directora general, la Rosa Balaguer. El torn va passar al grup motor d’educadors i educadores del programa Tic Tac, encarregats d’implementar el programa en els diferents serveis dels diferents barris on actua el Casal i acompanyar l’equip educatiu en el procés. La Carlota Dueso, la Ximena Ibañez, la Nuria Olivera, l’Anna Fabón, en Marc Pascual i l’Iñigo Alcorta van compartir els aprenentatges, experiències i reptes del plantejament i implementació del programa.
La jornada va continuar amb l’espai inspiracional, amb la xerrada sobre “Aprenentatge, creativitat i tecnologia” a càrrec de l’Òscar Ciuró, educador social, tecnòleg i coordinador del Makerconvent del Convent de Sant Agustí.
Després d’una pausa, va començar l’espai experimental. Es van fer deu tallers simultanis d’uns 45 minuts de durada i que es van repetir dos cops, així l’equip podia participar en dos dels deu tallers. Aquests incloïen opcions molt variades: alguns ensenyaven sobre intel·ligència artificial, anàlisi de dades o pensament computacional, en altres l’equip podia experimentar amb codi per resoldre l’enigma d’un Escape Room, amb el micro-bit per programar paraules i formes en una placa, amb el makey-makey per fer música, amb l’stop motion per produir vídeos.
La Trobada Anual, un any més, és una oportunitat per a tot l’equip, tant persones contractades com voluntàries, dels cinc territoris on actua el Casal (el Raval, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, La Mina i el Besòs i Salt) per juntar-se, conèixer-se, i compartir experiències dels diferents serveis socioeducatius.