La consellera Violant Cervera visita els campaments del Casal dels Infants a Tavascan

25/07/2022

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va visitar divendres els campaments per a adolescents i joves en risc d’exclusió social del Casal dels Infants al poble de Tavascan, pertanyent al municipi de Lladorre, al Pallars Sobirà.  Cervera va voler conèixer de primera mà les activitats per a nois i noies de 12 a 21 anys que l’entitat impulsa cada estiu a la comarca des del 1994, en una trobada en què també van participar l’alcalde de Lladorre, Salvador Tomàs; la presidenta del Casal dels Infants, Roser Rosell; el director del Casal dels Infants del Besòs i la Mina, Juan Manuel Martín i el director de relacions ciutadanes de l’entitat, Enric Canet.

Enguany 26 adolescents de 12 a 16 anys del Casal dels Infants del Besòs i la Mina acampen durant una setmana de juliol al càmping Bordes de Graus de Tavascan, en una estada que els permet sortir del seu entorn urbà habitual, trencar amb la rutina i gaudir d’activitats de lleure educatiu a l’entorn de la Vall de Cardós. Durant la visita, la consellera i els nois i noies van compartir una estona de joc i posteriorment de conversa, on van tractar temes com les tasques de la consellera al govern, els estudis que voldran fer en el futur i la discriminació que encara pateixen les dones, pel fet de ser-ho, per accedir a càrrecs de responsabilitat.

Més enllà dels campaments, una cinquantena de joves d’entre 16 i 21 anys del Casal dels Infants de Badalona i del Casal dels Infants del Raval participen, durant quinze dies i en dos torns, en el camp de treball que l’associació organitza al poble d’Escaló. Treballen braç a braç amb la brigada municipal de la Guingueta d’Àneu en tasques d’adeq犀利士
uació d’espais, com el camí d’accés al monestir romànic de Sant Pere del Burgal, on en els darrers dies han estat refent murs de pedra seca. Al marge d’aquests treballs, també fan excursions i activitats per conèixer les Valls d’Àneu.

Garantint drets amb el reconeixement del territori

L’Enric Canet, un dels organitzadors de les activitats d’estiu de l’entitat al Pallars Sobirà, va valorar durant la visita la importància de mobilitzar esforços per garantir el dret al lleure educatiu i a gaudir de la natura dels adolescents i joves amb menys oportunitats per accedir-hi: “La situació socioeconòmica desfavorida de moltes famílies fa que molts nois i noies no tinguin l’oportunitat de gaudir del territori més enllà dels seus barris, ni d’entorns com els del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Cada any comprovem que per a molts és la primera vegada que acampen, fan un cim o es banyen al riu, i per a ells i elles és un record inesborrable, envoltats d’aquestes muntanyes.”

Els campaments i camps de treball tenen un marcat component socioeducatiu, en tant que permeten treballar valors i competències com la convivència, el treball en equip, la cura de l’entorn, l’austeritat, el ritme natural, l’autonomia i la capacitat de resiliència. En el cas dels joves que participen en el camp de treball, el seu esforç té un impacte directe en el territori i alhora els suposa un reconeixement: “Aportar el seu compromís en tasques comunitàries els permet sentir-se útils i valorats per la població i les institucions locals que els acullen”, va afegir Canet.

Entre altres activitats, en els darrers dies el grup del camp de treball ha anat d’excursió als estanys Gerber i Redó, que formen part del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’estany de Sant Maurici, i ha realitzat una activitat de caiac al llac de la Guingueta d’Àneu organitzada per l’Ajuntament. El grup de campaments ha fet l’ascens al llac del Port de Tavascan, on han gaudit del senderisme i han conegut les rutes de l’exili i la llibertat que durant la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial van tenir lloc en aquest paratge.

Una aventura que comença el 1994

L’Enric Canet, llavors educador de joves, va ser l’impulsor d’aquesta aventura. Inicialment hi participaven només una quinzena de nois i noies del barri del Raval de Barcelona, però des de fa anys també en gaudeixen moltes més adolescents i joves de Badalona, Santa Coloma de Gramenet, el barri del Besòs i el Maresme de Barcelona i el municipi de Salt. Des de l’any 2000 els campaments tenen lloc al Camping Bordes de Graus.

L’any 2015 l’entitat va voler anar més enllà amb la creació dels camps de treball per a joves, on els nois i noies de 16 a 21 anys començarien a realitzar accions de manteniment de l’entorn i el patrimoni històric a Tavascan, en col·laboració amb la brigada municipal de Lladorre. Finalment, l’associació va engegar l’any passat el nou camp de treball per a joves al poble d’Escaló, en col·laboració amb l’Ajuntament de la Guingueta d’Àneu.

Els campaments i camps de treball del Casal dels Infants al Pallars Sobirà formen part de les activitats d’estiu de l’associació, en què participen 1.600 infants i joves en situació de vulnerabilitat entre el juliol i l’agost.

NotíciaLa consellera Violant Cervera visita els campaments del Casal dels Infants a Tavascan